reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

Mam do Was kilka pytań:

1. czy Wasze dzieci jedzą już same?
2. czy potrafią już pić ze zwykłych kubków ?
3. czy jedzą jeszcze w nocy?
4. O której się budzą rano?

I to chyba na tyle :) Z góry dziękuję za odpowiedź.

ad.1 nie, ale podczas np. obiadu nabijam na widelec większy kawałek jakiegoś warzywka to Alan sam zabiera mi widelec z ręki i wkłada papu do buzi :-)
ad.2 Jak trzymam Alanowi kubek to pije z niego, ale sam go nie trzyma ;-)
ad.3 już dawno nie :no::no:
ad.4 różnie od 5.40 a często ok 7 rano

reklama
Mam do Was kilka pytań:

1 Gabrysia potrafi jeść sama ale czasami jej pomagam bo to jeszcze troszkę tak niezdarnie jej wychodzi ale tak na 80% jest już w tym samodzielna i nawet potrafi dmuchać na łyżeczkę jak jej mówię że jest jeszcze ciepłe

2 Tak ale czasami dużo rozlewa bo się zapomina i przechyla kubek dlatego pijmy z niekapka,

3 Ostatni raz ok 24 i do rana nic

4 ok 6-7 ostatnimi czasu, kiedyś to ok 9

Mam do Was kilka pytań:

1. nie wszystko ale zawsze przy posilku dostaje łyżeczkę lub widelczyk i ćwiczy!!!!
2. tak, tylko czasami leci po brodzie;-)
3. nie dopiero ok.7-8 i pozniej jeszcze drzemie
4. ok.9

Mam do Was kilka pytań:

1. Jasiek je sam łapami :-) Coś tam próbuje już łyżeczką - ostatnio zjadł sam pól deserku - ale póki co uważa to raczej za świetną zabawę i kolejne pół wylądowało na stole, uszach i włosach:-p
2. Jasiek pije z Lovi 360 i nie widzę powodu zeby mu dawać na razie zwykły kubek
3. Już nie
4. Od 5:30 do 6:30. Zalezy od humoru jaśnie pana. Czasem dam mu jeść (butla mleka) zostawiam jeszcze w łóżku i potrafi z godzinkę sie bawić zabawkami co mu tam nawrzucam do łóżeczka. Ale najczęściej to waćpana ubieram w dresy, zamykam się z nim w jego pokoju, kładę się na kanapie która jest u Jaśka w pokoju i przysypiam do 9. Jaś demoluje cały pokój. Dziś np. wyciągnął z paczki wszystkie pieluchy :confused2: włazi do mnie na łóżko, czasem oberwę jakimś klockiem po głowie, muszę znosić piosenki szczeniaczka-uczniaczka, czasem muszę wstać i dać mu kubek z piciem albo "kulkę" czyli ukochany przez Jasia groszek ptysiowy :-) I jakoś od tej 6 do 9 znosimy :-D

1. Maja je rękami, ostatnio zaczęła próbowac łyżeczka, ale więcej jej spada niż laduje w buzi, więc zostawia ją i wraca do raczek
2. Pijemy z niekapka, ale mam zamiar też kupić ten Lovi, ładnie pije z butelki np takiej z wody, ale ja jej trzymam i z kubka, albo szklanki, ale też z moją pomoca.
3. Nie je w nocy już od bardzo dawna
4. Wstaje o 6:30/ 7

Mam do Was kilka pytań:

ad 1
Tak jeśli to coś co nie wymaga sztućców to tak. Sam łyżeczką tylko rozwala i karmi mnie lub innego karmiącego.
2. Jeśli trzymam kubek to tak, ale raczej mu nie daję. Wydaje mi się, że to jeszcze wcześnie.
3. Bardzo rzadko.
4. ok 6 -7.30 zależy o której zaśnie

Mam do Was kilka pytań:

1. śniadania tak - całkiem sam ( parówki lub jajecznicę je widelcem, kanapki łapkami ), z obiadem ciężej ale radzimy sobie w ten sposób że ja karmię go jedną łyżeczką, a Bartek ma swoją i jakoś to idzie ;-)

2. jeśli trzymam kubek to tak, sam by pewnie też pił ale cały byłby mokry, a tak to pije z kapka tzn zwykły kubek z takim wieczkiem i dziubkiem ale normalnie z niego leci, no i uwielbia pić z butelek z takim dziubkiem np wodę mineralną czy kubuś play.

3. zazwyczaj nie, chociaż raz na jakiś czas zdarzy się że obudzi się np o 3 i nie zaśnie bez mleka, choć są to sytuacje naprawdę rzadkie

4. 5-7

reklama
Do góry