reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Dałam wczoraj Jaśkowi przed snem mleczko z kleikiem. I normalnie spał prawie 5 godzin:szok: A trzeba zauwazyć, ze mój Jasiul normalnie je co 2-3 godziny i tak wyglądają pobudki w nocy. A dziś taka niespodzianka. Moze wreszcie zacznie jeść jak człowiek :-)

reklama
Dałam wczoraj Jaśkowi przed snem mleczko z kleikiem. I normalnie spał prawie 5 godzin:szok: A trzeba zauwazyć, ze mój Jasiul normalnie je co 2-3 godziny i tak wyglądają pobudki w nocy. A dziś taka niespodzianka. Moze wreszcie zacznie jeść jak człowiek :-)

ja od kilku dni daje hani troche kleiku, ale wczesniej i tak przesypiala dlugo w nocy. brawo dla jasia w koncu mamusia odpocznie:tak:

wczoraj natomiast na noc dalam hance troche kaszki bananowej do mleczka, wciagala jak dzika ale dzis zrobila zielona kupke:baffled: a jak bylo u was po pierwszym podaniu? musi sie przyzwyczaic czy za szybko dostała?:baffled:

Grzeczny synuś, dał mamusi się wyspać:-)

Mam pytanko do mamuś karmiących piersią
Ile czasu mogą ssać wasze dzieciaczki?
Moja intensywnie ssie 10min, a dalej już albo bawi się, albo szarpie i nie wiem czy to dużo czy mało, czy się najada?:confused:
Dodam że karmie co 2 godziny w dzień, a w nocy mała wstaje tylko raz o 4-5 nad ranem

Mam pytanko do mamuś karmiących piersią
Ile czasu mogą ssać wasze dzieciaczki?
Moja intensywnie ssie 10min, a dalej już albo bawi się, albo szarpie i nie wiem czy to dużo czy mało, czy się najada?:confused:
Dodam że karmie co 2 godziny w dzień, a w nocy mała wstaje tylko raz o 4-5 nad ranem

Mój ssie 10-15 min i podobno tak jest ok, z tym że nie ma sztywnych 2 godzin odstępu. Czasami już po godzinie znowu chce jeść, a czasami dopiero po 3. W nocy wstaje raz, ale bardzo często zdarzają się w całości przespane nocki :tak:
Myślę że Twoja córeczka się najada, ona wie najlepiej ile jej do szczęścia potrzeba :tak::-D

My właśnie wróciliśmy od pediatry,bo byliśmy na szczepieniu-tym razem Mała jeszcze w samochodzie się żaliła głośno:sorry2:No i przybrała nam nieźle, bo waży 6,2,a ostantio jak byliśmy to 4,5 kg i mierzyła 54 cm, a teraz 60 cm-startowaliśmy z wagą 3,4kg.;-)

Co do pierwszych potraw lekarz powiedziała, że można zaczynać od 4msc od kleików-teraz się wsztrzymać bo jest za wcześnie, więc czekamy:confused:

No i pytałam się o dopajanie czy trzeba bo ja raz na jakiś czas podaje wodę bo wszyscy mi mówią, że trzeba-a doktórka powiedziała, że do 4 msc nie trzeba-gdyż jeżeli będziemy podawać inne płyny oprócz mleka to dziecko będzie słabiej przybierało-ale widzę co lekarz to inna opinia:dry:

Mopku a czym karmisz bo ja Bebilonem i tam jest napisane, że w 4 msc podawać 150 ml wody i 5 łyżek,a w 2-3 120 ml wody i 4 łychy więc spora róznica:sorry2:

Dzis jadłam obiad , a Bartek taki byl we mnie wpatrzony, ze nawet okiem nie mrugnął, wiec postanowiłam, ze mu dzis dam jakies inne jedzonko, bo mi go strasznie zal, ze musi pic takie swiństwo(pepti). Czy nie za wczesnie na nowosci????

reklama
Ja idę w czwartek na szczepienie i ważenie, mierzenie:-) ale też w strachu bo malutkiej wałeczki na nóżkach coraz nowsze powstają a od wczoraj apetyt jakby jej sie zwiększył cały czas głodna :confused::szok: a najlepsze jest to, ze na opakowaniu napisali, aby w 3-4 miesiacu podawac 180 ml a ja daje 150 i tak przybiera ?! Teraz musze jej chyba zacząć robić te 180ml bo po 150 głodna ale sie boje ze bedzie za bardzo przybierać, no nic zobacze co powie pediatra :nerd:
Ponieważ my na sztucznym to niestety efektu odchudzajacego zero :no:
Moja troche młodsza i 180 zjadła moze ze 2 razy, generalnie je po 120 ml, żadko kiedy 150 ml, a częśto jest tak ze zje 90 i już nie chce, ale fałdki tez jej sie robią:-)

ja na razie jeszcze nie daję ani kleiku ani kaszek, bo Mała po smaym mleku śpi w nocy od 21:30-22;00 do 6 rano, wiec chyba jeszce nie ma potrzeby.

Paola, fajnie ze wszystko ok i ze Mala zaszczepiona, macie juz stresik za sobą, przynajmniej do następnego szczepienia:-D. mała fajnie przybiera

Byłam na kontroli u pediatry i wszystko ok, mimo że od czasu do czasu pokaszluje, główką też mamy sie nie martwić, bo nie jest tak mocno, a jak zacznie siedziec, to bedzie juz lepiej, no i zarosnie włoskami. Co do jedzenia, to moge zaczać podawać soczek z jabłuszka lub marcheweczki, ale jakos mam cykora:confused:

Do góry