reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjęcia USG

Nie, to jest co innego. Ja miałam w 36 tyg to robione i wyszło dodatnie, czyli, że to paskudztwo mam. I jak będę rodzić to mam na IP pokazać wynik, żeby podali antybiotyk. Nawet na szkole rodzenia babeczka o tym mówiła, żeby się upomnieć u lekarza o posiew, bo czasem nie robią.

A co do dzieciątka i wagi - ja gdzieś czytałam, że tak po 36/37 tygodniu dziecko już nie rośnie, obrasta tylko w tłuszczyk :)

reklama
cholera jasna! to co ja mam zrobic:-( przeciez sama sobie nie pobiore i wymazu nie zrobie, wizyte mam za 2 tyg czyli w 40 tyg c, zadzwonic do gina i zaytać czemu mi tego nie zlecił??? to jak podważanie zaufania do niego..... Boże! Jestem zrozpaczona! Nie wiem co robic.

nic mi tez nie mówił o ktg, nie wiem czy nie powinnam od 38 tyg miec raz w tyg robione standardowo?

tylko ze "jakby cos sie działo, przed kolejną wizytą za 3 tyg to jedziemy na IP, ale dopóki odczuwa Pani normalnie ruchy dzieciatka jak do tej pory to jest wszystko w porządku"

Ostatnia edycja:
Ja KTG mam dopiero 23.01 - czyli po terminie.
Może zadzwoń jednak do niego, powiedz, ze przepraszasz, że się wtrącasz i takie tam, bo wiadomo, że nikt nie lubi jak mu się wchodzi w kompetencje, ale koleżanka ma paciorkowce, co wyszło na wymazie zrobionym w 36 tyg i się martwisz.
Może Cię przyjmie w najbliższych dniach na 5 minut i zrobi posiew.

Asiuk ja takich badań nie robiłam i zleconych nie mam więc nie robię.
Co do ktg mam tak jak Ty: w razie małych ruchów dziecka.

Asiuk-jak myślę, że taki fajny podstęp jak Gosia radzi możesz zastosować. Że niby koleżanka ma i się zastanawiasz czy Ty dla bezpieczeństwa też nie powinnaś zrobić.I zobaczysz co Ci odpowie.A w karcie ciąży nie masz takiej rubryczki?Nie martw się bo może zwyczajnie GIN zapomniał.Mój zastępuje ordynatora i czasem jak kilo śrubek jest:-D.
I u mnie ktg niby miało być co tydzień od 36 tyg, a mam we wtorek a to już bliżej 39 będzie:).A później się okaże czy co tydzień. Nie mam objawów porodu, dzidzia szaleje więc może też jednak nie będę chodziła co tydzień.

asiuk,ja bym jednak zadzwoniła. nie warto ryzykować. całkiem możliwe że wszystko jest ok i nie jesteś nosicielem. ja w poprzedniej ciąży tego nie miałam,pojawiło się w ciągu tych 5 lat,ale kiedy dokładnie to nie mam pojęcia,jest to zupełnie bezobjawowe.byłam święcie przekonana że wynik będzie ujemny tak jak poprzednio,a tu taka niespodzianka. lepiej się upewnić i mieć święty spokój. pomysł z koleżanką jest bardzo dobry.

Asiuk:) u nas w szpitalu w gdańsku głównym (koło sądu) ja robiłam na początku ciąży "stopień czystości pochwy", czyli taki posiew właśnie...próbkę pobrała mi pielęgniarka...co prawda miałam robione badanie na NFZ, ale pewnie można zapłacić i zrobić:):) ja jutro się dowiem jak u mnie, bo jeszcze tego badania nie miałam w końcówce ciąży:)

Anastzja ja nie wiem czy badanie o którym piszesz to jest właśnie to. czy przypadkiem za określenie stopnia czystości pochwy nie odpowiada cytologia? tak coś mi sie wydaje,ale oczywiscie mogę się mylić. posiew wykonuje się ok 36 tygodnia i jest to badanie które ma na celu wykryć konkretną bakterię. nie napiszę jaką bo była po łacinie,ale kilka postów wyzej Donia ją ładnie i profesjonalnie nazwała :)

reklama
cytologia i stopień czystości pochwy to dwa różne badania:) u nas gin nie wykonuje tej drugiej tylko jedzie się do szpitala Czystość pochwy - Ciążowy.pl

swoją drogą co do 36 tygodnia to pewnie zalecają dlatego, że od 37 tygodnia ciąża jest donoszona i można urodzić:) ale z wszystkiego rodzaju posiewami jest tak, że im później tym lepiej (w sensie aktualizowanie badania), bo może zdarzyć się tak, że pobiorą Ci próbkę, posieją i wyjdzie wszystko ok, a Ty możesz chwilę później się zarazić:)

Do góry