reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

Tonya super wieści mam nadzieję że ja w przyszły czwartek też takie usłyszę :)

szuszu a jak tam twoje wyniki krwi?

reklama
IgG 150,5 AU/ml
IgM 0,417 index

To są badania z 6tc, teraz miałam powtórzone, ale dokładne wyniki będę miała po południu.
Wg mnie wyniki swiadcza o przebytej juz cytomegalii

Normy dla IgG (swiadczy o przebytym wczesniej zakazeniu)
wynik ujemny: 0,0-6,0
wynik watpliwy: 6,0-15
wynik dodatni powyzej 15

normy dla IgM (swiadczy o swiezym zakażeniu)
wynik ujemny: <0,85
wynik watpliwy: 0,85-0,99
wynik dodatni: 1,0 i powyżej

Jak dla mnie to twoje wyniki sa jak najbardziej w normie, nie sa w żadnej watpliwej granicy czy cos wyrażny wynik dodatni jest przy przeciwcialach tzw"zapamiętujacych" czyli wskazujacych na przebyte wczesniej zakazenie lub kontak z ta choroba. Przeciwciala IgM masz ujemne czyli nie masz swierzego zakażenia, nie wiem czemu twoj lekarz uznal twoje wyniki za wątpliwe lub wskazujace na swierze zakażenie.

Ostatnia edycja:
czesc
trzymam kciuki - bedzie dobrze dziewczyny ( to do tych ktore maja jutro wizytki, badania, lub czekaja na wyniki)

gratulacje dla pozostalych :-)

biedroneczka a co tak naprawdę znaczy ten wynik wątpliwy? Czy to możliwe,że dopiero rozwija mi się choroba?
Ja mam toxo igm 0,936 a wynik wątpliwy jest właśnie od 0.8-1.0.
Igg mam ujemny.

maggie gdy IgG jest ujemne a IgM dodatnie to faktycznie może to świadczyć o początkowym stadium choroby (gdyż przeciwciała IgM rozwijają się jako pierwsze) u ciebie dlatego że wynik jest w granicy wyniku wątpliwego powinnaś mieć po tyg powtórzone badania.
Nie martw się. A co powiedział ci lekarz?

dzięki mal-gosia. Lekarz mi powiedział,żebym się nie stresowała. I oczywiście kazał powtórzyć badanie.I wtedy zobaczymy. Dzisiaj idę ale wynik pewnie będę miała na poniedziałek.
ok, zmykam bo mi już burczy w brzuchu a jeszcze mam zrobić morfologię i muszę być na czczo:)

biedroneczka a co tak naprawdę znaczy ten wynik wątpliwy? Czy to możliwe,że dopiero rozwija mi się choroba?
Ja mam toxo igm 0,936 a wynik wątpliwy jest właśnie od 0.8-1.0.
Igg mam ujemny.

Przy watpliwym istnieje możliwość że mialaś kontak z chorobą, przeciwciala klasy IgM utrzymuja sie w organizmie do 18 miesiecy od kontaktu z chorobą, zakażenia. Ja bym powtorzyla badania za 2-4 tyg i zobaczyła jak to wyglada.
Albo jesli mialas ostatnio np kontakt z choroba przeciwciala dopiero pojawiaja sie w organizmie, dlatego ważne jest powtorzenie badania.

Ostatnia edycja:
reklama
widze, ze same dobre wiesci z wizyt i tylko drobne zawirowania z wynikami ktore pewnie szybko sie wyjasnia...
ja bede musiala zrobic toxo w najblizszym czasie bo gdzies mi wcielo wyniki z poprzedniej ciazy a tak bym wiedziala, czy juz mialam czy nie - bo oczywiscie nie pamietam...
myslicie, ze powinnam od razu zrobic obydwa igm i igg?? czy wystarczy jedno na przeciwciala??

Do góry