reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nowe smaki dla maluszka

Witam Dziewczynki! Dzisiaj byłam z małym u pediatry, zeby ustalic czy zaczynamy podawać jakieś mleczko, kiedy warzywa itd. Po wczorajszej marchewce niestety były gazy, prężenia i pół nocy nie spaliśmy. Cały przyszły tydzien mamy raz dziennie jeść kaszkę ryżową albo kukurydziną na wodzie. Potem znowu przez tydzień kaszkę na moim mleczku ewentualnie wprowadzic trochę mleka modyfikowanego HA - gdyby nie tolerował spróbujemy bebilon pepti. I w nastepnym tygodniu co dwa dni próbować marchewke, ziemniaczek, dynie i owoce, zeby przed moim pójściem do pracy dojść do kaszki na "drugie sniadanie" i zupki koło południa i deserku, soczku. Piekny plan zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Nic lekarka nie mówiła o mannie, więc na razie nie eksperymentujemy. Czy macie może już sprawdzone któreś mleko HA, które dzieciom smakuje?
Clue jesli Twój Mateuszek nie lubi kleików to chyba nic na siłę, jeśli zjada już marchewke i jabłuszko. Jestes z Nim jeszcze długo w domu, więc możesz spokojnie próbować. Tym bardziej, że ma ładną wagę to nie ma co Go zmuszać. Pozdrawiam.

reklama
Mpel faktycznie piękny plan. Musi się udać.
Clue no właśnie, jak mały ładnie waży to nie dawaj kaszek. Ja daje bo mam go podtuczyć.;-) Chociaż dla mnie to on jest grubiutki i baaardzo ciężki:-D.

A u nas do marchewki doszedł ziemniak.

A ja chyba muszę się wstrzymac z podawaniem jabłka i marchewki. Mały ma straszne uczulenie na buziolku :-(
Do tego kupka zmieniła konsystencje - jest jak plastelina :-( i bóle brzuszka :-(

Piotrusiowi nie spasowała kaszka ryżowa... Echhhh - znów buzia w ciup i koniec. Chyba narazie sobie podaruję wszelkie kaszki i kleiki, a szkoda, bo może przesypiał by już całe noce, a tak nic z tego...

Clue ciężko rozszerzać dietę tych alergików:blink:. Lepiej pewnie zrobic przerwe jak boli brzuszek, przez te trzy dni nic nie podawałam oprócz swojego pokarmu i dziecko jak aniołek. Jesli nie wracasz do pracy to się nie spiesz z nowościami. starszego syna karmiłam piersią i trochę dokarmiałam na noc modyfikowanym pół roku. Potem dopiero zaczęłam wprowadzać warzywa, kaszki itd. i przechodził to bez bólu.
Hanus chyba nie ma reguły, że dziecko po kaszce przespi całą noc, więc musisz poczekać az Piotruś się przekona do ryżu. A moze dodaj Mu kaszki do deserku?

Drogie Mamy
Jak już wszystko po małemu wprowadziłam i jest w porządku pediatra pozwolił mi już podawać małemu dania co kwalifikuje się na 5 miesiąc i nic mu nie jest najada się i spi pieknie a na noc dajem mleko na noc i spi mi cała noc niestety karmic go nie moge moja piersia bo szybko pokarm mi sie skonczył

Witajcie Mamy,
Mojej Oli pomalutku wprowadzam różne smaki,jabłuszko,marchewka ale bez niczego bo po zupce "marchewka z ryżem" strasznie ją brzuszek bolał,za to zupka jarzynowa bardzo jej smakuje.Poza tym próbowałam kaszek ale jak narazie wcale jej nie smakują.
Mam mały problem,Ola nie chce pić,ani samej wody ani żadnej herbatki,może macie jakieś pomysły jak tego malucha zachecić do picia????
pozdrowienia

mama z UK mój pije herbatki z hippa np na trawienie - one są słodkie więc dziecko powinno bez oporów je pic. Ja jak przygotowuje herbatkę to zamiast całą czubatą łyżeczkę na 100 ml wody daje pół łyżeczki.

Clue,herbatki na trawienie piła do końca 3-go miesiaca bez problemu,nagle z dnia na dzień przestały jej smakować,ja karmie moją Rybcie mlekiem sztucznym dlatego martwi mnie to że ona nie chce nic pić :-:)-:)-:)-:)-:)-(

reklama
mama z Uk u nas to samo, Adas lubil herbatke rumiankowa i koperkowa, ale od jakiegos miesiaca sa bleeeee, woda z glukoza tez jest bleeee, probowalam sok jablkowy i niestety tez bleeeee :wściekła/y: Dawalam lyzeczka ale od razu wypluwal. Tez jest na modyfikowanym i teraz wypija 150ml co 3godz, wiec powinien sie dopajac czyms innym ale niestety, uparciuch. W srode ide do HV i zapytam sie czy trzeba koniecznie dopajac czy nie, skoro sam nie chce.

Do góry