reklama
I jeszcze jedno zgodzę się, ze może dzieci wysyłają sygnały(nie 6 albo 9 miesięczne tylko starsze
) ale to zależy od refleksu rodzica czy zdąży na ten sygnał odpowiedzieć, a to chyba nie o to chodzi... fizjologia jest taka, ze dzieci nie potrafią kontrolować zwieraczy i trzymać siku i kupy żeby dojść na nocnik po świadomym zakomunikowaniu potrzeby. dla mnie mama, która cyklicznie sadza na nocnik o tych samych porach i czai się na kupę to nie to samo co dziecko, które podejdzie i powie „si” czy coś, wytrzyma i zrobi dopiero do nocnika/toalety
) ale to zależy od refleksu rodzica czy zdąży na ten sygnał odpowiedzieć, a to chyba nie o to chodzi... fizjologia jest taka, ze dzieci nie potrafią kontrolować zwieraczy i trzymać siku i kupy żeby dojść na nocnik po świadomym zakomunikowaniu potrzeby. dla mnie mama, która cyklicznie sadza na nocnik o tych samych porach i czai się na kupę to nie to samo co dziecko, które podejdzie i powie „si” czy coś, wytrzyma i zrobi dopiero do nocnika/toalety
Luiza.
Fanka BB :)
A właśnie, że dzieci szybko potrafią robić siku czy kupę, daleko szukać nie trzeba, wystarczy babć popytać ile miały nasze mamy/ciocie/wujkowie jak robiły na nocnik. A nawet my, pokolenie rodziców którzy dzieci wychowali na pieluszkach tetrowych, robiliśmy siku/kupę szybciej niż dzieci wychowywane dzisiaj. Wiem, że mnie mama sadzała na nocnik jak tylko siedziałam stabilnie i potwierdza to każdy członek rodziny, który to pamięta. Miałam 9-10 miesięcy jak robiłam na kibelek, także dziecko robiące na nocnik w tym wieku to nie jest żaden ewenement.
@Luiza. Pewnie i tak było, bo moja mama też wspomina że ja i moje rodzeństwo koło 18 miesiąca życia robiliśmy na nocnik. Ale patrząc na mojego 10 miesięcznego synka nie wyobrażam sobie że mógłby kontrolować pęcherz i tyle. Jeżeli ktoś ma chęci i motywację tak dziecko uczyć to proszę bardzo. Ja dodam tyle że córka w wieku 2 lat i 2 miesięcy odpieluchowala się w ciągu 2 dni. A próbowaliśmy już od 18 miesięcy czy to jest "jej czas" na pożegnanie się z pieluchą. Jeżeli ktoś chce próbować sądzać 6 miesięczne dzieko na nocnik to droga wolna. Ja mam po prostu inne podejście do tej kwestii.
Ostatnia edycja:
@mamakubusia87 9 miesięcy i pełnymi zdaniami? Wow. Moja rodzina była zaskoczona jak córka mówiła zdaniami w wieku 20 miesięcy. Ale tak jak mówię, może nie wiele rzeczy jeszcze widziałam (słyszałam)
natala95
Fanka BB :)
Błąd się wkradł na początku postu@Luiza. Pewnie i tak było bo moja mama też wspomina że ją i moje rodzeństwo koło 18 roku życia robiliśmy na nocnik. Ale patrząc na mojego 10 miesięcznego synka nie wyobrażam sobie że mógłby kontrolować pęcherz i tyle. Jeżeli ktoś ma chęci i motywację tak dziecko uczyć to proszę bardzo. Ja dodam tyle że córka w wieku 2 lat i 2 miesięcy odpieluchowala się w ciągu 2 dni. A próbowaliśmy już od 18 miesięcy czy to jest "jej czas" na pożegnanie się z pieluchą. Jeżeli ktoś chce próbować sądzać 6 miesięczne dzieko na nocnik to droga wolna. Ja mam po prostu inne podejście do tej kwestii.
To by dopiero był szok 18 lat i jeszcze pieluchaBłąd się wkradł na początku postu
Nie zamierzam sie sprzeczac.
Zapytalam na jednej z grup "swiadomych mam gdzie jest nawet jeden specjalista i szczerze mowiac smiali sie..i to samo pisali co ja. Nie uwierzę ze 9 miesięczne dziecko wie ze trzeba trzymac dopoki nie trafi na kibelel i tyle zabijcie mnie.
Zapytalam na jednej z grup "swiadomych mam gdzie jest nawet jeden specjalista i szczerze mowiac smiali sie..i to samo pisali co ja. Nie uwierzę ze 9 miesięczne dziecko wie ze trzeba trzymac dopoki nie trafi na kibelel i tyle zabijcie mnie.
Moj syn mial 9 miesiecy jak zaczął biegac sam.Ja dzisiaj rozmawiałam z moją mamą o tym i ponoć miałam 9 miesięcy jak mówiłam już pełnymi zdaniami 11 miesięcy jak zaczęłam biegać dosłownie. I ponoć byłam sadzana na nocnik mając 8 miesięcy. Jak to mama chwalila, ze w momencie załapałam o co chodzi.
Ale ze 9 i mowic zdaniami no jestes ewenement kobitko haha nigdy sie z czym takim nie.spotkalam dosłownie
No.i mi glownie chodzi o to ze np 9 miesięcznemu dziecku zachce sie siku to wie np ze ma trzymac dopoki załóżmy na miescie nie pojdzie do toalety.to jest świadomość
reklama
Przeczytaj dokładnie o co mi chodzi.Posadzic i zrobi to zadna sztuka.A właśnie, że dzieci szybko potrafią robić siku czy kupę, daleko szukać nie trzeba, wystarczy babć popytać ile miały nasze mamy/ciocie/wujkowie jak robiły na nocnik. A nawet my, pokolenie rodziców którzy dzieci wychowali na pieluszkach tetrowych, robiliśmy siku/kupę szybciej niż dzieci wychowywane dzisiaj. Wiem, że mnie mama sadzała na nocnik jak tylko siedziałam stabilnie i potwierdza to każdy członek rodziny, który to pamięta. Miałam 9-10 miesięcy jak robiłam na kibelek, także dziecko robiące na nocnik w tym wieku to nie jest żaden ewenement.