reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

reklama
osobno podajesz lacidofil i osobno smekte. Wcześniej napisałam w jakich proporcjach nam zalecono podawanie:tak:
Chodzi mi o to czy jezeli podam lacitofit to muszę podac równiez smekte?
Jak mały dostawał zastrzyki, i były brzydkie kupki to przepisała nam pediatra lacidofit i smekte. Teraz znowu są kupki brzydkie i tak się zastanawiam czy mogę kupic w aptece smekte i małemu dac do picia, czy również tzreba podac lacidofit. Kurde zakręciłam się.
No ale reasumując, kiedy poszłam po pediatry poinformowac o brzydkich kupkach to przepisała nam lacidofit i smekte. Cały czas myslałam ze lacidofit to taka osłonka do antybiotyków, a teraz zwątpiłam :baffled:.

Agaciu lacidofit i wszystkie inne probiotyki reguluja pracę jelit i dlatego są podawane jako osłona przy antybitykoterapii ale bez antybiotyku też je można podawac. Właśnie jak dziecko ma problemy z kupkami. Ja Martynie do tej pory jak ma biegunkę to pierwsze co podaje to jakis probiotyk i przeważnie pomaga.

Ciuszki prasuję od początku i jeszcze trochę poprasuję ale tylko z tego powodu że wg mnie brzydko wyglądają nieprasowane. Ja nowe rzeczy czasami piorę a czasem tylko przeciągam żelazkiem a w zwykłym proszku i odplamiaczu piorę od początku i Natalka nigdy nie miała problemów ze skórą. Kąpiemy się w serii Babydrem z Rossmana(ostatnio nawet dostali wyróżnienie w plebiscycie "Mamo to ja")
Co do nowości to my dopiero na deserkach. Natalka jadła już jabłka, śliwki, jagody, brzoskwinie, morele, gruszki, winogrona z dzika różą i banany. Teraz zamierzamy zabrac się za zupki. Kaszami natomiast pluje. A ostatnio dałam jej do buzi banana i tak fajnie sobie ciumkała a jak jej zabrałam to ryk że ona chce jeszcze.

A i zapomniałam się pochwalic(a raczej ją) że Nati waży już 7500g (urodzeniowa 3000g) i mierzy 68cm(przy porodzie 50cm)

Jak mały dostawał zastrzyki, i były brzydkie kupki to przepisała nam pediatra lacidofit i smekte. Teraz znowu są kupki brzydkie i tak się zastanawiam czy mogę kupic w aptece smekte i małemu dac do picia, czy również tzreba podac lacidofit. Kurde zakręciłam się.
No ale reasumując, kiedy poszłam po pediatry poinformowac o brzydkich kupkach to przepisała nam lacidofit i smekte. Cały czas myslałam ze lacidofit to taka osłonka do antybiotyków, a teraz zwątpiłam :baffled:.

Agaciu skoro kupki sa bardzo zadkie i czeste to podalabym smekte gdyz ona jest taka typowa na biegunke zapobiega tez temu aby dziecko przez te zadkie kupki sie nie odwodnilo i szybko normalizuje kupki zadkie. Lacidofil skolei pozytywnie powinien wplynac na flore bakteryjna w jelitkach i tez powinien poprawic wyglad kupki. My np juz od dawna codziennie zapobiegawczo pijemy Lacidobaby (zalecdnie pediatry) i kupki sa juz ok . Ale gdyby Fifi zaczal robic zadkie i czeste kupki do dodatkowo podalabym smekte ona nie zaszkodzi a przyspieszy unormowanie sie kupek:tak:

Moj Kacperek robil tez bardzo rzadkie kupki, malo tego jescze ze sluzem. Pani doktor kazala nam kupic suszone borowki w aptece i gotowac mu wywar z nich. Kupki sie bardzo poprawily, sa super!!! Tylko ja w tym czasie zaczelam podawac kleik ryzowy i moze ten kleik tez przyczynil sie do zageszczenia kupki.
Ostatnio sprobowalismy troszke jabluszka i troszke soku jablkowego i kupka jest jescze ladniejsza. Bardziej zbita.

Dzieki dziewczyny za pomoc. Mały wczoraj zrobił cztery kupy takie rzadkie, a dzisiaj juz dwie, ale takie ładne gęste :eek:, wieć nie wiem o co chodzi.:baffled:

reklama
Moja zasypia o siódmej wieczorem i do północy śpi w swoim łóżeczku. Potem budzi sie na jedzenie więc ją przenosze do naszego łóżka i budzi się koło czwartej jak tatuś wstaje do pracy zjada kolejną porcję i zasypiamy do szóstej potem znowu mleko i troszkę zabawy o młoda robi sobie drzemeczkę. I tak wyglądają nasze nocki juz od dłuższego czasu. Ale idzie się wyspac więc narazie nie narzekam.

Do góry