reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Tak, podejrzewam ze ciaze blizniacze sa kwestia indywidulane kazdej kobiety. Ja pisalam to na doswiadczeniu w mojej rodzinie, gdzie szwagierka wlasnie w 36TC miala blizniaki o masie 1800g wiec chceli zaczekac jak najdluzej z wywolaniem porodu dla dobra dzieci choc stan zdrowia mamy byl juz bardzo kiepski. Tutaj liczy sie juz kazdy dzien, wiec wszystko w rekach lekarzy.
jeśli stan matki był zły nie wiem na co lekarze czekali!!!!!
ja swoje maluchy urodziłam w 30 tyg z wagą 1770g i 1560g ,w zamartwicy lekarze nie zastanawiali się ani minuty.
bedzie dobrze to dopiero 17 tydz.
dzieci dopiero zaczynaja nabierac ciałka
pamietaj,że kazda ciąża jest inna.:tak:
Pamietajcie też aby zgłaszać lekarzowi wszystko was nie pokoi np swędzenie dłoni ,brzucha ,stóp są to oznaki choleztazy.
były przypadki gdzie dzieci w 38 tyg rodziły się z wagą 2000g
trzeba też brać pod uwagę,że to ciąża bliźniacza

Ostatnia edycja:
reklama
Ja nie wiedziałam, że swędzenie rąk, stóp czy brzucha to są oznaki choleztazy, ja myślałam, że to normalne jest. A groźna jest ta choleztaza?

Jak dobrze wiem to bardzo jest groźna, nie można tego lekceważyć, ale przeważnie pojawia się w III trym dopiero, a właściwie tak ok. 30 tygodnia, więc jeszcze nie musimy się bardzo martwić. Niestety powoduje to najczęściej poród przedwczesny lub obumarcie płodu, dlatego trzeba z tym lecieć od razu do szpitala, na patologię ciąży.
Najpierw swędzą dłonie i stopy, potem reszta ciała, więc jeśli zaczną kogoś mocno swędzieć (ale tak, że się nie da wytrzymać) należy lecieć na oddział!

[

jeśli stan matki był zły nie wiem na co lekarze czekali!!!!!
ja swoje maluchy urodziłam w 30 tyg z wagą 1770g i 1560g ,w zamartwicy lekarze nie zastanawiali się ani minuty.

Szwagierka rodzila w Angli i choc prosila aby pospieszyli sie z decyzja o CC oni zlekcewazyli jej prosbe i podali jej oksytocyne na wywoalnie normalnego porodu.
Rodzila SN. Dziewczynka urodzila sie bez problemu, a chlopiec po godzinie z zamartwica i 1 pkt Apgar.
Szwagierka zarzucila lekarzowi ze to jego wina, ze meczyli ja i dzieci tyle czasu zamiast zrobic CC, zwlaszcza ze to ciaza blizniacza, oraz stan mamy byl kiepski, oraz dodatkowo wiek mamy to prawie 40lat i jeszcze z choroba wzroku.
Wszystkie te czynniki powinny wskazywac na CC. Pewnie w Polsce nie byloby z tym problemu.

W tym przypadku nie ma to juz znaczenia.
Jednak mamy w ciazy bliźniaczej powinny byc traktowane przez lekarzy wyjatkowo -tak mysle, bo tutaj latwiej o komplikacje porodowe.
No i z opowiadan znajomych mi osob wiem ze bliźniaki czesto rodza sie wczesniej, przed terminem.
Może sa malutkie, ale w dzisiejszych czasach szpital zapewnia im szybki powrot do pelni sil :)
To najwazniejsze.

kasiente-> gratulacje pomyslnych wiadomosci:-)masz zatem wyznaczony termin na ten sam dzien co ja:-)
U mnie wizyta dopiero za 2 tyg. i tak sie dluzy
no to wyjda nam trojaczki:D

Pamietajcie też aby zgłaszać lekarzowi wszystko was nie pokoi np swędzenie dłoni ,brzucha ,stóp są to oznaki choleztazy.
były przypadki gdzie dzieci w 38 tyg rodziły się z wagą 2000g
trzeba też brać pod uwagę,że to ciąża bliźniacza
moga to byc oznaki cholestazy ale nie musza:) moze to tez byc znak ze nasza skora jest sucha masakrycznie i jesli sie nakremujemy i przechodzi to sie nie ma co na zapas martwic. Natomiast jesli swedzenie jest uciazliwe to koniecznie zglosic lekarzowi zrobic proby watrobowe.

Ja nie wiedziałam, że swędzenie rąk, stóp czy brzucha to są oznaki choleztazy, ja myślałam, że to normalne jest. A groźna jest ta choleztaza?
Bardzo grozna. Ciaza wowczas doprowadza do tego ze watroba ejst na maxa obciazona i jest to grozne zarowno dla matki jak i dla dziecka. Lozysko ma tendencje do psucia sie. Trzeba byc pod stala opieka lekarza, trzeba kontrolowac dziecko bo moze dojsc do obumarcia plodu. Poczytaj.

ale przeważnie pojawia się w III trym dopiero, a właściwie tak ok. 30 tygodnia, więc jeszcze nie musimy się bardzo martwić. ł!
no niekoniecznie, jesli zaczyna swedziec teraz to lepiej skonsultowac z ginem, bo cholestaza moze sie zarowno w II trymestrze ujawnic. Lezalam w szpitalu z taka laseczka wlasnie z cholestaza w II trym.

O, nie wiedziałam, że może być wcześniej. W takim razie trzeba już teraz bardzo zwracać na swędzenie uwagę, z tym, że mnie zawsze wszystko swędziało, bo właśnie skórę mam suchą. Ale chyba jednak wolę o skórę zadbać, niż potem się martwić ;)

Dziewczyny, dziękuję za kciukasy:)

Dziś pierwszy raz miałam USG przez brzuch, kurcze dużo mniej wyraźnie było widać w pewnym momencie nawet nie wiedziałam gdzie małe ma główkę.

Z dzidzią wsio ok:-) Bardzo się ruszała, i mierzy ok 8,5 cm:-)
Serduszko ładnie bije, za to moje ciśnienie 140/100 - niech to cholera jasna, mam w domu aparat i nigdy takiego nie mam jak mierzę:/

Nio i drogie mamusie ważę 53kg, więc w dalszym ciągu tylko 1 kg więcej od wagi wyjściowej, ponoć na tym etapie jeszcze zdarza się, że się nie przybiera.

Pytalam o siarę, gin twierdzi, że to niby dobrze, bo będę mieć pokarm, ale nie wiem jak jest do końca, okaże się jak urodzę ;-) Bo moje koleżanki siary w ogóle przez 9 m-cy ciąży nie miały, a pokarmu np miały tyle, że mogłyby trojaczki wykarmić :-D Więc widać nie ma reguły:)

Nio i nie w dalszym ciągu nie znam płci, lekarz nic nie mówił, ja nie pytałam, bo najważniejsze dla mnie było usłyszeć, że z dzieciątkiem wszystko dobrze:-)
Następna wizyta 20 czerwca - może się dowiem:-)

Zdjęcia nie mam tym razem, bo nie było za dobrze widać, podobno miałam pusty pęcherz - choć sikać mi się konkretnie chciało ;-)

Gola84 to super, ze wszystko ok. Ja tez nie znam jeszcze płci, bo nie było jeszcze widać. Ale myśle, ze to potwierdza moje przypuszczenia, ze bedzie dziewczynka. No nic, najważniejsze, ze nasze dzidzie zdrowe!

reklama
Hej:) Ja miałam usg w piątek i poznałam płeć maluszka:) Będe miała CHŁOPCA:) Mały narazie waży 120 gram.

Do góry