reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

no to gotujemy ;)

reklama
narobiłyście mi ochoty na wafle i dzisiaj zrobiłam ale inne (mojego taty :-p)
przełożyłam kremem czekoladowo-orzechowym ze stonki i powidłami śliwkowymi. przycisnęłam książką kucharską żeby nabrały mocy i czekają na jutrzejszą wyżerkę :-)

A ja zeby bylo smiesznie to tez mleko skondensowne z mysla o waflach kupilam, tylko zapomnialam R powiedziec, zeby kupil wafle w polskim sklepie bo tylko tam sa takie osiagalne:tak: Tylko wlasnie to mleko mi sie wydaje jakas mala pojemnosc, ale jakby tak metoda Jutrzenki zrobic z maslem, to moze cos z tego wyjdzie.....ale to dopiero w weekend i na sprobowanie, bo jeszcze takich cudow nie robilam:-)

Ale pamietam jak kiedys z siostra robilysmy wafle z polewa czekoladowa zmiksowana z mlekiem w proszku (pamietacie, takie w niebieskim worku foliowym?? da sie to jeszcze kupic w Polsce???). Pamietam ze takie wafole tez byly calkiem smaczne:tak::-)

Pryzybela-co do mleka w niebieskim worku :-D:tak:-pamiętam!!!!-ale już go nie widziałam...za to są inne w innych workach ale w smaku bardzo podobne!!
ja muszę się przyznać bez bicia-strasznie uwielbiam to mleko na sucho łyżkami wyjadać-tylko potem jest problem -bo się gęba skleja
78.gif

no to ja w wolnej chwili wkleję wam przepis na czekoladę własnej produkcji właśnie z takiego mleka :tak: chyba, że macie? ;-) jest przepyszna i wychodzi duuuużo i wchodzi duuuużo - zwłaszcza w bioderka :-D
pryzybela jest to mleko ale w innym opakowaniu - wiesz marketing ;-)

Ooo, to moze jak bede w PL to zrobimy z sis znow te wafle:) Tak na marginesie to tez wyjadalysmy lyzkami (ale dzisiaj to mnie skreca na sama mysl, ze moglabym sie tym znow zapychac hehe:-D)
Kata dawaj, dawaj ten przepisik na czekolade....moze to podobne do tej masy o ktorej pisalam powyzej, a przepisu juz nie pamietam:-)

czekolada domowa na mleku w proszku

składniki:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
torebka cukru waniliowego
pół kostki masła
2-4 łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku (tego prawdziwego :-) nie modyfikowanego ;-))
bakalie - niekoniecznie

wykonanie:
cukier, zwykłe mleko, cukier waniliowy razem gotować. dodać masło, gdy się rozpuści dodać kakao a następnie mleko w proszku. zmiksować aby nie było grudek. gdy powstanie gęsta masa i lekko przestygnie przelać ją do półmiska wysmarowanego masłem lub margaryną i poczekać aż zastygnie. kroić w duże kawałki i się zajadać :-)
można dodać bakalie wedle uznania: orzechy, rodzynki, kokos itp.
można podwoić składniki ;-)

można masę wylać na herbatniki a potem posypać orzechami ;-) takie a`la ciasto

Ostatnia edycja:
reklama
moja mama nieraz robi czekolade ale nie wiem czy dokladnie z takiego przepisu, jest pyszna, wazne tylko zeby mleko bylo takie prawdziwe, ono jest wtedy dosc drogie ale ne zadne granulowane wynalazki bo to nie jest ten efekt :no:

Do góry