reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Mnie ostatnio rehabilitantka powiedziała, że Hania ma jeszcze czas na chwytanie przedmiotów i mam się nie martwić, że jeszcze tego nie robi. :tak: Choć oczywiście są dzieci w jej wieku, które już to robią ;-)
Zresztą przy Jasiu nauczyłam się nie śledzić rozwoju dziecka zgodnie z ksążkowymi wytycznymi i nie panikować, jak nie robi czegoś, co wg. książek już powinien. Jaś na przykład bardzo dlugo nie przewracał się z plecków na brzuszek,a potem w ciągu jednego dnia jak zaczął, to od razu szło mu świetnie. Dlugo mówił tylko "mama", 'tata", itp., ale jak skończył 2 lata to zaczął od razu mówić całymi zdaniami, że w szoku normalnie byliśmy.
Więc teraz spokojnie cieszę się z bieżących postępów Hanii, choć wcale nie są książkowe ani bardzo szybkie.
no to trochę mnie uspokoiłaś, bo moja tez nie chwyta jeszcze przedmiotów:-(, a książka pisze ze już musi chwytać:-)

reklama
A mój Kamilek nie bardzo lubi leżeć na brzuszku i prawie wcale nie podnosi główki jak już leży. Dopiero jak się zdenerwuje tą pozycją i cały napręży, to wtedy unosi.
Za to świetnie wyciąga raczki do wiszących zabawek z pałąka na macie, uderza w nie, łapie i próbuje przyciągnąć do buzi.

A dziewczyny - ja na razie na samym mleczku....
A czy któraś z Was jeszcze kleik podaje???? Napiszcie please....

A jaką konsystencję ma kleik ?? jest gęściejszy niż mleczko?? A jak mam butelki avent to przez jaki spmoczek się daje?? A kaszkę to się daje łyżeczką?/

Ewelw my od dwóch dni podajemy kleik. Na 120ml mleka daje łyzeczke tą od mleka kleiku ryzowego. Tez mam butelki Aventa i Hania pije przez 2 albo 3. a herbatke daje przez jedynke. A takie mam jeszcze pytanie do tych butelek czasmi jak mieszam mleko to mi gdzies wycieka. Niby dobrze zakręcone a sie leje:wściekła/y:wkurza mnie to:wściekła/y: tez tak masz? czy ja kupilam z jakiejs felernej partii. Ostatnio bylam juz taka wsciekla ze chcilam kupic inne ale wlasciwie nie wiem ktore jescze są dobre:baffled:

Dziewczyny czy ja moge podac juz soczek jablkowy?

Mnie ostatnio rehabilitantka powiedziała, że Hania ma jeszcze czas na chwytanie przedmiotów i mam się nie martwić, że jeszcze tego nie robi. :tak: Choć oczywiście są dzieci w jej wieku, które już to robią ;-)
Zresztą przy Jasiu nauczyłam się nie śledzić rozwoju dziecka zgodnie z ksążkowymi wytycznymi i nie panikować, jak nie robi czegoś, co wg. książek już powinien. Jaś na przykład bardzo dlugo nie przewracał się z plecków na brzuszek,a potem w ciągu jednego dnia jak zaczął, to od razu szło mu świetnie. Dlugo mówił tylko "mama", 'tata", itp., ale jak skończył 2 lata to zaczął od razu mówić całymi zdaniami, że w szoku normalnie byliśmy.
Więc teraz spokojnie cieszę się z bieżących postępów Hanii, choć wcale nie są książkowe ani bardzo szybkie.

Pytia dobre podejscie ja niby czytam o rozwoju ale ciesze sie ze jakies tam punkty hania ma opanowane a o reszcie mysle ze lada dzien sie nauczy i staram sie niemartwic

Ewelw my od dwóch dni podajemy kleik. Na 120ml mleka daje łyzeczke tą od mleka kleiku ryzowego. Tez mam butelki Aventa i Hania pije przez 2 albo 3. a herbatke daje przez jedynke. A takie mam jeszcze pytanie do tych butelek czasmi jak mieszam mleko to mi gdzies wycieka. Niby dobrze zakręcone a sie leje:wściekła/y:wkurza mnie to:wściekła/y: tez tak masz? czy ja kupilam z jakiejs felernej partii. Ostatnio bylam juz taka wsciekla ze chcilam kupic inne ale wlasciwie nie wiem ktore jescze są dobre:baffled:

anoli ja mialam ten sam problem przy butelkach aventu.... jak mi butelka przeciekala to odkrecalam korek, dociskalam smoczek i zakrecalam jeszcze raz i pomagalo:tak:, jednak moja corcia najbardziej lubi butelki i smoczki z medeli wiec juz komplet butelek mam od aventu, nuka do medeli a cycek i tak na pierwszym miejscu:-D:-D.

W srode jak bylysmy na szczepieniu to lekarka mi powiedziala ze mam zaczac w piatym miesiacu z kaszkami i karmic tylko lyzeczka nie podawac kaszke butla, wiec czekamy z dodatkowymi posilkami jeszcze prawie dwa miechy, ale jak was czytam to juz bym chciala zaczac:-(.

Ewushka mam nadzieje ze to czytasz kochana - jesli tak to mam prosbe... czy mozesz doradzic mi jakas dobra masc na dziasla dla corci bo cos czuje ze zaczynaja jej dokuczac:-(

Ja zaczęłam podawać soczek jabłkowy jak mała skończyła 2 miesiące i 2 tygodnie. Najpierw jedna łyżeczka, teraz już daje 5 łyżeczek.
A 2 dni temu wprowadziłam soczek z marchewki
Soczki robie same
Malej na początku nie smakowało:-(
A teraz uwielbia:-)

Anoli ja mogę polecic buteleczki Tommee Tippee, jesteśmy bardzo zadowoleni:-D

A soczek jabłkowy wczoraj zaczeliśmy podawać...mała wypiła 4 łyżeczki, łącznie z tym co po brodzie poleciało:-D

A ja sie wczoraj podłamałam, mąż wczoraj jak kąpał Małą i pływała sobie na brzuszku, to zobaczył, zę ma "krzywą głową", nawet włoski ma tak po skosie wytarte:angry:, jutro idę do lekarza, ale nie wiem czy cos nam na tgo poradzi

reklama
Madzieńka dostałam, dziekuję!

Moja ma cały czas taką temperaturę.

Ehhh dziewczęta no nie umiem tymczasowo wygospodarowac czasu żeby się tu udzielać ale czytam cały czas:) Obiecuję poprawę:)

Młoda juz praktycznie w ogóle nie śpi w dzień. Ma tylko takie 20-30 minutowe drzemki. Tak to cały czas chce ze mną gadać:)

Kupiliśmy jej matę taką: FISHER-PRICE mata "RAINFOREST'' polecamy (572806453) - Aukcje internetowe Allegro

I fajnie wpatruje się w to wszystko ale za bardzo nie chce wyciągać rączek do zabawek i nie wiem kiedy powinna to załapać...

Grzechotkę już za to stara się ładnie trzymać:) Tu filmik: http://www.drafting.pl/zuzia/zuzia_video_1.html

Agacia Nasz Fifek tez ma ta grzechotke i ja uwielbia gdyz bardzo fajnie sie ja trzyma :)):tak::tak:
co do lapania za maskotki wiszace z maty to maly nie chwyta jeszcze ale na lezaczku bawi sie juz kotkiem tzn raczka uderza w kota i kurczaka tez polubil:-D:-D:-D maca i uderza w kurczakka:-D:-D:-D

Do góry