reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Niski progesteron a początek ciąży

Też tak właśnie sprawdzałam i staram się trzymać tego, ze jest dobrze ale gdy z ust ginekologa przez telefon słyszę, że nie podoba mu się ta beta to jestem rozbita. Albo przy pierwszej becie pytał czy już krwawię. Po prostu nie wiem co wtedy myśleć. A czy te delikatne plamienie i pobolewanie tez mogą się okazać niegroźne? Dostałam od drugiego lekarza progesteron w ciemno jednak dzisiaj go zbadałam o jego poziom to 19,19
Ja bym więcej do tego ginekologa po prostu nie poszła.

reklama
Dziewczyny co uważacie, ostania miesiączka 20.01 przewidywana owulacja mogłabyć 06.02. Cykle mam 30-35 dniowe. 16 zrobiłam test ciążowy - blada kreska, następnego dnia mocniejsza. 18.02 pierwszą beta 79.8, dzisiaj tj 20.02 beta 176,1. Mój ginekolog cały czas mnie straszy mówiąc że beta jest za mała i nie podoba mu się, po konsultacji z innym ginekologiem ten stwierdził, że beta rośnie ładnie. Czy jest to możliwe, że ciąża jest po prostu bardzo wczesna i to dlatego taka niska beta? Pobolewa mnie brzuch jak na okres oraz dwukrotnie pojawiło się tylko troszkę jakby śluzu różowego.

Dobrze by było, aby 14dpo beta była min. 100
Z Twojego wpisu wynika, że jest i to nawet sporo więcej więc jak najbardziej ok. Suplementacja progesteronu raczej bez sensu ale teraz już trzeba brać skoro zaczęłaś.
A tego dziwnego ginekologa zmień

Dobrze by było, aby 14dpo beta była min. 100
Z Twojego wpisu wynika, że jest i to nawet sporo więcej więc jak najbardziej ok. Suplementacja progesteronu raczej bez sensu ale teraz już trzeba brać skoro zaczęłaś.
A tego dziwnego ginekologa zmień
A czy ten śluz zabarwiony na różowo to może mieć jeszcze związek po prostu z zagnieżdżaniem się? Martwią mnie też te pobolewania jak na okres

A czy ten śluz zabarwiony na różowo to może mieć jeszcze związek po prostu z zagnieżdżaniem się? Martwią mnie też te pobolewania jak na okres

Nie - implantacja jest najpierw, a dopiero po niej zaczyna się powoli wytwarzać beta. U Ciebie beta jest wysoka, więc z medycznego punktu widzenia nie może to mieć związku z implantacją.

Natomiast - macica oraz pochwa w ciąży jest bardzo ukrwiona, delikatna, wszystko tam można powiedzieć puchnie. Nie napisałaś jaki i jak przyjmujesz sztuczny progesteron. Może np. dopochwowo i sobie coś naruszyłaś? Może uprawiałaś seks i znowu to mogło być jakieś otarcie.

Nikt o zdrowych zmysłach, przez internet nie powie Ci czy to cokolwiek znaczy i czy to dobrze czy źle. Ja miałam plamienia w jednej ciąży - była to ciąża pozamaciczna, więc skończyło się źle.
W kolejnej miałam plamienia okazało, że skraca się szyjka, jest zagrożenie porodem już w 14tc, ale udało założyć się tzw. szew i pewnie gdyby nie inne okoliczności nawet przenosić ciąże.

Na ten moment masz dobrą, ładną betę, przyrost dobry teraz pozostaje Ci czekać albo aż ta beta będzie min. 1000 i wtedy pokusić się o USG bo powinnaś mieć w macicy mały pęcherzyk ciążowy, albo nawet dłużej do 6-7 tygodnia ciąży i wtedy na USG powinnaś mieć jeszcze pęcherzyk żółtkowy i zarodek z bijącym sercem.

Zamiast na ciągłej analizie skąd plamienie skupiłabym się na znalezieniu dobrego, wspierającego, niepanikującego bez potrzeby lekarza

Też tak właśnie sprawdzałam i staram się trzymać tego, ze jest dobrze ale gdy z ust ginekologa przez telefon słyszę, że nie podoba mu się ta beta to jestem rozbita. Albo przy pierwszej becie pytał czy już krwawię. Po prostu nie wiem co wtedy myśleć. A czy te delikatne plamienie i pobolewanie tez mogą się okazać niegroźne? Dostałam od drugiego lekarza progesteron w ciemno jednak dzisiaj go zbadałam o jego poziom to 19,19
Beta jest w normie. Progesteron też jest ładny. Ale za kilka dni na twoim miejscu bym zbadała ponownie progesteron. Betę pewnie też bym jeszcze ze dwa razy sprawdzila. Jestem przewrażliwiona. W ostatniej ciąży beta też mi ładnie przyrastała, ale progesteron zaczął lecieć w dół. I niestety mimo iż byłam w szpitalu i obstawili mnie lekami to i tak straciłam ciążę.

Beta jest w normie. Progesteron też jest ładny. Ale za kilka dni na twoim miejscu bym zbadała ponownie progesteron. Betę pewnie też bym jeszcze ze dwa razy sprawdzila. Jestem przewrażliwiona. W ostatniej ciąży beta też mi ładnie przyrastała, ale progesteron zaczął lecieć w dół. I niestety mimo iż byłam w szpitalu i obstawili mnie lekami to i tak straciłam ciążę.
Nie ma sensu badać progesteronu, skoro został włączony dodatkowy.

reklama
Do góry