reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

dziewczyny mam pytanie do was? jak robicie mleko ? chodzi o to ze ma być 120ml, to wlewacie 12oml wody i reszte dajecie mleko? bo mi w tedy wychodzi ze jest 130ml, a wyczytałam w gazecie ze 120ml, to ma być juz wszystko łacznie wiec wychodzi na to ze wlac 110ml i reszte proszku? sama juz nie wiem czy dobrze robie czy w gazewcie pisza jakies głupoty:szok::szok:

My wlewamy 90ml wody i 3 miarki mleczka+Nutriton:tak:czasami drabimy małej 30ml jak bardzo awanturuje się:blink:

Tygrysku co z maleństwem, pisz koniecznie!!!!Trzymamy kciuki żeby wszystko było ok...

reklama
U nas wczoraj dzien i noc koszmarna maly mial stan pogdoraczkowy, i robil kupki bardzo wodniste lekarka kazala dac paracetamol wiec dalam no i w dodatku mi zwymiotowal... plakal ciagle nawet na raczkach nie pasowalo mu prezyl sie i meczyl okropnie no a ja przy nim nie moglam patrzec jak cierpi:-:)-( przyczyna mogla byc zmiana mleka, zmienilismy mleko dzien wczesniej na mleko dla alergikow bo maly nie mogl zrobic sam kupki... ciagle mu musialam pomagac z tego co dzis widze maly jest spokojniejszy je normalnie temp ma 37.2 w tyleczku, no i zasypia po karmeniu a wczoraj nie chcial zasnac za zadne skarby zasnol o 2 w nocy:-(
mam pytanie do was czy kolki moga byc tez w dzien czy przewaznie sa wieczorami i w nocy :confused::confused:

ja tez place za usg i ortopede gdyz idziemy prywatnie;-) oczywiscie dostalismy skierowanie od pediatry do przyszpitalnej przychhodni ale wolimy isc prywatnie a nie ciagac malego po szpitalach i czekac w zasranych kolejkach:-:)-:)baffled: a idziemy dzisiaj wiec cala w stresie jestem:baffled::baffled::baffled:

Nasz ortopeda ma gabinet w domu i przyjmuje też na NFZ i nie trzeba stać w kolejkach. A drugi gabinet jest w prywatnej przychodni i tam tak jak u bliźniaków idzie expresowo. Nikt nie każe maluszkom czekać godzinami w kolejkach, każdy zapisany jest na określoną godzinę.

Anka34 - dzięki za info. Wkur...a jestem:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:, bo tam gdzie jesteśmy z małą zapisani (państwowo) do przychodni to nie ma ortopedy, i nam powiedzieli, że przyjężdża raz na miesiąc i wizyta kosztuje 100zł :angry::angry::angry:. I nie mam wyjścia, a ten lekarz powiedział, ze wszystko ok. ale żeby za miesiąc przyjść :angry::angry::angry:, ja to chyba mężyka namówię, żeby za miesiąc jeszcze iść, no bo jak wy macie po 3 miesiącach koleją wizytę (to zrozumiałe), a ja już po 4 tygodniach, czy to nie przesada??:angry:

Ola - mam nadzieję że kropelk pomogą, trzymam kciuki.

Miłego dzionka!!!
Kasę cholery ciągną.....nie daj im....weź skierowanie i tak jak pisała Pytia gdzieś muszą robić na NFZ.

Kolko mogą być też w dzień

Oj mielismy dzis zwariowany dzien:-( najpierw przyszla pediatra do domku obejrzala Filipka i na oko dziecko zadowolone komunikatywne osluchala wszystko ok pokazalam ta pieluszke ostatnia z kupka i ten sluz z krwia na husteczce i ona mowi ze widocznie musialo jakies naczynko peknac w pupci i dlatego wyszedl osobno i zeby sie tym niemartwic a ja sobie skojarzylam ze faktycznie chwile przed mierzylam temperature w pupci :-(to ze ma stan podgoraczkowy czyli 37,3 juz po odjeciu 0,5 stopnia to moze byc spowodowane wczorajszym szczepieniem , a ze teraz robi kupki co kazde karmienie to tez od szczepionki na rotawirusa gdyz w pewnym stopniu dostal wirusa na rota do organizmy wiec takie objawy moga wystapic ale dodatkowo dla pewnosci dala nam skierowanie do szpitala:crazy::crazy: moze to byc spowodowane mleczkiem wiec jutro mi zostawi w recepcji recepty na mleczko bebilon pepti i nutramigen i mam sprobowac podawac najpierw bebilon jesli zle je zaakceptuje to sprobowac nutramigen . przejcie na nowe mleczko ma wygladac tak ze zaczynam dawac z nowego mleczka tylko narazie jeden posilek w ciagu dnia reszta ze starego mleczka na drugi dzien juz 2 posilki z nowego i tak z kazdym dniem zwiekszam dawke. w szpitalu obadali maluszka i ze tez wszystko ok i to samo powiedzieli co ta domowa pediatra zrobic mamy tylko badanie kupki i gdyby dziecku doszly np wymioty i bylo odwodnione to wtedy biegusiem do szpitala. potem pojechalismy na wizyte do ortopedy maluszek mial zrobione usg i lekarz mowi ze dzidziusiowi nie zaszkodzilo polozenie posladkowe na bioderka bo sa ok mamy tez profilaktycznie podwojnie pieluchowac np na noc zakladac pampersa o rozmiar wiekszego. pytam sie lekarza a jak dlugo moze dzidzius lezec w lezaczku a on na to ze dziecki do 3 miesiaca powinno sie unikac kladzenia do lezaczka z wzgledu na jego kregoslupik i nawet te llezaczki rozkladane sa nachylone do ok 30 stopni wiec on niezaleca:baffled::baffled::baffled::baffled:

Oj mielismy dzis zwariowany dzien:-( najpierw przyszla pediatra do domku obejrzala Filipka i na oko dziecko zadowolone komunikatywne osluchala wszystko ok pokazalam ta pieluszke ostatnia z kupka i ten sluz z krwia na husteczce i ona mowi ze widocznie musialo jakies naczynko peknac w pupci i dlatego wyszedl osobno i zeby sie tym niemartwic a ja sobie skojarzylam ze faktycznie chwile przed mierzylam temperature w pupci :-(to ze ma stan podgoraczkowy czyli 37,3 juz po odjeciu 0,5 stopnia to moze byc spowodowane wczorajszym szczepieniem , a ze teraz robi kupki co kazde karmienie to tez od szczepionki na rotawirusa gdyz w pewnym stopniu dostal wirusa na rota do organizmy wiec takie objawy moga wystapic ale dodatkowo dla pewnosci dala nam skierowanie do szpitala:crazy::crazy: moze to byc spowodowane mleczkiem wiec jutro mi zostawi w recepcji recepty na mleczko bebilon pepti i nutramigen i mam sprobowac podawac najpierw bebilon jesli zle je zaakceptuje to sprobowac nutramigen . przejcie na nowe mleczko ma wygladac tak ze zaczynam dawac z nowego mleczka tylko narazie jeden posilek w ciagu dnia reszta ze starego mleczka na drugi dzien juz 2 posilki z nowego i tak z kazdym dniem zwiekszam dawke. w szpitalu obadali maluszka i ze tez wszystko ok i to samo powiedzieli co ta domowa pediatra zrobic mamy tylko badanie kupki i gdyby dziecku doszly np wymioty i bylo odwodnione to wtedy biegusiem do szpitala. potem pojechalismy na wizyte do ortopedy maluszek mial zrobione usg i lekarz mowi ze dzidziusiowi nie zaszkodzilo polozenie posladkowe na bioderka bo sa ok mamy tez profilaktycznie podwojnie pieluchowac np na noc zakladac pampersa o rozmiar wiekszego. pytam sie lekarza a jak dlugo moze dzidzius lezec w lezaczku a on na to ze dziecki do 3 miesiaca powinno sie unikac kladzenia do lezaczka z wzgledu na jego kregoslupik i nawet te llezaczki rozkladane sa nachylone do ok 30 stopni wiec on niezaleca:baffled::baffled::baffled::baffled:

tygrysku ciesze sie ze wszytko ok z malutkim... moj tez ma stan podgoraczkowy... no i nie spie po nocach koszmar

u nas noc spokojna a martwiłam się bo po szczepionce był jakiś nie swój - chciał spać a nie mógł i sobie myślę ooochoo będzie pierwsza ciężka i pewnei nieprzespana noc ale śpi :-D tempertaury też nie dostał
tylko mamy problem z kupkami są dość rzadkie a proszek mogę podać dopiero za 5 dni!

reklama
A mój Olek wczoraj po trzech tygodniach dostał kolki-po jogurcie naturalnym :-( Niedobra matka testowała na dziecku :zawstydzona/y: Chyba już prędzej przejdę na mleko modyfikowane, niż wprowadzę coś nowego do mojej diety...Biedy maluszek płakał 1,5 godziny rzewnymi łzami :-:)-:)-(

Do góry