reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

A w Bebilonie 180 ml wody i 6 łyżek dopiero w 5-6 msc i 4 razy na dobę-hmmmm zapewne jakiś inny skład mają:baffled:
pewnie tak, ja najpierw kupiłam Nan AR taki w białej puszce i a teraz już cały czas kupuje nowszą wersje ze złotym wieczkiem i literką B na opakowaniu(jakas wzbogacona formuła) i nawet miedzy nimi była róznica w dawkowaniu na jednym w tym samym okresie podawać 5 razy dziennie a na drugim 6 też miałam zdziwko:confused:

reklama
ja od kilku dni daje hani troche kleiku, ale wczesniej i tak przesypiala dlugo w nocy. brawo dla jasia w koncu mamusia odpocznie:tak:

wczoraj natomiast na noc dalam hance troche kaszki bananowej do mleczka, wciagala jak dzika ale dzis zrobila zielona kupke:baffled: a jak bylo u was po pierwszym podaniu? musi sie przyzwyczaic czy za szybko dostała?:baffled:

Anoli nasza pediatra mówiłą że przy wproawdzaniu posiłków może pojawić się zielona kupką i żeby nie martwić się:tak:

A w Bebilonie 180 ml wody i 6 łyżek dopiero w 5-6 msc i 4 razy na dobę-hmmmm zapewne jakiś inny skład mają:baffled:

Paola podobno ilość podawanego mleczka w danym miesiącu zależy od jego kaloryczności...

My pijemy Bebilon i nasza Julcia je po 120ml czasami wyciągnie 150ml:tak:

Bliźniaki będzie dobrz z tymi soczkami przewaznie dzieci dobrze znoszą, ja się bardziej o gluten boję (znam dziewczynkę która chorowała na celiakie to mama sie nieżle z dietą nakombinowała) ale do tego to jeszcze sporo czasu

Mopek ja nie patrzę na to,co piszą na opakowaniu mleka,bo przecież dzieci i tak jedzą inaczej...Fabianek czasem wciągnie 150 ml,czasem tylko 90.Raz je 4 razy dziennie innym razem 6.Myślę,że mało jest dzieciaczków,które jedzą tyle ile jest napisane na mleku.

Bliźniaki ja gdzieś czytałam,że po 4 miesiącu podaje się jabłuszko,a dopiero po jakimś czasie można marchewkę.Ostatnio dałam Fabianowi troszeńkę marchewki do jabłuszka i obsypało mu buzię.Także z marchewką jeszcze jakiś czas poczekam.

Hej babki!

Mamusia u mnie rytuał karmienia wyglada dokładnie tak samo jak u Ciebie i jestem pewna, że nasze dzieciaczki się najadają. Chociaż przyrost wagi u Leny jest mniejszy niż u innych bobasów grudniowych. Tłumacze to sobie tym, że ona urodziła się bardzo duża (prawie 4,5 kg) więc teraz przybiera trochę wolniej, ale jest w normie. Dzieci urodzone we wcześniejszych tygodniach ciąży lub mniejsze mają więcej do nadrobienia,więc dłużej wiszą na cyckach. Natura tak to chyba poukładała, co?

Pytia, moja pierworodna córcia wisiała mi po 1,5 godziny na cycku (urodzona w 37 tc), cierpłam straszliwie, nie mogłam nic zrobić. W końcu przeszło jej to jak zaczęłam wprowadzać nowości, ale to dopiero było po 5-ym miesiącu :-(
Z kolei Mikołaj był uzależniony od cycka, ale raczej tak psychicznie więc wprowadziłam smoczek i ten smoczek sobie niuplał zamiast mnie. Inne moje koleżanki dawały jeszcze swoim dzieciom takie szmatki do niuplania lub zwykłe pieluszki tetrowe- dziecko ssało sobie tę szmatkę i to mu zastępowało mamusiny cycek.
Nie wiem czy to może w Twoim wypadku pomóc, ale spróbowac nie zaszkodzi, co?
Idę dziś po receptę na szczepienie, w czwartek nas czeka kłucie, przy okazji ważenie, jestem ciekawa co piguły powiedzą na temat wagi Leny.
W ogóle to kurcze młoda coraz bardziej mi się ślini, a przecież na zęby jeszcze za wcześnie :confused::confused2:
Justine, nie wiem czy za wcześnie na ząbki, czy nie, bo moja ma tak spuchnięte dziąsła, no i pod nimi pediatra zauważyła biała plamkę, wiec zęby mogą męczyć już w 3 miesiącu, tylko ze nie wiadomo kiedy ta biała plamka będzie ząbkiem:-) , pediatra mówiła ze może być w ciągu miesiąca, a może być i w ciągu 3ch, tylko jak tu wytrzymać to marudzenie, ach te biedne nasze dzieciaczki:-(
P.s. Moja mama w 4 mies miała już 2 dolne ząbki, wiec wszystko możliwe

Moja troche młodsza i 180 zjadła moze ze 2 razy, generalnie je po 120 ml, żadko kiedy 150 ml, a częśto jest tak ze zje 90 i już nie chce, ale fałdki tez jej sie robią:-)

ja na razie jeszcze nie daję ani kleiku ani kaszek, bo Mała po smaym mleku śpi w nocy od 21:30-22;00 do 6 rano, wiec chyba jeszce nie ma potrzeby.

Paola, fajnie ze wszystko ok i ze Mala zaszczepiona, macie juz stresik za sobą, przynajmniej do następnego szczepienia:-D. mała fajnie przybiera

Byłam na kontroli u pediatry i wszystko ok, mimo że od czasu do czasu pokaszluje, główką też mamy sie nie martwić, bo nie jest tak mocno, a jak zacznie siedziec, to bedzie juz lepiej, no i zarosnie włoskami. Co do jedzenia, to moge zaczać podawać soczek z jabłuszka lub marcheweczki, ale jakos mam cykora:confused:
ja zaczęłam podawać soczek z jabłuszka jeszcze jak mała miała 2,5 miesiąca, a tydzień temu dałam sok z marchewki, soki wyciskam sama.

Mamusia Fabian od kiedy skończył miesiąc ma na górze białe plamki,ale pediatra powiedziała,że to nie ma nic wspólnego z zębami.Ale fakt,że dziąsełka mogą swędzieć już od 3 miesiąca:tak: Ja też miałam 2 ząbki jak miałam 4 miesiące.

Hej babki!

Mamusia u mnie rytuał karmienia wyglada dokładnie tak samo jak u Ciebie i jestem pewna, że nasze dzieciaczki się najadają. Chociaż przyrost wagi u Leny jest mniejszy niż u innych bobasów grudniowych. Tłumacze to sobie tym, że ona urodziła się bardzo duża (prawie 4,5 kg) więc teraz przybiera trochę wolniej, ale jest w normie. Dzieci urodzone we wcześniejszych tygodniach ciąży lub mniejsze mają więcej do nadrobienia,więc dłużej wiszą na cyckach. Natura tak to chyba poukładała, co?

Pytia, moja pierworodna córcia wisiała mi po 1,5 godziny na cycku (urodzona w 37 tc), cierpłam straszliwie, nie mogłam nic zrobić. W końcu przeszło jej to jak zaczęłam wprowadzać nowości, ale to dopiero było po 5-ym miesiącu :-(
Z kolei Mikołaj był uzależniony od cycka, ale raczej tak psychicznie więc wprowadziłam smoczek i ten smoczek sobie niuplał zamiast mnie. Inne moje koleżanki dawały jeszcze swoim dzieciom takie szmatki do niuplania lub zwykłe pieluszki tetrowe- dziecko ssało sobie tę szmatkę i to mu zastępowało mamusiny cycek.
Nie wiem czy to może w Twoim wypadku pomóc, ale spróbowac nie zaszkodzi, co?
Idę dziś po receptę na szczepienie, w czwartek nas czeka kłucie, przy okazji ważenie, jestem ciekawa co piguły powiedzą na temat wagi Leny.
W ogóle to kurcze młoda coraz bardziej mi się ślini, a przecież na zęby jeszcze za wcześnie :confused::confused2:
Moja też bardzo wolno przybiera na wadze

Mamusia Fabian od kiedy skończył miesiąc ma na górze białe plamki,ale pediatra powiedziała,że to nie ma nic wspólnego z zębami.Ale fakt,że dziąsełka mogą swędzieć już od 3 miesiąca:tak: Ja też miałam 2 ząbki jak miałam 4 miesiące.
No u nas to raczej ząbek, bo ja jak karmie to czuje:-)ten ząbek na swojej piersi:-)

reklama
Bliźniaki ja gdzieś czytałam,że po 4 miesiącu podaje się jabłuszko,a dopiero po jakimś czasie można marchewkę.Ostatnio dałam Fabianowi troszeńkę marchewki do jabłuszka i obsypało mu buzię.Także z marchewką jeszcze jakiś czas poczekam.

Ania ja czytam teraz książeczkę Zdrowy start i tam napisane jest żeby zaczynac od warzyw:zawstydzona/y::-:)zawstydzona/y::-(marchewka, dynia i ziemniak a dopiero później jabłuszko

I bądź tu mądry!!!:szok:

Do góry