reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

dziekuje:) moje malenstwo w 6 tyg. ma 5,09mm czy to dobrze? lekarka nic nie mowila tylko na pczatku nie mogla zobaczyc bicia serduszka. czy powinnam sie martwic?

reklama
paula, a to wielkość zarodka, czy pęcherzyka? Ja miałam usg w 6 tyg i był tylko pęcherzyk niecałe 5 mm, nie widac było zarodka, o sercu nie wspominając. Mi gin powiedziała, że wszystko jest ok, więc musze jej zaufać, bo co innego mi pozostaje? ;-)

A Wam lekarze obliczyli tydzień ciąży według wielkości pęcherzyka? Bo mój widzę jest całkiem spory, a lekarz stwierdził że to 4t4d:szok:A jak już mówiłam wiem kiedy była owu itd. I nic mi się nie zgadzało. Wystraszyłam się, że nie widać zarodka, ale widzę, że to normalne. Trochę dziwny ten lekarz..kazał mi przyjść dopiero za 8 tyg:szok:
Kahaka, paula231406 widzę, że mamy podobną sytuację, więc musimy się wspierać:-)

szuszu, na podstawie wielkosci pęcherzyka nie wyliczyła mi wieku ciąży, bo byl za mały. Ale powiedziała, że wyglada dopiero na 5 tydz, a to była juz koncówka 6 tyg (wg owu, bo wiem, kiedy miałam).
paula, a więc mamy podobnie;-) mam nadzieje, że wszystko jest dobrze i na następnym badaniu już będą piekne zarodki z bijącymi serduchami.
kamilaedi, następne usg mam 11.01

Kahaka, widzę że każdy lekarz co innego mówi. U ciebie 5mm wygląda na 5tc,a u mnie 7mm na połowę 4, widzę że ciężko porównać opinie lekarzy:-)Zastanawiam się po prostu na jakiej podstawie takie wyliczenia. Dobrze, że to mój tymczasowy lekarz, ciążę będzie prowadził inny, ale na razie ma urlop.
Słyszałyście o szkodliwości usg, bo gin dzisiaj mi powiedział, że ma zakaz robienia często usg, bo szkodzi dziecku..nie słyszałam nigdy o czymś takim:confused:

A może te 4t4d to od owulacji policzył, bo to by się idealnie zgadzało, co do dnia:-)
Ale oni chyba liczą od ostatniego @, co myslicie?

Kahaka, widzę że każdy lekarz co innego mówi. U ciebie 5mm wygląda na 5tc,a u mnie 7mm na połowę 4, widzę że ciężko porównać opinie lekarzy:-)Zastanawiam się po prostu na jakiej podstawie takie wyliczenia. Dobrze, że to mój tymczasowy lekarz, ciążę będzie prowadził inny, ale na razie ma urlop.
Słyszałyście o szkodliwości usg, bo gin dzisiaj mi powiedział, że ma zakaz robienia często usg, bo szkodzi dziecku..nie słyszałam nigdy o czymś takim:confused:
Słyszałam, że głowica USG dopochwowego może zarodek ogrzewać, co nie jest dla niego dobre, być może dlatego nie powinno się robić tego badania zbyt często.
Zgadzam się z tym, że co lekarz to inna opinia. Chyba trzeba brac poprawkę na to co mówią, bo też mają prawo się mylić szczególnie przy tak wczesnych ciążach jak nasze. Nie ma sensu się tym zadręczać.

reklama
Ja słyszałam ze USG co miesiac jest nie zdrowe ale ile w tym prawdy to nie wiem. Ja moge pomarzyc o tym ze swoja Kruszynke bede ogladać tak czesto :/ normalnie tu jest tylko jedno USG i to w 17-19 tyg. Na szczescie jeźdze co jakis czas do Polski wiec napewno w tym czasie zajrze do dzidzi ;)

Jutro pierwsza wizyta u lekarza pierwszego kontaktu - zobaczymy czego sie dowiem.... Mam na 9 wiec jak tylko bede mogła to naskrobie cos :)

Do góry