co do blizniakow, to tak nie do konca sie zgadza to co piszesz. Owszem, sa mniejsze, ale z drugiej strony sa dwa dzieciaczki i ogromne obciazenie dla macicy ( w 32 tyg. ciaz blizniaczej jest takie jak obciazenie jak w pojedynczej w 40tyg). Dlatego porody cc tez sa planowane zawsze wczesniej, jak dzieci maja ponad 2 kg. U mnie lekarz twierdzi, ze jak wszystko dobrze pojdzie to w 36 tyg. juz bede miec maluchy przy sobieTak to jest zazwyczaj ze CC robi sie wczesniej. Moja ciocia miala planowane az miesiac wczesniej od daty wg OM, natomiast moja kuzynka bedac w ciazy bliźniaczej czekala maksymalnie dlugo na termin CC i w koncu zrobili to na tydzien przed terminem. Z tym ze bliźniaki moga trzymac dłużej, bo sa mniejsze, zeby jeszcze podrosly. Przy pojedynczej ciąży zapewne zobaczysz swojego dzidziusia juz pod koniec listopada ;-)
reklama
Hej dziewczyny!
Zdążyłam się już wpisać na nasz temat listopadowy i pochwaliłam się, że będziemy mieć SYNKA !!!!
Z tego co czytam, to sporo już tych chłopców na naszym forum, ciekawe jak będzie dalej,nawet moje koleżanki, które są w trochę starszych ciążach też będą miały chłopców, także nastąpił jakiś wysyp
Jak tylko będę miała dostęp do skanera, to wkleję parę zdjęć.
Zdążyłam się już wpisać na nasz temat listopadowy i pochwaliłam się, że będziemy mieć SYNKA !!!!
Z tego co czytam, to sporo już tych chłopców na naszym forum, ciekawe jak będzie dalej,nawet moje koleżanki, które są w trochę starszych ciążach też będą miały chłopców, także nastąpił jakiś wysyp
Jak tylko będę miała dostęp do skanera, to wkleję parę zdjęć.
Margana
Fanka BB :)
Dziewczyny dziekuje Wam bardzo za wsparcie! Jesteście kochane:-)
Wiem, ze mam dobrego lekarza, nie straszył mnie tylko na spokojnie tłumaczył co i jak. Na razie mam sie oszczędzać i obserwować ewentualne niepokojace objawy. Za 2 tygodnie sie okaże czy dalej sie skraca. Sam lekarz powiedział, ze jak bedzie trzeba to mi ten pessar założy i wtedy bedzie pewny, ze nic mi sie nie stanie. Mój maż też mówi, ze najwazniejsze, ze lekarz zauważył w porę i będzie działał żeby zadbać o mnie o dzidzie. Juz mi lepiej, chociaż mam chwile słabosci, ale to chyba normalne.
Leika nie przepisał mi magnezu, chyba dlatego, ze nie mam żadnych skórczy ani twardnień brzucha. Dokucza mi tylko czasami takie kłucie w samym dole, a to ponoć dzidzia uderza główka w szyjkę. Jak by mi bardzo dokuczało to mam na razie no-spę łykać, bo za 2-3 tyg i tak juz nie pomoze. No i mam obserwować czy nie pojawiają się twardnienia i ciagniecia po bokach brzucha.
dzieckopiatku powiem Ci, ze nie powinno sie wykonywać CC bez rozpoczętej akcji porodowej (chyba, ze sa wskazania medyczne), bo dzidzia nie jest gotowa do wyjscia i często zdarzają się mniej lub bardziej poważne zaburzenia oddychania. Takie planowanie z wyprzedzeniem CC to częsty błąd lekarzy.
Wiem, ze mam dobrego lekarza, nie straszył mnie tylko na spokojnie tłumaczył co i jak. Na razie mam sie oszczędzać i obserwować ewentualne niepokojace objawy. Za 2 tygodnie sie okaże czy dalej sie skraca. Sam lekarz powiedział, ze jak bedzie trzeba to mi ten pessar założy i wtedy bedzie pewny, ze nic mi sie nie stanie. Mój maż też mówi, ze najwazniejsze, ze lekarz zauważył w porę i będzie działał żeby zadbać o mnie o dzidzie. Juz mi lepiej, chociaż mam chwile słabosci, ale to chyba normalne.
Leika nie przepisał mi magnezu, chyba dlatego, ze nie mam żadnych skórczy ani twardnień brzucha. Dokucza mi tylko czasami takie kłucie w samym dole, a to ponoć dzidzia uderza główka w szyjkę. Jak by mi bardzo dokuczało to mam na razie no-spę łykać, bo za 2-3 tyg i tak juz nie pomoze. No i mam obserwować czy nie pojawiają się twardnienia i ciagniecia po bokach brzucha.
dzieckopiatku powiem Ci, ze nie powinno sie wykonywać CC bez rozpoczętej akcji porodowej (chyba, ze sa wskazania medyczne), bo dzidzia nie jest gotowa do wyjscia i często zdarzają się mniej lub bardziej poważne zaburzenia oddychania. Takie planowanie z wyprzedzeniem CC to częsty błąd lekarzy.
co do blizniakow, to tak nie do konca sie zgadza to co piszesz. Owszem, sa mniejsze, ale z drugiej strony sa dwa dzieciaczki i ogromne obciazenie dla macicy ( w 32 tyg. ciaz blizniaczej jest takie jak obciazenie jak w pojedynczej w 40tyg). Dlatego porody cc tez sa planowane zawsze wczesniej, jak dzieci maja ponad 2 kg. U mnie lekarz twierdzi, ze jak wszystko dobrze pojdzie to w 36 tyg. juz bede miec maluchy przy sobie
Tak, podejrzewam ze ciaze blizniacze sa kwestia indywidulane kazdej kobiety. Ja pisalam to na doswiadczeniu w mojej rodzinie, gdzie szwagierka wlasnie w 36TC miala blizniaki o masie 1800g wiec chceli zaczekac jak najdluzej z wywolaniem porodu dla dobra dzieci choc stan zdrowia mamy byl juz bardzo kiepski. Tutaj liczy sie juz kazdy dzien, wiec wszystko w rekach lekarzy.
Takie maluszki o masie 1800g to jednak straszne male sa, ale najwazniejsze ze zdrowe.
kasiente
Dziewczyny mialam dzis wizyte i jednak jestem dalej listopadowka:d moje dziecie wyrownalo wiek do tego prawidlowego od owulacji i wyszedl termin na 4.11 Czyli jestem w 17tc 16t3d
Mlode ma prawie 12cm i wazy 146gramow Serduszko ma 4 komory pepowina 3 naczyniowa mozg ok, strasznie ruchliwe
No i pokazalo co ma miedzy nogami
Poprawiam statystyke bo bedziemy miec syneczka))
Nastepne USG 20.06 bedzie to juz polowkowe i mam nadzieje ze bedzie git
Szyjka w porzadku macica nie twardnieje, duzo wod plodowych i lozysko ladnie sie ulozylo wiec jestem spokojna
Jestesmy szczesliwi i wierzymy ze dalej bedzie sie toczyla ciaza tak prawidlowo
Mlode ma prawie 12cm i wazy 146gramow Serduszko ma 4 komory pepowina 3 naczyniowa mozg ok, strasznie ruchliwe
Szyjka w porzadku macica nie twardnieje, duzo wod plodowych i lozysko ladnie sie ulozylo wiec jestem spokojna
Gola84
Dziewczyny mialam dzis wizyte i jednak jestem dalej listopadowka:d moje dziecie wyrownalo wiek do tego prawidlowego od owulacji i wyszedl termin na 4.11 Czyli jestem w 17tc 16t3d
Kasiente, kochana!! Gra tu lu ję pięknie zdrowo rozwijającej się ciąży, nio i synusia!!! Brawo Na razie jakaś solidarność plemników i większość chłopaczków będzie ;-) Najważniejsze, że dzidziulki zdrowe!
Może i ja się jutro dowiem
onanana
Kasiente same super wieści Gratuluję
My jeszcze ponad tydzien musimy czekać ale się ucieszylam dziś bo myślałam ze sama będę musiala iść. Mój D miał umówioną wizytę u swojego lekarza w ten sam dzień. Ja mu deliketnie zasugerowałam ze moglby to przełożyć i wlaśnie się dowiedziałam ze przełożył i pójdzie ze mną ( tzn z NAMI:-)).
My jeszcze ponad tydzien musimy czekać ale się ucieszylam dziś bo myślałam ze sama będę musiala iść. Mój D miał umówioną wizytę u swojego lekarza w ten sam dzień. Ja mu deliketnie zasugerowałam ze moglby to przełożyć i wlaśnie się dowiedziałam ze przełożył i pójdzie ze mną ( tzn z NAMI:-)).
kasiente, superancko, moje ogromne gratki!
onanana, no my to sobie jeszcze trochę poczekamy, ale już bliżej niż dalej, nie mogę się doczekać! Mąż też idzie ze mną pierwszy raz, mam nadzieję, że młode ładnie zapozuje rodzicom ;-)
onanana, no my to sobie jeszcze trochę poczekamy, ale już bliżej niż dalej, nie mogę się doczekać! Mąż też idzie ze mną pierwszy raz, mam nadzieję, że młode ładnie zapozuje rodzicom ;-)
reklama