WYBRANE ALERGIE POKARMOWE
NIETOLERANCJA MLEKA KROWIEGO.
Zaburzenia po spożyciu mleka i przetworów mlecznych związane są z nietolerancją dwu głównych składników mleka : białek oraz laktozy ( cukier). Określenie, który ze składników jest czynnikiem powodującym rozwój alergii jest możliwe po wykonaniu odpowiednich badań laboratoryjnych. Do tego czasu przyjęto ogólną nazwę nietolerancji mleka. Precyzyjnymi rozpoznaniami po wykonaniu badań są : nadwrażliwość na białko mleka krowiego, nietolerancja cukru mlecznego.
Pierwsze objawy kliniczne nietolerancji mleka krowiego mogą pojawić się już w pierwszych dniach po urodzeniu dziecka. Czas ujawnienia się alergii jest uzależniony od momentu zetknięcia się dziecka z alergenem. Dzieci, które uległy uczuleniu wewnątrzmacicznie i dzieci pochodzące z rodzin alergicznych będą zdecydowanie wcześniej prezentować objawy alergii
Alergia może występować z dużą różnorodnością objawów, objawy podawane przez matkę lub stwierdzone podczas badania mogą dotyczyć jednego lub kilku narządów. Ze względu na objawy wyróżnia się następujące postacie alergii:
Postać żołądkowo - jelitowa Jest najczęstszą postacią i występuje w 50 % wszystkich dzieci uczulonych na białka mleka krowiego. Alergen spożywany przez niemowlę kontaktuje się zawsze z błoną śluzową przewodu pokarmowego wywołując reakcję alergiczną. Może objawiać się poprzez : ulewanie i wymioty, kolkę brzuszną, niechęć do spożywania pokarmów mlecznych, biegunki, i rzadziej zaparcia.
Postać skórna Częstość jej wynosi około 30-40 % dzieci uczulonych na białka mleka krowiego. Zmiany skórne mają charakter wyprysku. Zmiany lokalizują się na policzkach, płatkach uszu, w zgięciach łokciowych i kolanowych. Zmianom grudkowatym towarzyszy świąd oraz możliwość sączenia.
Postać z układu oddechowego i uszu Przejawia się jako nieżyt nosa, przewlekły kaszel, zapalnie oskrzeli , nawrotowe zapalenia płuc, zapalenie ucha środkowego. Pierwszym objawem mogącym sugerować postać oddechową alergii pokarmowej jest sapka, którą spotykamy zwłaszcza u najmłodszych dzieci. W wieku późniejszym uwagę rodziców i lekarzy powinny zwrócić nawrotowe infekcje dróg oddechowych.
Przewlekłe niedożywienie Wystąpić może w przebiegu alergii na mleko krowie. Początkowo jako utrata apetytu następnie niechęć do jedzenia a ostatecznie niedożywienie z pobudzeniem, zaburzeniami snu i lękiem.
Zespół złego wchłaniania Jest jedną z postaci alergii na mleko krowie. Szkodliwe działanie białka mleka krowiego upośledza wchłanianie jelitowe prowadząc do przewlkłego niedożywienia .
Inne wstrząs, objawy z narządu wzroku, układu moczowego, krwionośnego są rzadszymi postaciami nadwrażliwości na mleko krowie.
http://www.dzieckook.pl/choroby/chor_alergia_pok2.html#topNIETOLERANCJA GLUTENU (CELIAKLIA).
Jest wywołana działaniem glutenu ( białka roślinnego), który występuje w zbożach. Objawia się jako tak zwana klasyczna choroba trzewna utrata apetytu, niedożywienie, powiększenia obwodu brzucha oraz biegunek. Objawami towarzyszącymi mogą być : niedokrwistość z niedoboru żelaza i krzywica. Czasami celiaklia przebiega bezobjawowo, pomimo zmian chorobowych w obrębie błony śluzowej jelit.
NIETOLERANCJA LAKTOZY.
Wywołana jest zaburzeniami wchłaniania laktozy. Objawia się poprzez : wymioty, kolkę, bóle brzucha, wzdęcia, wodnistą - biegunkę.
ALERGICZNY NIEŻYT NOSA.
Wywołany jest nadwrażliwością pokarmową i objawia się jako : zapalenie błony śluzowej nosa z obrzękiem małżowin i upośledzeniem drożności przewodów nosowych.
ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY.
Jest chorobą o niewyjaśnionej etiologii z dużym prawdopodobieństwem tła nietolerancji pokarmowej. Choroba ujawnia się zazwyczaj w pierwszych latach życia charakteryzując się przewlekłym przebiegiem z fazami zaostrzeń i remisji. U dzieci atopowe zapalenie skóry występuje w przebiegu nadwrażliwości na mleko krowie, jaja kurze, soję, owoce, warzywa.
POKRZYWKA.
Jest schorzeniem charakteryzującym się powstawaniem zmian skórnych pojawiających się i znikających szybko bez pozostawienia śladu. Rozróżnia się postać ostrą najczęściej występującą po spożyciu leków, mleka ryb i jaja kurzego i charakteryzującą się rozległymi wypryskami obejmującymi twarz, szyję i tułów. Pokrzywka przewlekła jest mniej obfita i występuje dłużej, najczęściej po spożyciu aspiryny.
http://www.dzieckook.pl/choroby/chor_alergia_pok2.html#top
ROZPOZNANIE ALERGII POKARMOWEJ
Rozpoznanie alergii pokarmowej opiera się w pierwszej kolejności na ustaleniu związku pomiędzy spożyciem danego pokarmu i wystąpieniem objawów chorobowych. Rozpoznanie możliwe jest po wywiadzie i badaniu lekarskim. Uzyskane w ten sposób informacje pozwolą na przybliżone określenie, który z pokarmów może być powodem wystąpienia alergii. Ostatecznie lekarze posługują się dodatkowymi badaniami alergologicznymi (przeciwciała IgE, testy alergiczne).
Kryteria rozpoznania: dane z wywiadu przemawiające za alergią,
podejrzenie o szkodliwym działaniu pokarmu,
szkodliwy pokarm nie wywołuje dolegliwości po spożyciu przez inne osoby,
istnieje związek czasowy pomiędzy spożyciem pokarmu i wystąpieniem objawów chorobowych,
objawy chorobowe ustępują po wyeliminowaniu podejrzanego pokarmu z diety, a ponowne wprowadzenie pokarmu powoduje nawrót objawów,
badania laboratoryjne potwierdzają istnienie procesu alergicznego.
http://www.dzieckook.pl/choroby/chor_alergia_pok2.html#top LECZENIE ALERGII POKARMOWEJ
Leczenie polega na wprowadzeniu diety eliminacyjnej , która eliminuje szkodliwy składnik zastępując go pod względem odżywczym przez inny nieszkodliwy. Jeżeli choroba polega na nadwrażliwości na określony składnik pokarmowy ( bądź grupę pokrewną) to eliminacja jego powinna doprowadzić do ustąpienia objawów bądź ich złagodzenia się. Zasadą diety eliminacyjnej jest nie stwarzanie zagrożenia dla rozwoju dziecka, nawet w przypadku wieloletniego stosowania.
Czas stosowania diety jest różny określony dla przebiegu choroby oraz czynnika alergizującego.
Istota diety eliminacyjnej:
eliminacja nie tolerowanego składnika pokarmowego,
dostarczanie innych składników odpowiednich pod względem jakościowym i ilościowym (białko krowie >białko sojowe),
ominięcie niedoskonałych etapów trawienie i wchłaniania poprzez zastępowanie określonych składników przez takie, które nie wymagają ww. etapów. ( laktoza > glukoza, fruktoza).
Cele diety eliminacyjnej :
wyciszenie reakcji immunologicznej w przewodzie pokarmowym,
zmniejszenie przepuszczalności bariery śluzówkowej,
ochrona błony śluzówkowej,
nabywanie tolerancji na szkodliwe obecnie składniki pokarmowe.