reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Pierwsze słyszę o tej choleztazie a już od paru dni swędzą mnie niemiłosiernie dłonie..w poprzedniej ciąży tak się drapałam, ze po nocach nie mogłam spać a to drapanie itak nie przynosi żadnych efektów..choćbym sobie skórę zdarła..ale nie wiedziałam że to objaw jakiejś choroby.. dzisiaj idę do ginka to chyba z nią o tym porozmawiam, bo teraz to mnie nastraszyłyście :-(

reklama
Gola super ze wizyta byla udana,najwazniejsze ze dzidzia zdrowo rosnie a kto tam mieszka to moze uda sie nastepnym razem dowiedziec;-)
Inka20 gratuluje wam syneczka ;-)

Gola, super, że masz dobre wieści :) A ja tak naprawdę nawet nie wiedziałam, że na USG należy przyjść z pełnym pęcherzem, ale jak miałam USG jamy brzusznej w zeszłym roku to rzeczywiście tak było... ;) Lekarz mi nic nie powiedział, jak to powinno wyglądać, ale na wszelki wypadek przyjdę z pełnym pęcherzem, najwyżej potem pójdę sikać :-p
Inka, gratulacje! Kolejny chłopak widzę się pojawił, no to będzie męska przewaga :-D
Aqua, idź do lekarza, ale nie panikuj, przecież nie musi to od razu oznaczać najgorszego, prawda? :) będzie na pewno dobrze!

Kasiente co do ciśnienia, to miesiąc temu miałam u gina 159/100 - byłam mega zestresowana i nie wpisał mi w kartę ciąży, a wczoraj powiedział, że to pewnie właśnie ze stresu, i , że przeważnie kobiety jak już mają brzuszki widoczne i czują ruchy to i od razu ciśnienie im spada na wizytach bo się tak nie denerwują. W domu mam taki elektroniczny na przedramię i kuźwa nigdy nie miałam nawet powiedzmy 130 na ileś tam, zawsze jest to ok 125/70 parę i ok 70 kilka puls. Wczoraj wypiłam też w ciągu dnia 1,5 l. coca- coli i u koleżanki baaaardzo słabiutką kawę - niby bezkofeinowa miała być, może jednak była z kofeiną...
no moze byc od tej coli niestety...bo to cos ma duzo kofeiny. No i poza tym rzeczywiscie stres dochodzi;) Mi po badaniu pani pielegniarka jeszcze raz zmierzyla cisnienie i juz bylo w normie a trzeba uwazac bo dziecie wowczas tez sie stresuje, ja sie zapytalam , bo dziecko miala szybki puls i gin powiedzial ze jak najbardziej moze to byc dlatego ze tak mi cisnienie skoczylo:) a na 100% za te 3,5 tygodnia bede sie tak samo stresowac jak na genetycznym:D hehehe no nic nie poradze;)

Pierwsze słyszę o tej choleztazie a już od paru dni swędzą mnie niemiłosiernie dłonie..w poprzedniej ciąży tak się drapałam, ze po nocach nie mogłam spać a to drapanie itak nie przynosi żadnych efektów..choćbym sobie skórę zdarła..ale nie wiedziałam że to objaw jakiejś choroby.. dzisiaj idę do ginka to chyba z nią o tym porozmawiam, bo teraz to mnie nastraszyłyście :-(
podpytaj lepiej, moze to jedynie skora sucha albo jakas alergia...najwazniejsze zeby nie zpaomniec pytac i sie dowiedziec...moze dostaniesz skierowanie na badanie dodatkowe na probe watrobowa, bo cholestaza z watroba ma duzo wspolnego. Ale nie nakrecaj sie ze to od razu to:))) acz lepiej dmuchac na zimne:)

Gola, super, że masz dobre wieści :) A ja tak naprawdę nawet nie wiedziałam, że na USG należy przyjść z pełnym pęcherzem, ale jak miałam USG jamy brzusznej w zeszłym roku to rzeczywiście tak było... ;) Lekarz mi nic nie powiedział, jak to powinno wyglądać, ale na wszelki wypadek przyjdę z pełnym pęcherzem, najwyżej potem pójdę sikać :-p!
wiesz wydaje mi sie ze to od lekarza zalezy, od sprzetu bo ja nigdy jeszcze z pelnym pechezem nie bylam u gina. Przynajmniej nie teraz, a musialam z toalety skorzystac bo juz mialam mocz w oczach:D no i wszystko bardzo ladnie bylo widac. Moze to rzeczywiscie sprzet:)

Gola, super, że masz dobre wieści :) A ja tak naprawdę nawet nie wiedziałam, że na USG należy przyjść z pełnym pęcherzem, ale jak miałam USG jamy brzusznej w zeszłym roku to rzeczywiście tak było... ;) Lekarz mi nic nie powiedział, jak to powinno wyglądać, ale na wszelki wypadek przyjdę z pełnym pęcherzem, najwyżej potem pójdę sikać :-p
!

Róznie bywa z tym pęcherzem do USG.
Przy dopochwowym wola miec pusty pęcherz a przy tym przez powloki brzuszne pełny pęcherz. Ale z tego co wiem to doczyczy kobiet nieciężarnych, bo w większej ciąży to juz brzuszek duży, dzidzia jest nad pęcherzem i nie ma znaczenia czy pęcherz pełny czy pusty.

Ja na ostatnim USG w 14TC nie wiedzialam czy bedze miala robione dopochwowo czy przez brzuch. Mialam jednak taki zamysl aby cos wypic przed badaniem. Jednak u mnie plyny szybko sa wydalane wiec i tak musialam zaliczyc WC przed USG. A gin uznal ze mu to obojetne jaki jest pęcherz a wszystko bylo ladnie widac na USG przez brzuch wiec nie robil juz dopochwowego.

hej laski
super że wizyty udane i znacie już płeć :)) , też już bym chciała wiedzieć ;)
kasiente powinnaś zostać naszym forumowym listopadowym informatorem lekarskim ,bo naprawdę jestem pod wrażeniem twojej wiedzy na tematy ciążowe :))
aqua musisz porozmawiać z lekarzem co to jest bo wcale nie musi to być cholestaza ,mam koleżankę która całą końcówkę ciąży się zadrapywała ,miała już strasznie podrapany brzuch a nie miała cholestazy ani żadnej alergii u niej nie stwierdzono , do tej pory nie wie czym to było spowodowane więc spokojnie :) lekarz ci na pewno to sprawdzi :)

u mnie w końcu po kilku dniach deszczu zaczyna się rozpogadzać , ciekawe na jak długo
miłego dzionka :)

hej laski
kasiente powinnaś zostać naszym forumowym listopadowym informatorem lekarskim ,bo naprawdę jestem pod wrażeniem twojej wiedzy na tematy ciążowe :))
aqua musisz porozmawiać z lekarzem co to jest bo wcale nie musi to być cholestaza ,mam koleżankę która całą końcówkę ciąży się zadrapywała ,miała już strasznie podrapany brzuch a nie miała cholestazy ani żadnej alergii u niej nie stwierdzono , do tej pory nie wie czym to było spowodowane więc spokojnie :) lekarz ci na pewno to sprawdzi :)

u mnie w końcu po kilku dniach deszczu zaczyna się rozpogadzać , ciekawe na jak długo
miłego dzionka :)
pójdzierz do lekarza to skieruje cię na wyniki krwi pod kątem ASPAT I ALAT a tu do poczytania ,też kiedys o tym nie słyszałm a miałam ,trzeba otakich objawach mówic lekarzowi a jak lekarz ci powie że wymyślasz to zażądaj tych wyników łaski nie robi,że da ci skierowanie
Cholestaza ciążowa zagrożeniem dla dziecka - Ciążowy.pl

nie chcę nikogo straszyć,bo nie na tym polega sprawa ale lepiej to sprawdzić i się nie męczyć , wiem co to znaczy takie swędzenie,człowiek nie spi po nocach i strasznie się meczy.

Ostatnia edycja:
hej laski
oj tam, oj tam:) po prostu jak sie nad czyms zastanawiam i cos mnie interesuje to google, pytania do koelzanek i do gina:d i sie zapamietuje rozne rzeczy:d no i jak bylam w ciazy to przerobilam caly internet:D

reklama
a ja dzisiaj odebrałam swoją morfologię i badanie moczu, morfologia standardowo, jak to w ciąży RBC i hematokryt poniżej normy, tym się nie przejmuję, trochę mnie martwią bakterie w moczu, liczne, biorę uromaxin, piję sok żurawinowy, ale to nic nie pomaga, a jest wręcz gorzej niż było ostatnio, dobrze że leukocytów nie mam dużo, nabłonków też, ale podejrzewam że będę się z tym męczyć do końca ciąży

Do góry