reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy i rady dla majowych mamuś

m&m's - Osobiście polecam butelki/smoczki Tommee Tippee (smoczki przypominają kobieca pierś).Jeśli malutka ma kolki lub ulewa pokarm to butelki Dr.Browns. Używamy jeszcze Lovi ale mozesz w UK mieć problemy z kupnem:-(

reklama
Dzieki kochane za gratulacje....:-):-):-)Malinka,Mamstud bardzo dobrze to ujelas:tak:ale jestem szczesliwa jak szalona:tak:heheh nigdy chyba bym sie tak cieszyla z kupki a tu prosze:-)

Kaatherina nie przejmuj sie jak dziewczyny pisza ty wiesz co dla twojego dziecka jest najlepsze, jezeli uwazasz ze butelka to tak rob:tak:no a teraz wypij za nasze zdrowie;)

Pomnik i Emi ja wlasnie uzywam takich wkladek na piersi nie dlatego ze mnie bola suttki ale dlarego ze moje slonce nie lapie moich sutkow:-(wiec zaczelam uzywac wkladek i od razu lapie, jak jest bardzo glodna to zlapie sutka ale tez boli:-(wkladi mam zawse ze soba i je styllizuje...generalnie nie jest tak zle ale Emi twoja mala jest jeszcze malutka wiec napewno po kilku dniach piesi sie przyzwyczaja i nie bedzie bolalo:-):-)

Tak jak myslalam tutaj w grecji nie ma herbatek laktacyjnych ale jest z milupy mieszanka wszystkich ziol dla dzieci i ma podobny sklad co herbatka laktacyjna wiec bede ja pic;-)znacie jakis sposob zeby mleczko w piesi bylo bardziej tluste???:sorry:

U mnie nocki wygladaja tak ze sie budze 2-3 razy w nocy ale mala szybko je z cycka i po 20min spi...ja tez karmie tylko piersia, zauwazylam ze mala szybciej teraz ciagnie pomimo wkladki....no ale czasami jest lepiej czasami gorzej, czasami ja klade do lezaczka i przysypiam obok, czekam az usnie i zanosze do lozka:tak:

buzki mamusie

m&m's - Osobiście polecam butelki/smoczki Tommee Tippee (smoczki przypominają kobieca pierś).Jeśli malutka ma kolki lub ulewa pokarm to butelki Dr.Browns. Używamy jeszcze Lovi ale mozesz w UK mieć problemy z kupnem:-(

ja tez zdecydowanie polecam butelki i smoczki z TT :tak::tak::tak: pomimo, że karmię piersią, raz na dzien Mala dostaje moje mleczko z butelki - co by nie zapomniala jak się z butli ciagnie - i jest rewelacja!!! dzieki temu ja i M mozemy wyskoczyc gdzies poza domek na 2-3 godzinki (glownie zakupy), a moja mama nie ma szopek z karmieniem :)

a smoczki uspakajające z TT.. Swietna sprawa!!!:tak::-):-)

Aga KM-Ja dla wygody zaopatrzyłam sie w świetny patent firmy Tommee Tippee:
Tommee Tippee: Pojemnik na mleko w proszku
(zobacz obrazki)
Genialna rzecz.Sterylne, nie zajmuje miejsca i tylko wsypujesz do butli. U nas spradzają sie w 100%.

Kochana - wczoraj wlasnie obserwowalam te pojemniczki na allegro (dokupowalam dodatkowe smoczki do butelek TT, przykrywki do butelek, no i smoczki uspokajajace na pozniej -> 3-6 m-c, i 6-18 m-c). Fakt zdazyłam juz przelac kase za zakupione przedmioty, ale na szczescie paczka nie zostala jeszcze wyslana - wiec skorzystałam z Twojej porady i dokupiłam te pojemniczki :tak::-D
Akurat do piatku paczka juz bedzie u mnie w domku, więc nie bede przezywala traumy na uczelni.

A powiedz mi to mleczko, które mi polecalaś (dostepne jedynie w aptece) - nie jest na żadną receptę?

Aga_k_m- Enfamil można kupić bez recepty.Minusem jest ta wysoka cena ale jeżeli chcesz karmić okazjonalnie to polecam(chociaż NAN też jest dobry)

kaatharina - u nas nocki w sumie nie są tragiczne... tylko że synek budzi się już 6-7 i po spaniu :baffled: bo już od tej godziny domaga się uwagi. mąż mi pomaga, nie mogę narzekać, jak ja jestem zmęczona to tylko przyniesie mi bobo do łóżka a potem sam zajmuje się całą resztą, a ja wracam lulu ;-)

aneteczka - to moje dziecie to jakieś dziwne jest - ani mu się nie odbija, ani nie ulewa, ani nie wymiotuje :eek: :eek: zje cyca i od razu zasypia :tak: :tak:

co do szczepionek to ja wam dziewczynki nic nie powiem :-( bo tutaj jest inny system szczepionek niż w Polsce... tutaj za free dzieci mają szczepionki 6w1 (w tym pneumokoki i meningokoki).

Marzena - ja właśnie też się wcześniej dopytywałam o te kropelki na łatwiejsze odbijanie, ale niestety nie dostałam odpowiedzi :-( :-(
wypróbuj kochana kładzenie dziecka na brzuszku zaraz po zjedzeniu, u nas pomaga...ale nie zawsze :sorry:

m&m - ja ci również mogę polecić butelki i smoczki z TT :tak: są super! ja małemu podaje koperek, wodę z glukozą - i potem nie ma żadnego problemu by wypił mleko z cyca, dla niego to chyba żadna różnica :-D a właśnie o to chodzi :tak:

Barmanka 6-7 to nie jest źle! Mój synuś budzi się czasami 3-4 i koniec spania! Za nic na świecie nie chce już zasnąć ... :crazy:

No i byliśmy na szczepieniu :happy2: synek grzeczny, aż miło - oczywiście troszkę płakał (darł się wręcz) ale nie było źle ... za szczepionke płaciliśmy (6 w 1) 190 zł plus rotawirusy 350 zł. Jest to dosłownie kilka kropelek, więc nie było obawy, że uleje.

ania_77
Dzięki za wywód o ulewaniu :tak:
Ulżyło mi, bo już myślałam że mamy problem :zawstydzona/y:

A powiedzcie mi, cena tych szczepionek jest różna w zależności od przychodni/apteki czy jest to odgórnie narzucona stawka? Bo padają tu różne sumy :confused2:

reklama
Marzena - ja właśnie też się wcześniej dopytywałam o te kropelki na łatwiejsze odbijanie, ale niestety nie dostałam odpowiedzi :-( :-(
wypróbuj kochana kładzenie dziecka na brzuszku zaraz po zjedzeniu, u nas pomaga...ale nie zawsze :sorry:

Barmanko,
nie zapomnialam o Twoim pytaniu:sorry:, tylko nie mialam jak tu zajrzec :-(
Podawalam mojemu malemu kropelki INFACOL - one sa na gazy, wzdecia, ale pomagaly tez na odbijanie. Tylko, ze odbijalo sie az za bardzo, tak to wygladalo, ze maly sie bardzo meczyl i teraz podaje inne krople na wzdecia - BOBOTIC.

Moj synek w dalszym ciagu budzi sie w nocy co godzine:szok: i chce jesc - pomozcie, co zrobic, zeby spal troche dluzej???:eek:
czy moze moj pokarm jest za malo kaloryczny? Karmie tylko piersia

Do góry