reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
osobno podajesz lacidofil i osobno smekte. Wcześniej napisałam w jakich proporcjach nam zalecono podawanie:tak:
Chodzi mi o to czy jezeli podam lacitofit to muszę podac równiez smekte?
Jak mały dostawał zastrzyki, i były brzydkie kupki to przepisała nam pediatra lacidofit i smekte. Teraz znowu są kupki brzydkie i tak się zastanawiam czy mogę kupic w aptece smekte i małemu dac do picia, czy również tzreba podac lacidofit. Kurde zakręciłam się.
No ale reasumując, kiedy poszłam po pediatry poinformowac o brzydkich kupkach to przepisała nam lacidofit i smekte. Cały czas myslałam ze lacidofit to taka osłonka do antybiotyków, a teraz zwątpiłam :baffled:.

Agaciu lacidofit i wszystkie inne probiotyki reguluja pracę jelit i dlatego są podawane jako osłona przy antybitykoterapii ale bez antybiotyku też je można podawac. Właśnie jak dziecko ma problemy z kupkami. Ja Martynie do tej pory jak ma biegunkę to pierwsze co podaje to jakis probiotyk i przeważnie pomaga.

Ciuszki prasuję od początku i jeszcze trochę poprasuję ale tylko z tego powodu że wg mnie brzydko wyglądają nieprasowane. Ja nowe rzeczy czasami piorę a czasem tylko przeciągam żelazkiem a w zwykłym proszku i odplamiaczu piorę od początku i Natalka nigdy nie miała problemów ze skórą. Kąpiemy się w serii Babydrem z Rossmana(ostatnio nawet dostali wyróżnienie w plebiscycie "Mamo to ja")
Co do nowości to my dopiero na deserkach. Natalka jadła już jabłka, śliwki, jagody, brzoskwinie, morele, gruszki, winogrona z dzika różą i banany. Teraz zamierzamy zabrac się za zupki. Kaszami natomiast pluje. A ostatnio dałam jej do buzi banana i tak fajnie sobie ciumkała a jak jej zabrałam to ryk że ona chce jeszcze.

A i zapomniałam się pochwalic(a raczej ją) że Nati waży już 7500g (urodzeniowa 3000g) i mierzy 68cm(przy porodzie 50cm)

Jak mały dostawał zastrzyki, i były brzydkie kupki to przepisała nam pediatra lacidofit i smekte. Teraz znowu są kupki brzydkie i tak się zastanawiam czy mogę kupic w aptece smekte i małemu dac do picia, czy również tzreba podac lacidofit. Kurde zakręciłam się.
No ale reasumując, kiedy poszłam po pediatry poinformowac o brzydkich kupkach to przepisała nam lacidofit i smekte. Cały czas myslałam ze lacidofit to taka osłonka do antybiotyków, a teraz zwątpiłam :baffled:.

Agaciu skoro kupki sa bardzo zadkie i czeste to podalabym smekte gdyz ona jest taka typowa na biegunke zapobiega tez temu aby dziecko przez te zadkie kupki sie nie odwodnilo i szybko normalizuje kupki zadkie. Lacidofil skolei pozytywnie powinien wplynac na flore bakteryjna w jelitkach i tez powinien poprawic wyglad kupki. My np juz od dawna codziennie zapobiegawczo pijemy Lacidobaby (zalecdnie pediatry) i kupki sa juz ok . Ale gdyby Fifi zaczal robic zadkie i czeste kupki do dodatkowo podalabym smekte ona nie zaszkodzi a przyspieszy unormowanie sie kupek:tak:

Moj Kacperek robil tez bardzo rzadkie kupki, malo tego jescze ze sluzem. Pani doktor kazala nam kupic suszone borowki w aptece i gotowac mu wywar z nich. Kupki sie bardzo poprawily, sa super!!! Tylko ja w tym czasie zaczelam podawac kleik ryzowy i moze ten kleik tez przyczynil sie do zageszczenia kupki.
Ostatnio sprobowalismy troszke jabluszka i troszke soku jablkowego i kupka jest jescze ladniejsza. Bardziej zbita.

Dzieki dziewczyny za pomoc. Mały wczoraj zrobił cztery kupy takie rzadkie, a dzisiaj juz dwie, ale takie ładne gęste :eek:, wieć nie wiem o co chodzi.:baffled:

reklama
Moja zasypia o siódmej wieczorem i do północy śpi w swoim łóżeczku. Potem budzi sie na jedzenie więc ją przenosze do naszego łóżka i budzi się koło czwartej jak tatuś wstaje do pracy zjada kolejną porcję i zasypiamy do szóstej potem znowu mleko i troszkę zabawy o młoda robi sobie drzemeczkę. I tak wyglądają nasze nocki juz od dłuższego czasu. Ale idzie się wyspac więc narazie nie narzekam.

Do góry