a85 będzie dobrze. NT 2 mm to norma, ja przy NT 1,5 mam podobne prawdopodobieństwo trisomni21 i lekarz mi powiedział, że nie ma sensu robić amniopunkcji, a nawet biochemii z krwi (mowię o lekarzu, ktory mi robił dziś rano usg).
Za to lekarz prowadzący moją ciążę mnie wku..... na maxa. Powiedział,że nie ma sensu robić testu Pappa bo prawdopodobieństwo małe, ale dał mi na wszelki wypadek skierowanie do szpitala na kłucie w brzuch i pobieranie płynu owodniowego - dla pewności. No załamał mnie tym totalnie. Nie będę robić tego badania.
Poza tym lekarz dziś utwierdził mnie tylko w tym, że ginekolodzy w LIMie pracują taśmowo. Pisał tylko skierowania, nie zapytał jak się czuję, nie zbadał mnie, nie przejrzał mojej cytologi sama musiałam się upominać o receptę na globulki przeciwgrzybicze, bo mi wyszły w badaniu. Nie wypisał mi zaświadczenia o ciąży do pracy ( jak się nie upomniałam to nie mam), wpisał mi złą datę porodu do karty ciąży.
Położna zmierzyła mi tylko ciśnienie. Normalnie angielskie podejście do ciężarnej. Już mam dość szukania normalnego gina w LIMie. Wracam do tego, ktory prowadził moją poprzednią ciążę ( drogi jest trochę, ale może nie zbankrutuję). Chyba, że dziewczyny z Wawy mogą polecić mi jakiegoś "normalnego" gina.
Jestem normalnie roztrzęsiona po tej wizycie.