reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Leczenie specjalistyczne w ciąży

Co do dentysty, to zrobiłabym krok w tył, stojąc przy rejestracji, wyciągnęła telefon i zadzwoniła do rzecznika praw pacjenta :)

Oni pomagają :)

Ewentualnie poproś o informacje na papierze, że nie ma jak Cię przyjac w ciągu tygodnia/dwóch i termin za 2-3 miesiące.
Znieczulenia do leczenia zębów nie podaje się w pierwszym trymestrze (tak mi tłumaczyła moja stomatolog) więc ona nie tyle odmawia leczenia co informuje, że zrobi to bez znieczulenia. Może w tym przypadku też się dentysta tym kierował

reklama
Znieczulenia do leczenia zębów nie podaje się w pierwszym trymestrze (tak mi tłumaczyła moja stomatolog) więc ona nie tyle odmawia leczenia co informuje, że zrobi to bez znieczulenia. Może w tym przypadku też się dentysta tym kierował
w 8 tygodniu miałam podawane 3 razy znieczulenie . To bujda mamy 2025 rok są znieczulenia bezpieczne dla kobiet ciężarnych :)

Tak też zrobię ;) Podobnie z diabetologiem, z nadzieją, że wyniki bety faktycznie wystarczą, jeśli nie, to tydzień przemęczę i już z kartą ciąży i potwierdzeniem od ginekologa załatwię to prywatnie

Wskazanie od lekarza, który prowadził mi do tej pory cukrzycę i nadmienił, że w przypadku zajścia w ciążę mam ze skierowaniem udać się do diabetologa, który dopasuje lepsze leki - prawdopodobnie insulinę. W ulotce Maymetsi również pisze "Nie stosować preparatu u kobiet w ciąży ani u kobiet w okresie karmienia piersią." więc nie zamierzam brać czegoś, co może zaszkodzić i wolę poczekać na dokładne wskazania dotyczące dalszego leczenia od lekarza niż brać coś na ślepo, bo przed ciążą nie było przeciwskazań do stosowania ;)
Dziewczyny już pisały nie powinnaś samowolnie odstawiać leków na cukrzycę.
Tak nagłe odstawienie leków to duży szok dał organizmu.

W poprzedniej ciąży balsam metforminę do 12 TC potem odstawianie ale pod kontrolą lekarza.

Co to formułki nie stosować preparatu w ciąży itd. to w ulotce acardu jest napisane doklejanie to samo.

To nie jest prawda. Stan zapalny z zęba jest groźniejszy od potencjalnego leczenia. To chodzi tylko o to, że w pierwszym trymestrze jest najwięcej poronień i ludzie boją się, że zostaną o nie oskarżeni.
Jak ma się chorego zęba, to szuka się dentysty, który nie odmówi leczeni.

reklama
Jestem na metforminie do 12 tygodnia następnie zmiana na insuline. Wysoki cukier jest bardzo niebezpieczny dla ciąży szczególnie w 1 trymestrze więc radziłabym iść do diabetologa prywatnie jak najszybciej unormować cukier

reklama
Do góry