reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty i zdjęcia USG

Ja jestem potwierdzeniem chudnięcia w 9 mcu. Aż się przestraszyłam i kupiliśmy drugą wagę-ale jest tak samo na obu:szok:

Aninaaa (lub któraś z Was wie) czy to my chudniemy czy dziecko przestało przybierać na wadze? Jak nasza waga ma się do wagi dziecka? W moim przypadku to bardzo ważne!~A wizyte mam za 2 tyg :szok:

Mam też pytanie czy te posiewy to robią wszyscy? Mój gin mi wogóle nie wspominał o tym, nie dał skierowania i już pewnie nie da. Tylko morfo i mocz.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja jestem potwierdzeniem chudnięcia w 9 mcu. Aż się przestraszyłam i kupiliśmy drugą wagę-ale jest tak samo na obu:szok:

Aninaaa (lub któraś z Was wie) czy to my chudniemy czy dziecko przestało przybierać na wadze? Jak nasza waga ma się do wagi dziecka? W moim przypadku to bardzo ważne!~A wizyte mam za 2 tyg :szok:

Mam też pytanie czy te posiewy to robią wszyscy? Mój gin mi wogóle nie wspominał o tym, nie dał skierowania i już pewnie nie da. Tylko morfo i mocz.

asiuk,posiew w ciąży a raczej przed porodem jest bardzo ważny. w szpitalu gdzie rodzę bardzo tego pilnują. przy pierwszej ciaży nie zdążyłam zrobić i zrobili mi wymaz w czasie porodu. teraz się udało. ciesze się,bo gdyby nie to badanie życie małego i moje mogło by być zagrożone. wynik wyszedł kiepski. wyszły jakieś bakterie które spotyka się u 7 kobiet na 10. w normalnym życiu są niegroźne,ale podczas ciąży bardzo,mogą wywołać między innymi sepsę lub zapalenie opon mózgowych u maluszka. podaje się przed porodem dożylnie antybiotyk w kilku dawkach w odpowiednim odstępie czasowym,a następnie dziecku. podobno to wystarczy.choć przyznam,że i tak się martwię.tyle dowiedziałam się od pani dr na IP,bo musiałam się dowiedzieć czegoś wiecej,a z moja gin kontaktu nie posiadam. dlatego uważam że badanie powinno być wykonane obowiązkowo.

natomiast jeśli chodzi o wagę,hm...nie mam pojęcia. gin jakoś nie przejęła się specjalnie tym zgubionym kilogramem,ja zresztą też nie. może w poprzednim ważeniu wystąpił jakiś błąd.

Asiuk poproś jeszcze o ten posiew, on jest w kierunku streptococcus agitalis, to niegorźna dla nas bakteria, ale zakażenie płodu bywa groźne. Jeszcze zdąży wyrosnąć do daty Twojego porodu :).

A co do wagi, to może mniej teraz gromadzimy wody, pewnie różnie to u każdej z nas wygląda. Dziecko jeszcze chyba przybiera, ale i metabolizm może też się zmienić. Ja nie schudłam dużo, ale nawet jak by to było 2 czy 3 kilo to bym się nie martwiła :-)

Asiuk- zrob sobie koniecznie ten posiew. Tak jak pisza Dziewczyny to jest bardzo wazne badanie. Jak bylam w szpitalu, to bardzo tego pilnowali. Ja mialam robiony w 34 tc (bo wtedy sie to robi standardowo) i mialam wynik dobry. Ale spotkalam w szpitalu Dziewczyny, co mialy zly i wtedy koniecznie trzeba podac antybiotyk przed porodem. Wiec zadbaj o to, zeby sobie go zobic :-)

Ja miałam robiony posiew w 36tyg coś koło bo mi GIN powiedział, że się wtedy robi. 17 stycznia mam KTG i wtedy też się dowiem jak wyniki. I mój lekarz sam pamiętał, zresztą w mojej karcie ciąży jest rubryczka gdzie trzeba te wyniki wpisać.

Asiuk tak jak piszą dziewczyny, posiew w kierunku tej bakterii jest bardzo ważny bo o ile Tobie on nie zagraża (zamieszkuje przewód pokarmowy i drogi rodne kobiety), tak może być zagrożeniem dla maluszka. Ja miałam w 36tygodniu bodajże robiony i wyszedł ujemny. Nawet gin napisała na karcie ciąży (przy nazwisku) na zielono że nie wykryto! Żeby na IP wiedzieli co robić ;)

Jeśli jednak wykryty zostaje to podają antybiotyk przed porodem lub w pierwszych dniach życia dziecka ;)

reklama
Zmartwiłyście mnie z tym posiewem. (a czy to nie jest to samo co cytologia-bo takie coś to wymaz miałam robiony na początku ciąży)
Kurcze dziewczyny ja mam wizytę dopiero za 2 tyg, a mój gin jest wziętym lekarzem, o dużej "sławie" pozytywnych opiniach, jest od wielu kadencji ordynatorem w szpitalu w którym rodziłam i rodzić będę- nie wiem co robić. Mój K mu ufa a ja powoli się załamuję...........
Iśc do innego gina teraz chociaż na jedną wizytę????

Ostatnia edycja:
Do góry