reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

nocnikowanie

Migotka, cierpliwości.... pociesz się, ze teraz wszystko będzie szybciej schło...jeśli oczywiście nie wrócą już deszcze...:-(
Mati tez już woła każde siku i kupę na nocnik, a jak jesteśmy na dworze, to mówi,ze idziemy juz do domu i zaczyna przebierać nóżkami i już wiadomo o co chodzi :) kilka razy podlał więc trawkę - wczoraj nawet w rezerwacie przyrody, ale ciiii..... :)

reklama
Nie chcę zapeszać, ale Iga nie sika w majtki już 3 dni :szok: Dziś w żłobku też nic się nie przydarzyło, a jak się jej zachciało, to wzięła panią za rękę i zaprowadziła do łazienki :-) Jestem taka z niej dumna! :sorry2:

moja córcia ma2lata Na widok nocnika dostaje spazmów. Pręży się, wrzeszczy, histeryzuje. Podobnie regauje na nakładkę na sedes.
Sika i robi kupę w pampersa.
Nie wiem, czy sadzać ją na siłę, czy dać sobie spokój i czekać aż sama dojrzeje.
Próby nocnikowania były wielokrotne i zawsze to samo. Wstrzymywanie sikania na kilka godzin, po czym zsikanie się w majtki aż pod stopy.

Migocia, gratulacje dla Ciebie za cierpliwość, dla Igi za duży postęp

Dagrmara, zgadzam się z Migotką- nic na siłę, bo odniesie to odwrotny skutek :tak:, nie krzyczeć jak się zsika w majtki, a pochwalić jak da radę zrobić na nocnik

Ja przepraszam za porównanie, ale z dzieckiem podobnie jak ze szczeniakiem- nie karać za złe, a zrobić tak, by nagradzać za dobre

Gratuluje wszytskim dzieciaczkom nocnikowania i dolaczam do tej grupy.W dzien jeszcze do spania pampers ma ale juz od kilku dni jest suchy:tak:tez wola pipi(kupa) siusiu ()siku):-D:-Dciesze sie bo jaka to wygoda:-)

Dagmara ja dostalam mail wlasnie o nauce nocnikowania i tam pisza zeby dziecka nie zmuszac bo nie kazde jest gotowe.Jedne maja rok drugie 3 lata:tak:Pisza ze zmuszanie ma odwrotny skutek.Zeby wziasc ulubione zabawki,ksiazeczki polozyc kolo nocnika,wytlumaczyc dziecku zeby usiadlo i jesli to zrobi to dac mu te zabawki,zajac a jak cos zrobi to brawo....jesli nie chce to nieU nas to Kondzio widzia kolege jak sika na jego nocnik i nie chcial dac sam siadajac:-)i tak pierwszy raz usiadl,calkiem nie dawno.jeszcze masz czas,powoli nic na sile:tak:

U nas to bedzie chyba dlugo trwało .co prawda sa takie dni że wola stale ,moze dwa ,trzy razy pouści a np. dziś wszystko leje i pierwszy taki dzień nie chce na nocnik
Problem też w tym że jak zostanie z kimś innym np.ostatnio w niedziele to wygodni i jej pampersa zalożyli i chyba zgłupiala a w nocy zawsze zlana bo strasznie chce pić na wieczór zreszta jak caly dzień. Tyle że już na drzemce raczej nie sika .Mam nadzieje ze jednak wyrobie sie z tym niedlugo

Kwiateczek, gratulacje dla Kondzia!! :-)

Sylwia, nie odpuszczaj. Ja jak moja się zsikała w majtki i spodnie, zostawiałam ją tak, aż po jakimś czasie sama próbowała zdjąć mokre rzeczy i przynosiła nocnik. Musi się tylko przekonać jak nieprzyjemnie się chodzi w mokrym.

My też śpimy w pampersie, a Iga wie, że go ma i leje w nocy. Za to w dzień woła i potrafi pięknie trzymać, nawet jak bardzo się jej chce. Mamy już zaliczone "przygody trawnikowe". Dziś na przykład już byłyśmy w samochodzie, a Iga krzyczy siku. Ja ją wyciągam szybko i nad trawką trzymam, a ona takiego sika puściła pod ciśnieniem, że poleciał zamiast w dół to do przodu i prosto w majtki :-D

Amela ma nawrót sikania w majtki- mówi siku, gdy już leci :dry:, zapomina jej się, zwalam to na dzisiejszy dzień, bo udało jej się kilka razy zawołać tak, że zdążyłyśmy usiąść na nocnik, a nawet dziś sama zdjęła majtki, usiadła na nocniku i zrobiła siusiu i kupkę :-)

reklama
Migotka u nas to odwrotnie jak sie zlal to lament taki ze jeszcze sikal i juz krzyczal zeby zdjac ubrania,stanal i ani rusz:-D:-D:-D
Dotkass Kondzio tez tak robil kilka dni,sikal i dpiero wolal.bedzie dobrze grunt ze wola:tak:

Do góry