reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Wow:szok: moj maly ma 4 miesiace i dopiero teraz zaczol wypijac 200ml picia dziennie daje mu dwa razy dziennie po 100ml i wlasnie zaczelam sie obawiac czy to tez oby nie za malo:confused: Moze sa tu jakies doswiadczone mamuski ktore sie orientuja jak to jest z tym dopajaniem maluszkow na butelce. darniana z tego co sie orientuje to chyba nie powinno sie dawac herbatki koperkowej codziennie bo ponoc jest wiatropedna i moze tez zaszkodzic maluszkowi. Pozdrawiam

Sylllwiaaa oto co znalazłam w necie-odpowiedź pediatry na temat dopajania:
Niemowlę karmione wyłącznie butelką raczej powinno być dopajane. Wiele jednak zależy od wyglądu kupki malucha. Jeśli dziecko oddaje stolce bez wysiłku i mają one prawidłową konsystencję (jak pasta do zębów), codzienne podawanie płynów nie jest konieczne. Często jednak maluchy na butelce robią twarde kupki, co świadczy o tym, że brakuje im płynów. Takie dziecko powinno dostać w ciągu doby tyle płynu, ile mleka dostaje na jeden posiłek. Oczywiście nie powinno tego wypijać na jeden raz, tylko w dwóch, trzech porcjach. W czasie upalnego lata można podać nieco więcej płynu. Najlepiej od początku przyzwyczajać dziecko do picia wody. Jest to najzdrowsze, bo wszystkie herbatki są słodkie.

Więc wynikałoby, że za dużo nawet dopajasz:baffled:

reklama
Paola dzieki za informacje przydały się przy okazji mnie trochę się martwiłam bo przestałam córeczkę dopajać herbatką bo miała po nich mega kolki, wody nie chce pić ale kupki nawet się unormowały i nie są twarde tylko do mleka dodaję trochę więcej wody niz jest napisane jak ma być 150 to daję 170 ml wybieram się w przyszłym tyg do pediatry i się upewnię czy tak na pewno można ale myślę że nie zaszkodzi bo najważniejsze żeby się ilość proszku dziennie zgadzała i dzidzia nie była niedożywiona a wodę i tak wysiusia

Pozdrawiam mamuśki weekendowo i śmigam do prania sprzątania itd, itp ... ;-)

Witajcie ja wlasnie wrocilam z laboratorium gdyz oddalam stolec Fifka na badania (bakterie,grzyby, salmonella)pojechalo po kieszeni 119zl;:crazy::crazy::crazy: kupki nadal sa nieladne duzo w nich sluzu i zdazaja sie niteczki krwi:-( teraz czekam na wyniki ktore beda za ok tydzien i zobaczymy czy cos sie wyjasni:-( dopuki Filip niegoraczkuje i nie jest marudny lekarka mowi zeby sie niemartwic ale ja i tak jestem cholernie zestresowana i czekam na te wyniki jak na zbawienie:-( wczoraj zrobil 3 kupki dzis narazie jedna i tez taka sobie;/

Mam pytanko do mam karmiących piersią. Jaką konsystencje maja kupki waszych maluszków?

u nas nieciekawe - raczej są wodniste z grudkami czasem ich jest duzo a czasem zaldwie parę
dostałam jakiś lek ale moge mu podać dopiero za 5 dni chyba dlatego że teraz miał szczepienie
a u Was?

reklama
MADZIENKA mleko mam na receptę...a ten syropek który poleciłaś dawałam dwa dni....potem na wizycie u pediatry kazałą nam to odstawić...dziś jż 3 dzień bez kupy....i znowu czopek w ruch :-:)-:)-( ale narazie kupy nie ma...:-(

Do góry