reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowe smaki dla maluszka

A ja jednak trochę wcześniej wprowadzę pokarmy stałe- lekarz u którego byliśmy powiedział żeby tak długo nie czekać skoro to nie byly problemy z brzusziem tylko zabkowanie. Wprowadzimy wiec w koncu 5 miesiaca- czyli za miesiac :-) i zaczniemy od kaszki manny juz sie stresuje:szok: ale mam nadzieje ze bnedzie ok

reklama
u mnie dokładnie tak samo,kupiłam jej nawet herbatke malinowa ale to też jej nie pasuje,łyżeczką identycznie odrazu wypluwa,ja ide do lekarza w środe ,ciekawa jestem co ciekawego usłysze,pewnie "że większość dzieci tak ma i niedługo jej przejdzie"......już tak sobie myśle że może te mleka sztuczne są już tak robione że dzieci nie czują większego pragnienia.:confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused:

Adrianek je już marchewkę,ziemniaka, pietruszkę,brokuła(ale nie jestem pewna czy nie ma po tym małych problemów z brzuszkiem), jabłuszko. Bardzo lubi banany ale baaaardzo sporadycznie je dostaje bo nie zaleca się. Dostał ostatnio z Hippa dynie z ziemniakami oraz morele. I chyba z BoboVity marchewkową z ryżem. Dostaje tez kaszkę na wieczór. Bardzo fajny ma smak brzoskwiniowa,słodki. A herbatkę polecam malinową z dziką różą Hippa. Czy coś jeszcze mogę mu dawać? Od 6 miesiąca chyba można już mięso wprowadzać? jakie najlepsze? A zupkę gotować na mięsie już chyba... Ale to jeszcze trochę.

Agnieszka, po piątym miesiącu można już mięsko. Ja na dniach kupię zupkę na kurczaczku i króliku i zacznę podawać powoli. W poradniku pisze, że najlepiej mięsko z drobiu i kurczaka, a wieprzowiny i wołowiny później, bo częściej alergizują.
Piotruś wcina marchewkę, zupkę marchewkową z ryżem i z ziemniakami. Jutro spróbuję zupkę jarzynową. No i pod wieczór daję jabłuszko. Soczki pije sporadycznie (woli marchewkowo jabłkowy niż sam jabłkowy), herbatki z rumianku, z jabłka i melisy. Nie lubi kaszek i kleików :(

Nasze małe je od paru dni marchewkę; marchewkę z jabłkiem; marchewkę z ziemniakami; daję mu najwięcej pół słoiczka około połydnia i 100 ml soczku marchewkowego lub jabłkowego. Mały ostatnio nie chce pić granulatów:sorry: kaszki i kleiku jeszcze nie podawałam. Jutro wprowadzę dynię z ziemniakami (ile mozna żyć marchewką);-)

A zupkę gotować na mięsie już chyba... Ale to jeszcze trochę.

Przez dosyć długi czas nie wolno gotowac dzieciom zupek na mięsie!mięso oddzielnie a póżniej dodać do zupki zmmiksowane albo bardzo drobno pokrojone, ewentualnie można dodawac indyka z gerbera ( chyba) . Najbezpieczniejszymi mięsami dla maluszków są indyk, królik i kurczak, chociaż mówią że kurczak uczula więc uważajcie.

reklama
Do góry