reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nocnik

Tak tylko stwierdzam, że zaczął jeszcze większy mieć lęk.
A może przez młodszego braciszka? Kiedyś czytałam gdzieś,że rodzeństwo czesto potrafi naśladować swoje młodsze tzn np.dziecko ktore nie nosi smoczka nagle zaczyna "odgapiac" nie wiem czy z zazdrosci czy uwage na siebie chca w ten sposob zwrócić hmm.

reklama
Nie no totalna przesada!! Bajki piszesz. Nie wyobrozam sobie sadzac 6 mies malucha na nocnik i nie wierze ze w wieku 9 miesiecy wie ze trzeba zrobic siku a tym bardziej kupe na nocnik! I takze nie wierze ze roczniak wola mamo chce kupę . On ma byc na to gotowy a nie mama.
Moze siku zrobi wcześniej ale kupe dziecko robi świadomie ok 2 roku zycia i wczesniej nie uzywa tych miesni co trzeba i tak specjaliści kaza uczyc dziecko robic na nocnik.Moj ma 17 i czekam do ok 2 roku i wtedy bede uczyć .
Tutaj fajny tekst z poradnika dla Mam. Warto przeczytać .

Moja córka sadzana od 9 miesiąca jak miała 10 robiła kupę tylko na nocnik jak miała 12 miesięcy przestaliśmy używać pampersów w dzień. Sygnalizowala siku i kupe - nie musiała mówić pełnym zdaniem - wystarczyło "mama sii". Da się więc nie pisz ze ktoś pisze bajki. Rozne są dzieci. Na noc przestała używać pampersów dopiero pół roku później

Moja córka sadzana od 9 miesiąca jak miała 10 robiła kupę tylko na nocnik jak miała 12 miesięcy przestaliśmy używać pampersów w dzień. Sygnalizowala siku i kupe - nie musiała mówić pełnym zdaniem - wystarczyło "mama sii". Da się więc nie pisz ze ktoś pisze bajki. Rozne są dzieci. Na noc przestała używać pampersów dopiero pół roku później
:D Jak 10 miesięczne dziecko mówiło Ci ze chce kupe ?:D rozumiem sama sobie szla/raczkowala na nocnik jak jej sie zachcialo?

Ostatnia edycja:
Ale ty jesteś niemądra olcia. Nie wiesz ze dzieci komunikują się nie tylko za pomocą słów czy zdań? A jak kilku miesięczne dziecko mówi ci ze jest głodne? Idzie do lodówki i sobie bierze? Weź się ogarnij i nie pisz takich bzdur. NOrmianie dziecko mi komunikowalo jaka ma potrzebę. Mówiła 'bee" i pokazywała. To nie jakoś super skomplikowane.

To się posmialam [emoji23][emoji23][emoji23] 6 miesięczne dziecko pokazuje że jest chętne robić kupe xD 10 miesiecy i mówi mama siii? Dziewczyny to nie konkurs nie trzeba bajek pisac

No właśnie to nie konkurs wiec naprawdę jak jakieś dziecko potrzebuje więcej czasu na opanowanie pewnych czynności to nie trzeba natychmiast innym zarzucać kłamstwa. Chyba nie o to chodzi w tym wątku nie? Roczne dziecko używające ilustam słów to tez nie jest żaden ewenement. Naprawdę. ..wiele dzieci tak ma...

To się posmialam [emoji23][emoji23][emoji23] 6 miesięczne dziecko pokazuje że jest chętne robić kupe xD 10 miesiecy i mówi mama siii? Dziewczyny to nie konkurs nie trzeba bajek pisac
Każde dziecko jest inne niektóre zaczynają mówić szybciej i nie myślę że dziewczyny kłamią bo jest wiele takich dzieci ! Nawet w mojej rodzinie ... Każde dziecko rozwija się swoim tempem

Dla mnie jest to szok jak słyszę że 10 miesięcy i dziecko nie korzysta z pampersa czy nawet 12 miesięcy. W rodzinie jakieś 10 dzieci jest do piątego roku życia, parę koleżanek z takimi maluchami mam, a najwcześniej słyszałam o 18 miesięcznym dziecku które komunikuje że chce kupę czy soku. Więc dla mnie jest to ewenement ale może ja mało jeszcze w życiu widziałam...

reklama
@MaryH dokładnie.
Rozumiem,że sa dzieci szybsze np w chodzeniu bo sama mam takie...ze dziecko potrafi zakomunikowac bycie głodnym to nic nadzwyczajnego już noworodek to potrafi .
Ale niektóre rzeczy wymagaja czasu tak samo z jazda na rowerze.
I naprawde nie potrafię sobie wyobrazić dziecka 9 miesiecznego ktore świadomie wie ze trzeba kupe zrobic na nocnik..ani roczniaka.. Wiadomo zalecaja ok 2 roku zdarza sie ze jakies dziecko potrafi ciit szybciej ale bez przesady....
Patrzac na 9 miesieczna corke mojej kolezanki nie potrafie sobie wyobrazić jej swiaomie robiacej na kibelek.
9 miesięczne dziecko rozumiem jak poczuje ze chce mu sie kupe to raczkuje na nocnik ?:D
Na dworze tez bez pieluszki wie ze trzeba poinformowac ze kupa idzie?Nie ma tej świadomości jeszcze ..a Tym bardziej mozna więcej szkody niz pożytku narobić bo przed 2 rokiem uzywa innych mięśni to tego..
Zalaczam obrazek do poczytania raz jeszcze.
Wcześniej moga sie oswajac z nocnikiem
Ale tak najlepiej napisac ogarnij sie jestes glupia.

Załączniki

• received_1652367648189230.jpeg
    received_1652367648189230.jpeg
    513,4 KB · Wyświetleń: 52
Do góry