reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Niepokoje w ciąży

Witajcie wszystkie mamusie ! :)
Jestem w 12 tyg ciąży. Mój brzuszek już troszkę widać. Nie jest duży, ale już prześwituje przez ubrania kształt, odstaje troszkę. Tak się zastanawiam czy to normalne w 3 miesiącu? Będę pierwszy raz mamą i wszystko mnie niepokoi teraz. Może dzidzia będzie duża? Nie jem za 10-ciu żeby przytyć.
pozdrawiam.

reklama
Oj, kochana. Wielkosc brzuszka jest kwestia indywidualna. U jednych widac wczesnie, u innych dopiero w 5 miesiacu, a moze to wzdecia... :-) Wszystko jest w porzadku, jesli lekarz mowi, ze z dzidzia jest ok. A jesc nalezy normalnie, bo i tak nie unikniesz przynajmniej kilku dodatkowych kilogramow. Czy dzidzia bedzie duza? Okaze sie. Bez paniki i przesady. Jesli cos Cie martwi powinnas porozmawiac ze swoim lekarzem.

Mi tez szybko zaczął rosnąć. Gdy byłam u mojej gin w 15 tygodniu ( zobacz przy moim nicku fotę z tego tygodnia), to pani mi powiedziała,że to nie brzuszek ciążowy tylko wzdęcia od hormonów :-) Twoja macica jest jeszcze bardzo nisko i dzidzia mała.
Wielkośc brzucha nic nie robi, bo niektórym szybciej rośnie ale w pewnym momencie trochę przystopuje a innym póxno wyskoczy i dogonia te pierwsze.

No to troszkę mi lżej. Faktycznie nie pomyślałam o wzdęciach. ale i tak większy. Prawie jak twój Ati na foto :) a to 12 tydz.;)

Cześć dziewczyny!:-)

Wczoraj byłam na usg i bardzo się martwię.
Moje maleństwo jest młodsze o tydzień niż wychodzi to z miesiączki. Dowiedziałam się tego na usg. Jednak niepokoi mnie fakt że moja dzidzia ma wymiarowo mniejszą główkę niż reszta ciała(tzn. jest w dolnej granicy normy). Dowiedziałam się tego będąc na usg genetycznym. Jednak niespełną godzinę później miałam również umówione usg z NFZ i tam wszystko wyszło w porządku, dzidzia tydzień młodsza, wszystkie wymiary wskazywały na ten sam tydzień.
Nie wiem co o tym myśleć... bardzo się martwię.

Lekarz z usg genetycznego stwierdził że narazie nie ma się czym przejmować tylko poczekać do następnego usg i zobaczymy czy dzidzia prawidłowo rośnie. No ale jak tu się nie zamartwiać... nie wiem czy iść za jakieś dwa tygodnie na usg kontrolne czy coś?
Czy zdarzyło się którejś z was takie robieżności w wymiarach?

Moja córeczka też miała główkę w dolnej granicy normy na usg genetycznym. Teraz gdy byłam u mojej gin w 27 tygodniu to główka już dorównała reszcie i młoda miała nawet główkę większą o 1 dzień niż tydzień wskazuje. Więc się nie martw :-) Poza tym moja gin mówi,że są przecież różne kształty głów. Ja np. mając 26 lat nie mogę sobie znaleść opaski do głowy, bo mam wąską główę i mi odstaja zaokrąglenia opaski po bokach :-D Więc glowa do góry :-)

dorcia mi na usg brzuszek na ogół wychodził mniejszy niż inne części, też się martwiłam a wszystko jest ok
pomyśl, że bardzo trudno to zmierzyć, dzidzia jest w brzuszku pokrzywiona itd, głowkę może mieć odwróconą i pomiary będą zaburzone. Nie martw się, jestem pewna, że wszystko będzie ok!

Ati, mitaginka dziękuję wam dziewczyny za odpowiedź i pocieszenie:-) w takim układzie czekam do następnego usg i mam nadzieję, że wszystko tym razem będzie wporządku z moją niunią. Pozdrawiam;-)

Czy tylko ja tak mam ze bardziej boje sie o druga ciaze? Ciagle mysle negatywnie... ze poronie , ze cos sie stanie... dlaczego? Czy wynika to z tego ze wie sie ze juz co mozna stracic?... Moze tez wynika to z tego ze nie moge tak bardzo dbac o siebie jak to bylo przy pierwszej ciazy- z faktu posiadania juz dziecka- trzeba sie przeciez nim zajac? Czy ktoras z Was tez miala takie odczucia?

reklama
a może więcej się nasłuchałaś, naczytałaś o poronieniach, stratach...?
ja mam tak z lataniem- kiedyś latałam i nie odczuwałam strachu, a potem naoglądałam się tych wszystkich katastrof w przestworzach i jak tylko pomyślę o lataniu to ogarnia mnie paniczny lęk...

Do góry