reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Ja dzięki pani z poradni laktacyjnej uniknęłam problemów:-)
Głupie położne w szpitalu stwierdziły że mam za płaskie brodawki:baffled:i mam używać kapturków a ja głupia posłuchałam mały się dławił a nie najadał. Nockę kiedy zaczął się nawał przeryczeliśmy oboje. Na szczęście rano na obchodzie był lekarz (podobno przez przypadek), który zalecił natychmiastową konsultację z poradnią. Po godzinie przyszła miła pani. Powiedziała, że nie ma czegoś takiego jak złe brodawki tylko pozycję trzeba dobrać indywidualnie. Mnie nauczyła karmić "spod pachy" i powiedziała, że będę wiedziała, że jest dobrze jak karminie będzie sprawiało przyjemność. Jesli brodawka zaboli tzn., że mały źle ją chwycił wtedy trzeba natychmiast przerwać i przystawić jeszcze raz aż się maluszek nauczy.
Bardzo jej jestem wdzięczna. Teraz mały radzi sobie w kazdej pozycji. Brodawka nie pękła ani razu. Profilaktycznie po każdym karmieniu smaruję ją mlekiem II fazy.

reklama
I jeszcze jedno: też mam zamrożonyh kilka pojemników. Można przechowywać 9 miesięcy. Na wypadek ważnego wyjścia albo choroby maluszka jak skończę karmić (taka dodatkowa dawka przeciwciał)

Dorotka ja niestety też na początku trafiłam na durne baby na położniczym i niestety nie skorzystałam wtedy z porady doradcy laktacyjnego...i tak się to za mną ciągnie od 3 tygodni:(

na oddziale położniczym to ja miałam dość..każda położna ktora akurat przychodziła dawałą inne rady, krytykowała to jak akurat karmiłam (a karmiłam tak jak mnie uczyła poprzednia która była na wizycie) i wychodził na to że poprawiały same siebie...paranoja...brodawki miałam poranione, na myśl o karmieniu ryczeć mi sie chciało...zresztą raz nawet uciekłam przed własnym dzieckiem do łazienki i ryczałam tam chyba z 15 minut - a mała darła sie na sali szpitalnej wniebogłosy...

Agatkas ja byłam w poradni po 5 tygodniach, bo mi sie wydawało, że z niektórymi sprawami sami sobie poradzimy.

Dorotka jakie ilości mleczka zamrażasz " jednorazowo" bo chciałabym zacząć al;e nie wiem czy takie śmieszne ilości jak 30 ml jest sens...

witam poniedzialkowo
mam pytanie nie wiecie co to moze byc malemu co 2 dni skacze temperatura wczoraj w nocy mail 37.6 i nie chcial mi spac za zadne skarby dalam mu paracetamol w kropelkach dla dzieci i zasnol... wogole jakis marudny sie robi jak zje to biore go na pionowo podnosze zeby mu sie latwiej odbilo a on sie zgina w pol i stenka,kweka sama nie wiem co mu jest no i kupki robi wodniste... i jak mu nie pomoge zrobic kupki to sie prezy kreci i wogole jest niespokojny sam nie potrafi zrobic... zmienilismy mleko dla alergikow i nic nie pomoglo moim zdaniem jest jeszcze gorzej... maly dostal jakiejs wysypki taka biala kaszke na twarzy co to moze byc... mam zamowiona wizyte u pediatry ale to dopiero w srode a telefon nie odpowada u niej ale opier... dostanie jak tylko dorwe ta pediatre komorki nie odbiera a mowila ze zawsze mozna na nia liczyc i ze lapac na komorke a tu d... ale jestem wsciekla... i radz tu sobie sama:-:)-:)-(

witam poniedzialkowo
mam pytanie nie wiecie co to moze byc malemu co 2 dni skacze temperatura wczoraj w nocy mail 37.6 i nie chcial mi spac za zadne skarby dalam mu paracetamol w kropelkach dla dzieci i zasnol... wogole jakis marudny sie robi jak zje to biore go na pionowo podnosze zeby mu sie latwiej odbilo a on sie zgina w pol i stenka,kweka sama nie wiem co mu jest no i kupki robi wodniste... i jak mu nie pomoge zrobic kupki to sie prezy kreci i wogole jest niespokojny sam nie potrafi zrobic... zmienilismy mleko dla alergikow i nic nie pomoglo moim zdaniem jest jeszcze gorzej... maly dostal jakiejs wysypki taka biala kaszke na twarzy co to moze byc... mam zamowiona wizyte u pediatry ale to dopiero w srode a telefon nie odpowada u niej ale opier... dostanie jak tylko dorwe ta pediatre komorki nie odbiera a mowila ze zawsze mozna na nia liczyc i ze lapac na komorke a tu d... ale jestem wsciekla... i radz tu sobie sama:-:)-:)-(
LADNRYNECZKO a o ktorej mierzysz temperature bo mi pediatra powiedziala ze tak 37,3 to moze byc a wieczorem ze zawsze jest podwyzszona i nic sie nie dzieje , a jakiego mleka używasz? jeżeli sie pręży może poprostu boli go brzuszek i ma wzdęcia, jezeli chodzi o wysypke to faktycznie malutki jest na coś uczulony i bedzie musiał miec zmienione mleka, ale to juz tylko lekarz moze ci pomóc, bedzie dobrze:tak::tak::tak:

LADNRYNECZKO a o ktorej mierzysz temperature bo mi pediatra powiedziala ze tak 37,3 to moze byc a wieczorem ze zawsze jest podwyzszona i nic sie nie dzieje , a jakiego mleka używasz? jeżeli sie pręży może poprostu boli go brzuszek i ma wzdęcia, jezeli chodzi o wysypke to faktycznie malutki jest na coś uczulony i bedzie musiał miec zmienione mleka, ale to juz tylko lekarz moze ci pomóc, bedzie dobrze:tak::tak::tak:

ja uzywam wloskiego mleka MELLIN PROGRESS 1 to wlasnie specjalne mleko dla alergikow pediatra kazal mi go dawac malemu ale widze ze mu chyba nie podpasowalo...

ja uzywam wloskiego mleka MELLIN PROGRESS 1 to wlasnie specjalne mleko dla alergikow pediatra kazal mi go dawac malemu ale widze ze mu chyba nie podpasowalo...
slonce moze Twoj szkrab reaguje tak na mleczko moze trzeba bedzie zmienic na jeszcze inne?? czasami dzieci nietoleruja nawet mleczka dla alergikow i potrzebna jest zmiana na jeszcze inne. my dostalismy dwa mleka dla alergikow do wyboru gdyby np pierwszego Filip nie zaakceptowal mamy sprobowac z nastepnym:-( ja zauwazylam natomiast ze nam mleczko pomoglo i w kupkacj juz nie ma krwi i jest minimalna ilosc sluzu ale kupki sa juz konsystencji plastelinki a nie takie rzadziutkie jak do tej pory ( nie tak czeste rowniez) i maluszek miewa problemy z ich robieniem tzn musi sie troszke naprezyc i nasilowac przy jej robieniu. Musze sie poradzic pediatry czy tak mam byc czy mam wykupic to drugie mleczko i podawac.

reklama
witam poniedzialkowo
37,3 to jest prawidłowa temperatura u dziecka, czopek daje się jak jest juz powyzej 38 stopni, wieczorem zawsze temp jest podwyzszona np. 37,5 stopni. Prezenie się małego moze byc od mleczka. Jezeli synkowi nie chce się odbic weź go w pozycji pionowej, a jak jeszcze nie to połoz i weź ponownie na rece w pozycji pionowej :tak:, wtedy się na pewno odbije maluszkowi.

Do góry