reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy i rady dla majowych mamuś

Hej kochane mamusie,

Dawno mnie nie bylo ale mialam urwanie glowy...teraz mala spi wiec moge cos skrabnac...wlasciwie mam problem i mam nadzieje ze mi pomozecie:baffled:Moja Mania nastomiast ma problem z wyproznieniem, nie robi dlugo kupki:-(ostatnio zrobila po 3 dniach teraz juz 4 dzien leci i nic tylko puszcza smierdzace baki:-(kolki ani brzuszek ja nie boli bo jest pogodna ale nie wiem czemu ma zatwardzenia...Jak juz robi kupke strasznie sie napina i czerwienieje widac ze przychodzi jej to z trudem. Karmie ja piersia i czasami daje mleko modifikowane ( jak jestem bardzo zmeczona) i nie wiem co jest nie tak:-:)-:)-(dziewczyny dajcie jakas rade...masuje juz brzuszek, zginam nozki do brzuszka i nic kupki nie ma...daje jej tez herbatki ale nie chce jej dawac codziennie zeby sie nie uzaleznila i sama umiala zrobic kupke daje jej rumianek i koperek wloski....ehhhh...jeszcze moja mala je dosyc duzo a malo przybiera na wadze :-:)-:)-(tak sie martwie kochane...jak dzisiaj nie zrobi to zadzwonie do pediatry raczej,..juz sama nie wiemmm...!!!aaaaa zwariowac mozna, pomocy kochane!!!!

reklama
Kokoszka, ja dawałam mojemu mleko modyfikowane przez ostatnie 6 dni z powodu mojej choroby i zauważyłam właśnie, że rzadziej robi kupki, a jeśli już to jest tak jak opisałaś- cały się robi czerwony i bardzo się napina. Wyczytałam w internecie, że kupka raz na kilka dni mieści się jeszcze w normie [zastanawiam się zatem jak rozpoznać zaparcia]. Podałam Filipowi herbatkę ułatwiającą trawienie Hippa i uzyskałam efekt wzmożonych bąków i tyle :-) Ale przynajmniej mam pewność, że nie boli go brzuszek. Też nie podaję mu herbatki codziennie, bo szybko moze się przyzwyczaić.

M@dzI@ daje Filipowi mleko Enfamil a A.R bo bardzo ulewaTo mleczko gęstnieje w brzuszku co zapobiega ulewaniu(i daje uczucie sytości).A mój Filipek ma miesiąc i cztery dni;-).
Kokoszko przy modyfikowanym mleku dzieci rzadziej robią kupki.Mój synek też się czasem pręży i robi się jak"buraczek". Wczoraj zrobił pierwszą zbitą i twardą kupkę.Namęczyło się biedaczysko:baffled:. Poza tym tak często jak się da kładziemy Fifika na brzusiu(od razu zasypia) i mamusia robi mu delikatny masażyk:tak:po którym mamy"super bąki" i niedługo potem "niespodziankę:szok:".No i przy okazji pięknie mu sie odbija.

Mamomatysia moja corcia nie jest na mleku modyfikowanym ja ja karmie piersia caly czas tylko jeden raz dziennie (nawet czasami nie) jak jestem na spacerze i mala jest glodna daje jej butelke z mlekiem modyfikowanym...a tak to tylko cyc!!!dlatego sie dziwie czemu nie moze zrobic kupki musze powiedziec ze ja tez ostatnio mam zaparcia. Mala jest radosna ma miekki brzuszek robie jej masaze mam nadzieje ze zrobi niedlugo...ehhh,...i baki to tez puszcza i to takie ze hohoho....:laugh2:

Kokoszko możliwe,że to raz dziennie podawane mleko modyfikowane zaburzyło trochę trawienie malutkiej. A może zjadłaś coś co jej szkodzi:-(.Czasem nawet nadmiar jabłka powoduje wzdęcia-wiem bo ostatnio przeholowałam z sokiem jabłkowym. 100%. W każdym razie życzę szybkiego uporania się z problemem;-).

kokoszka
może faktycznie to mleko modyfikowane jest powodem....ja na Twoim miejscu zrezygnowałabym z niego a jak jest potrzeba podać małej papu gdy Ciebie nie ma to może odciągnij swojego mleczka i przechowuj w lodówce..później wystarczy tylko odgrzać:biggrin2:

i jeszcze jedno...prawdą jest że jedne dzieci robią nawet 8 kupek dziennie inne nawet 4 - 5 dni potrafią nie robić...i w jednym i w drugim przypadku jest to prawidłowe..więc nie zamartwiaj się kochana...:biggrin2:

Mamamatusia zastanawiam sie co jej moglo zaszkodzic ehhh...ale brzuszek jej nie boli bo gazy jej schodza wiec jakby cos jej zaszkodzilo bolalby ja brzuszek..dzisiaj byla troche marudna ale wydaje mi sie ze dlatego ze nie mogla usnac:baffled:a jezeli chodzi o jablka jem jedno lub dwa dziennie chyba nie duzo???juz sama nie wiem mysle co by tu zrobic i co robie zle:-(

Nina27 chyba masz racje co do tej butli dzisiaj jej wogle nie dalam i od dzisiaj jej dawac nie bede...bede jej sciagac moje jak bedziemy chodzic na spacery...moze rzeczywiscie to jej zablokowalo.Zobaczymy jak bedzie kilka dni bez butli....

Kokoszka lekarze mówią że normą jest kilka kupek dziennie, a także kupka raz na kilka dni (nawet) jak się karmi piersią. Podobno dzieci mogą trawić "bezkupkowo" czyli całe mleko. A czy małej coś jeszcze dolega? Męczy się?
Więc może wszystko jest ok.

reklama
Do góry