reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Mamuśki karmiące mleczkiem modyfikowanym...po ile wypijają już teraz Wasze szkraby...bo nasza Mari zaczęła protestować,ze 120 to dla niej co 4 godzinki stanowczo za mało i teraz pije po 150ml.... kurcze to chyba nie jest za dużo co??? do tego od czasu do czasu soczek marchewkowy,albo herbatka....no i dwa razy dziennie cycuś.... już sama nie wiem....

A tak na marginesie to po paru udanych próbach z jabłuszkiem i marchewką,odmówiła dalszej współpracy i jest stanowcze NIE dla łyżeczki....hmmmmm spróbujemy za jakiś czas:p

Kana nasza Jula wypija 120ml mleczka co 3godziny tylko karmienie przed snem i po przebudzeniu ok.5-6 dajemy jej 150ml ale ostatnio miała dzień że wypijałam po 150ml 6 razy dziennie:tak::tak::tak:

Co do jabłuszka to my juz nie jemy....:eek::eek::eek:twarde kupki były po nim i pediatra kazala odstawic...teraz czekamy na unormowanie sie kupy i bedziemy jesc marcheweczke....:-p

reklama
Dodala tez, ze maly ma juz tak jelitka scharatane antybiotykami i zmianami mleka, ze on potrzebuje dluzszego czasu na regeneracje.

A czy ze skora tez macie jakis problem? U nas sa tylko lekkie krostki na buzi i duza ciemieniucha. Minimalnie szorstka skora na klatce piersiowej tuz pod szyjka.

Ojeju biedny dzidziuś może faktycznie potrzebuje troszkę więcej czasu na przyzwyczajenie się do mleczka. A ile zjada na raz Nutramigenu???
Co do skóry to u nas jest normalna czasem pojawiają sie krostki ale to od mleczka jak sie czasem uleje czy ubrudzi mleczkiem. A ciemieniuszki nigdy nie mial tzn na samym początku taką malutka lecz na brwiach tylko , szybko zniknela.

Co do Sinlac to takie zalecenia dala pediatra - mam jedna miarke do mleka dawac zeby je zagescic bo Kubus potrafi czasem chlustac mlekiem po jedzeniu. Wiec tego sie trzymam. A jesli chodzi o ilosc Nutramigenu to podaje mu 5 razy dziennie po 150 ml. Oprocz tego dwa razy go dopajam- raz herbatka z kopru i raz sama woda. Kupke robi codziennie, czasem zdarza mu sie przez jeden dzien nie robic ale rzadko. No i faktycznie troszke "intensywnie pachnie" ale najwazniejsze ze jest normalna , a nie jak kiedys sluzowata i rzadka. Po przejsciu na Nutramigen po 2-3 dniach kupki sie poprawily no i samopoczucie babla tez , juz mu nie jezdzilo w brzuszku, nie skrecal sie z bolu i nie plakal po jedzeniu.

Aha a jesli chodzi o skore to ma ladna no chyba ze po ulaniu mu jakies pojedyncze krostki wyjda. Caly czas dodajemy oilatum do kapieli a buzie smaruje kremem oilatum. Wg mnie te produkty to rewelacja- szkoda ze takie drogie.

Dobrze, że was lekarka skierowała, bo ćwiczena na pewno nie zaszkodzą. Ale też mi się wydaje, że trochę przesadziła, ze stwierdzeniem, że 3,5 miesieczne niemowle już powinno podnosić sie na rączkach :sorry: Myślę, że rehabilitanci mają troszkę inne podejście do tego, sama jestem ciekawa, co ci powiedzą.
My ćwiczymy już 3 miesiące prawie i efekty są, ale wcale nie oszałamiające. Hania główkę trzyma, asymetria się wyrównała, nóżki podnosi do brzuszka, próbuje łapać zabawki, ale ciągle tak samo nie cierpi leżenia na brzuszku i ani myśli się przewracać czy dźwigać na rączkach do góry.

Byłam tam dzisiaj ustalić termin pierwszej wizyty, no i mamy przyjść w przyszłym tygodniu, dokładnie dowiem się we wtorek. A inna lekarka powiedziała, że może mój mały nie lubi leżenia na brzuchu ze względu na wagę, bo jest z niego kluseczka. Jak będę wiedziała coś więcej to napiszę.

uuu mojej tak ta kaszka zasmakowała ze przy cycku wierci sie dudala i nie chce a jak dam butle z kaszką to przysiądzie równo ! no nic przynajmniej w nocy nie gardzi cycem :-) ale nie stresuje sie jak uzna ze woli butle niz cycka to przezyje ! a pamętam że Liwia za chiny nie chciała nic tylko cycek i cycek i tak gdzieś do roku !

a jak u Was mamusie cycusiowe !?

My narazie tylko na cycusiu jesteśmy. Tylko czasami daję Bartkowi trochę herbatki rumiankowej. Za niecałe dwa tygodnie mam zamiar zacząć dawać soczki jednoskładnikowe, a coś więcej najwcześniej za miesiąc :tak:

A ja miałam dziś spacerek do przychodni, ale nie potrzebnie tam szłam, bo się okazało, że brakło im Hexy, i nici ze szczepionki :wściekła/y::wściekła/y:, dopiero za tydzień ma być :wściekła/y:, ogólnie Alan zdrowy, ale waga średnia, waży 5.580, więc nie jestem zbyt szczęśliwa, zwłaszcza, że już ma 4 mce i tydzień :no:, od ostatniego szczepienia przytył niecałe pół kilo :-(

edee- u nas w Łodzi Hexy nie ma juz 3 tygodnie i musialam zaszczepić ipv hib:eek:.
ollcia- moja córcia też nie lubi leżeć na brzuszku, robi się cała czerwona ze złości i zaczyna płakać. Lekarka mi powiedziała, że bardzo możliwe, że zrobiła się z niej kluseczka i może mieć za ciężko:-(.

W ogóle martwie się trochę, bo byłyśmy dzisiaj na szczepieniu i pediatra stwierdziła, że przednie ciemiączko za szybko się zrasta:-(. Kazała odstawić całkiem witaminę D3 i za miesiąc skontrolujemy. Nic innego nie powiedziała. Ja sama zauważyłam w ksiązeczce zdrowia, że ona urodziła się już z ciemiączkiem 0,5x0,5, więc bardzo małym...Kurcze, nie wiem co myśleć...

reklama
Witam!!
Qurcze moja dziś zrobiła gęstą kupkę... A podaję dziennie pół słoiczka jabłuszek na 2 śniadania i dodatkowo pół marcheweczki na obiad. Poza tym mała zjada 150 ml. bebilon kilka (4-5) razy dziennie. I nie chce pić... Dziś na szczęście wypiła 30 ml. herbatki z kopru włoskiego ok. południa i 15 ml. godzinę temu. Tomoze się unormuje....

Jak myślicie ta gęsta kupka to po jabłuszkach?? (bo po marchewce to pomarańczową i ładną robi :tak:) Jutro dam ostatni raz jabłka i przeskoczę na brzoskwinie z HIPP po 4 - m- cu.

Do góry