reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjęcia USG

nice-girl Od zapłodnienia minęło 8 tygodni i tak USG pokazało:-)
Miesiąc temu jak byłam pokazywał 4 tydzień i taki tydzień był w rzeczywistości.
A dziś niby zaczyna się 9 tydzień:-p
Następna wizyta w czwartek następny, czyli powinien pokazać 10 tydzień...

Popatrzyłam na suwaczek i stąd błąd ;-) Trzymam kciuki, żeby w czwartek serduszko było już słyszalne i widoczne :-)

Lajtway - słyszałam własnie że miejski w Olsztynie jest superancki. Co prawda mieszkam teraz w Warszawie, ale studiowałam w Olsztynie i pochodzę z okolic i mam sentyment :-)

W Warszawie główny problem to przepełnienie. Ciążę prowadzę w przychodni, nie w szpitalu, bo mam blisko(10-15 min pieszo) i szybko mogę wyskoczyć i nigdy nie czekałam dłużej niż 5 min, nawet jak szłam bez zapisu bo coś się działo. Rodziłam I raz na Starynkiewicza, warunki rewelacyjne nie są, bo stary budynek, ale obsługa miła była i mam pozytywne wrażenia.Miałam rodzić na Inflanckiej, ale miałam cukrzycę ciężką i poszłam na Starynkiewicza bo tam się takimi przypadkami zajmują i przynajmniej małego potem dobrze przebadali pod tym kątem.

reklama
Nice- girl ja tu tez studiuję;-) Przepełnienie niestety jest wszędzie i trzeba się liczyć z tym ze mogą nas odsyłać do innej placówki ale tego to juz sie nie da przeskoczyć
Dziewczny- czy któraś miała usg prenatalne przed 12 tyg? Jak juz pisałam zastanawiam się czy to ma sens

Nice- girl ja tu tez studiuję;-) Przepełnienie niestety jest wszędzie i trzeba się liczyć z tym ze mogą nas odsyłać do innej placówki ale tego to juz sie nie da przeskoczyć
Dziewczny- czy któraś miała usg prenatalne przed 12 tyg? Jak juz pisałam zastanawiam się czy to ma sens

lajtway nie jest zalecane USG prenatalne przed 12 tyg. najlepiej 12-13 tydz. bo wtedy już są wykształcone struktury, które się bada, a później dzidzia jest juz za duża i proporcje się zmieniają.
Dlaczego roważasz wcześniejszą wizytę?

A ja mam pytanie do doświadczonych dziewczyn, kiedy wybrać się na USG 3D, takie pamiątkowe, żeby profil zobaczyć, niekoniecznie genetyczne?

Donia- tylko do końca przyszłego tyg będę w Olsztynie- tu mam lekarza i tu zawsze robiłam usg. U siebie w rodzinnym mieście niestety nie mogę znaleźć sensownego gina a to przecież ważne badanie. Zostać tu kolejny tydzień tez nie bardzo mogę bo musiałabym zapłacić za wynajem mieszkania. I tak dumam;-) Wiem że te badanie najlepiej zrobić w 12-13 tyg ale myślałam że może któraś z Was słyszała o jakiś zmianach czy nowinkach medycznych- siedzę zawalona książkami i nie bardzo mam kiedy więcej o tym poczytać...
A usg 3 d to około 32-35 tygodnia kiedy jeszcze maluch ma trochę miejsca a już jest w pełni ukształtowanym małym człowiekiem. Ja nie robiłam bo po prostu nie podobają mi się takie plastusiowe ludziki;-) Ale wydaje mi się że kleżanki w takim okresie te pamiątkowe sobie robiły

Ja z moja córką jechałam do porodu 80 km do Olsztyna, do kolejowego, rok później pojechała z warszawy moja siostra tam rodzić, chętnie bym tam wróciła, ale to będzie styczeń i trochę się boję, że w drugiej ciąży jest szybciej i mogę nie zdążyć :)

Ania- to też fakt, każdy lekarz jest inny. Sama jestem na medycynie- co prawda weterynaryjnej ale...- i niektórzy nigdy z takim podejściem nie będą dobrymi lekarzami. Niestety nie każdy wybiera te studia z powołania
Ale myślę że łatwiej o dobrego lekarza w większym mieście. Teraz jadę do siebie na wakcje i nie mogę znaleźć w swoim mieście dobrego lekarza- na pytanie o usg prenatalne robią dziwne problemy. A to przeciez norma- to trzeba zrobić do 14 tyg. I jestem w kropce, będe je musiała zrobić w 11 tyg tylko nie jestem pewna czy wynik bedzie miarodajny

Z tego, co wiem wynik może być miarodajny gdy dziecko osiągnie 4,45 cm, a moje pod koniec 11 tyg. miało 4,41 i ginka powiedziała, że nie postawi jednoznaczej diagnozy bo to sie jeszcze moze zmienić i mówiła ze brakuje tych kilku milimetrów. wtedy przeziernosc karku była 1,0 a tydzien i trzy dni pozniej 1,6...

panna.nikt- dziękuję! O taka informacje mi chodziło:-):-) Pójde więc w 11 tyg a potem najwyżej przejde się jeszcze raz "gdzieś"
Ja kolejowego nie brałam pod uwagę bo chciałam wszystko jak najbardziej naturalnie a na to w miejskim stawiaja

panna.nikt- dziękuję! O taka informacje mi chodziło:-):-) Pójde więc w 11 tyg a potem najwyżej przejde się jeszcze raz "gdzieś"
Ja kolejowego nie brałam pod uwagę bo chciałam wszystko jak najbardziej naturalnie a na to w miejskim stawiaja

Sprawdź kolejowy, a raczej prywatny oddział gin, którey się w nim miesci/ł, ja serdecznie polecam, podobno jakiś remont był czy klinikę Malarkiewicz wybudował, nie wiem dokładnie...

Donia - ja miałam usg 3D w 13, 20 i 28 tyg. Jeśli chcesz mieć ładne zdjęcie buźki to polecam właśnie jakiś 28 tydzień - u mnie wtedy ładniutko wyszło. W 20tyg była na zdjęciu buźka szyja, kawałek brzuszka i rączka przy buźce. W 28 tyg. była już sama buźka. Myślę, że po 30tyg to już nie ma sensu iść, bo wtedy to już chyba nawet całej buźki nie widać. U nas w tym 28 tyg bardzo ładnie było widać twarz i rysy były już takie 'noworodkowe'.

reklama
Mój gin ma u siebie w gabinecie usg 4D więc nie mam problemu kiedy pójść :):) już nawet ostatnio pokazał mi obraz w 3D , jednak na początku 9 tygodnia niewiele można było tam rozpoznać :):):)

Do góry