reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nocnik

reklama
Moje bliźniaki robią na nocnik odkąd skończyły 6 m-cy i zaczely same siedzieć. Teraz mają 9,kupki w pieluchę już nie zrobią. Stękają i czekają żeby je posadzić. Oczywiście jest to zasługa babci.Starszy syn miał roczek jak chodził już bez pieluszki,zdarzyło się oczywiście,że się czasami posikał ale rzadko.Także dziewczyny im szybciej tym lepiej;)
Nie no totalna przesada!! Bajki piszesz. Nie wyobrozam sobie sadzac 6 mies malucha na nocnik i nie wierze ze w wieku 9 miesiecy wie ze trzeba zrobic siku a tym bardziej kupe na nocnik! I takze nie wierze ze roczniak wola mamo chce kupę . On ma byc na to gotowy a nie mama.
Moze siku zrobi wcześniej ale kupe dziecko robi świadomie ok 2 roku zycia i wczesniej nie uzywa tych miesni co trzeba i tak specjaliści kaza uczyc dziecko robic na nocnik.Moj ma 17 i czekam do ok 2 roku i wtedy bede uczyć .
Tutaj fajny tekst z poradnika dla Mam. Warto przeczytać .

Załączniki

• received_1652367648189230.jpeg
    received_1652367648189230.jpeg
    513,4 KB · Wyświetleń: 197
Ostatnia edycja:
No to ja spotkałam się z takim samym przypadkiem jak Twój. Chłopczyka sadzala babcią od 6 miesiąca życia na nocnik. Kupkę szybko załapał. Ale jak miał rok to przestał chcieć siadać na nocnik i nagle kupki z powrotem robił do majtek. Babcia z mamą dalej próbowały sadzać małego na nocnik co doprowadziło do tego że przez kolejny rok maluch wpadał w histerię na widok nocnik i dopiero w wieku 2,5 lat zrezygnował z pieluch.
Ja bym jednak się wstrzymała z tak wczesnym sadzaniem dziecka na nocnik i poczytała o pracy zwieraczy u tak małych dzieci.
Dokładnie!!

Męża bratowa też sadzala na nocnik jak tylko zaczęła młoda samodzielnie siadać. Ok roczku nic w maj ty nie robiła. Teraz ma 4 lata
I jak sama wolala ze chce kupe siku itp nawet poza domem ? To tez chodzi o zwieracze.
No nie wiem osobiscie zawsze sie spotykam z tym co wyżej :-) A jak u was nauka bez pieluszki?;)

Nie no totalna przesada!! Bajki piszesz. Nie wyobrozam sobie sadzac 6 mies malucha na nocnik i nie wierze ze w wieku 9 miesiecy wie ze trzeba zrobic siku a tym bardziej kupe na nocnik! I takze nie wierze ze roczniak wola mamo chce kupę . On ma byc na to gotowy a nie mama.
Moze siku zrobi wcześniej ale kupe dziecko robi świadomie ok 2 roku zycia i wczesniej nie uzywa tych miesni co trzeba i tak specjaliści kaza uczyc dziecko robic na nocnik.Moj ma 17 i czekam do ok 2 roku i wtedy bede uczyć .
Tutaj fajny tekst z poradnika dla Mam. Warto przeczytać .
Nie musisz sobie wyobrażać ani tym bardziej wierzyć. Nie napisałam,że dzieci wiedzą,że trzeba robić na nocnik.Przyzwyczaiły się do tego,że są sadzane jak zaczynają stękać.Nie napisałam też,że mój roczny syn wołał,że chce kupę.On nawet nie umiał mówić. Wiedziałam kiedy będzie robił i wtedy go sadzałam.Nie widzę powodu,dla którego dzieci powinny robić w
pieluchę do 2 roku życia jeżeli chętnie robią na nocnik. Nic nie było robione na siłę,nie płakały tylko chętnie siadały. Więc jeżeli chcesz żeby Twoje dziecko robiło w pieluchę Twoja sprawa.Jeszcze jedno,nie czytam mądrych poradników,wolę opinię swojego pediatry.

Nie musisz sobie wyobrażać ani tym bardziej wierzyć. Nie napisałam,że dzieci wiedzą,że trzeba robić na nocnik.Przyzwyczaiły się do tego,że są sadzane jak zaczynają stękać.Nie napisałam też,że mój roczny syn wołał,że chce kupę.On nawet nie umiał mówić. Wiedziałam kiedy będzie robił i wtedy go sadzałam.Nie widzę powodu,dla którego dzieci powinny robić w
pieluchę do 2 roku życia jeżeli chętnie robią na nocnik. Nic nie było robione na siłę,nie płakały tylko chętnie siadały. Więc jeżeli chcesz żeby Twoje dziecko robiło w pieluchę Twoja sprawa.Jeszcze jedno,nie czytam mądrych poradników,wolę opinię swojego pediatry.
Ale ja tylko wkleilam Ci abys zobaczyła wypowiedź lekarzy specjalistów
A opinia specjalistów nie z poradnika swoją drogą .:-)
I mowili jak wyżej:-)
Kazda niech robi jak uwaza i tyle nie ma soe co kłócić;)

reklama
Do góry