W nocy podawaj tylko przegotowana letnią wodę! nawet jesli maluszek protestuje to z czasem sie przyzwyknie. Poza tym dzieki temu szybciej przestanie budzic sie w nocy. Bo i po co ? dla wody?!
reklama
kal.aga
mama Łukasza i Krzysia
A ja też się zastanawiam poważnie nad podaniem butelki w nocy tak jeden raz koło 22-23 po pierwszej pobudce. Jak to nie pomoże to już naprawdę nie wiem
morulik
październikowa mama
u mnie niestety zagęszczanie nie pomogło, więc zrezygnowałam, mój się chyba z przyzwyczajenia budzi a nie z głoduja mam cichą nadzieję że jak już będzie mała karmiona butelką to będzie przesypiać noce.Dziś znajoma mi powiedziała że jak butla na noc nie pomoże to można zagęszczać mleko i jest bardziej syte,ona tak robi i jej 6 miesięczna córa śpi od 21:00 do 6 rano....uffff marzenie chyba każdej mamy
witam. Moja córka ma 8 miesięcy, nie ma jeszcze zębów i dużo pije również w
nocy. Z tym związane jest moje pytanie: co moge jej dawac do picia. Wody nie
lubi zaspokoji tylko pierwszze pragnienie a pozniej juz nie chce, a za chwilke
placze bo znów chce pic (w nocy tak jest). Zawsze jej dawałam herbatki z
HIPP-u albo BobOvity ale słyszałam ze od tego moze mic tzw. próchnice
butelkową. Wiec co jej dawac?
może spróbuj na początek odzwyczaić dziecko od picia herbatki np co drugi dzień wsypuj jej coraz mniej aż przestaniesz sypać cokolwiek do wody i będzie dziecko pić tylko wodę może z czasem nie będzie się budzić na ta herbatkę wcale jak zacznie pomału tracić smak a jesli budzi się z pragnienia to napije się i tej wody
jak tak odrazu dasz bezsmakową wodę po smacznej słodkiej herbatce to będzie się niestety dziecko buntować ;-)
dziewczyny a czemu nie dacie jeśc waszym dzieciom zanim sie polożycie spać. ja tak robiłam z córką. Dawałam jej flaszkę o 23.30 i spała do 7.30-8.30. Od 7 miesiaca do 15 tak robilam. jak skończyla 14 miesiecy powiedzialam dośc i zaczęłam jej dawac wodę - trwalo to 3-4 tygodnia ale si oduczyła. Roczniak nie musi jeśc w nocy i to bardzo szkodliewe dla ząbków.
Synkowi też daje flaszke przed moim połozeniem i budzi sie tylko raz - miedzy 3 a 5. Je cały dzień moje mleczko tylko że z butli. Na noc o 19.30 i 24 dostaje Nutramigen. Jak zacznie jeść obiadek z mięskiem to będe go oduczac tego jedzenia o 5.
Synkowi też daje flaszke przed moim połozeniem i budzi sie tylko raz - miedzy 3 a 5. Je cały dzień moje mleczko tylko że z butli. Na noc o 19.30 i 24 dostaje Nutramigen. Jak zacznie jeść obiadek z mięskiem to będe go oduczac tego jedzenia o 5.
kal.aga
mama Łukasza i Krzysia
Ja właśnie coś takiego wypróbowałam. Dałam butelkę z mlekiem sztucznym koło 23. I nic to nie dało od godziny 2 budził się co godzinę Już nie wiem co robić.
Mój synek ma cztery miesiące i raz się budzi na karmienie w nocy. szybciutko wypija butle i zasypia. Karmię go sztucznie dopiero dwa tygodnie. wcześniej budził się częściej bo chciał ciągle cyca jako uspokajacz. Teraz śpi we własnym łóżeczku i już uspokajacza nie potrzebuje:-). Jak obudzi się o innej godzinie niż 1 w nocy (o tej je) to głaszcze go po główce, ewentualnie daje smoka i po paru minutach zasypia. Zdarza się jednak sporadycznie żeby się obudził.
ach, ja mam ten sam problem - moja ma już prawie 10miesięcy i od jakiegoś czasu totalnie zapomniala co to jest przerwa nocna budzi się co 3godziny, próbuję ją oduczyc jedzenia w nocy i podaję jej mleko w proporcji 120ml wody i 3miarki mleka, potem tyle samo wody i 2miarki mleka, do samej wody jeszcze nie doszłam, bo młoda jak wypije takie rozcieńczone mleko to wrzeszczy i budzi się częściej... a ja już nie wiem czy jej po prostu dawać tyle, żeby się najadła czy dalej zmniejszać jej porcje mleka żeby ją oduczać?
reklama
Mam dokładnie to samo,z zegarkiem w reku budzi mi sie na jedzonko.jak oszukuję woda to za 20 min z wrzaskiem sie upomina.i co robić?ach, ja mam ten sam problem - moja ma już prawie 10miesięcy i od jakiegoś czasu totalnie zapomniala co to jest przerwa nocna budzi się co 3godziny, próbuję ją oduczyc jedzenia w nocy i podaję jej mleko w proporcji 120ml wody i 3miarki mleka, potem tyle samo wody i 2miarki mleka, do samej wody jeszcze nie doszłam, bo młoda jak wypije takie rozcieńczone mleko to wrzeszczy i budzi się częściej... a ja już nie wiem czy jej po prostu dawać tyle, żeby się najadła czy dalej zmniejszać jej porcje mleka żeby ją oduczać?