reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjęcia USG

Ja jestem potwierdzeniem chudnięcia w 9 mcu. Aż się przestraszyłam i kupiliśmy drugą wagę-ale jest tak samo na obu:szok:

Aninaaa (lub któraś z Was wie) czy to my chudniemy czy dziecko przestało przybierać na wadze? Jak nasza waga ma się do wagi dziecka? W moim przypadku to bardzo ważne!~A wizyte mam za 2 tyg :szok:

Mam też pytanie czy te posiewy to robią wszyscy? Mój gin mi wogóle nie wspominał o tym, nie dał skierowania i już pewnie nie da. Tylko morfo i mocz.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja jestem potwierdzeniem chudnięcia w 9 mcu. Aż się przestraszyłam i kupiliśmy drugą wagę-ale jest tak samo na obu:szok:

Aninaaa (lub któraś z Was wie) czy to my chudniemy czy dziecko przestało przybierać na wadze? Jak nasza waga ma się do wagi dziecka? W moim przypadku to bardzo ważne!~A wizyte mam za 2 tyg :szok:

Mam też pytanie czy te posiewy to robią wszyscy? Mój gin mi wogóle nie wspominał o tym, nie dał skierowania i już pewnie nie da. Tylko morfo i mocz.

asiuk,posiew w ciąży a raczej przed porodem jest bardzo ważny. w szpitalu gdzie rodzę bardzo tego pilnują. przy pierwszej ciaży nie zdążyłam zrobić i zrobili mi wymaz w czasie porodu. teraz się udało. ciesze się,bo gdyby nie to badanie życie małego i moje mogło by być zagrożone. wynik wyszedł kiepski. wyszły jakieś bakterie które spotyka się u 7 kobiet na 10. w normalnym życiu są niegroźne,ale podczas ciąży bardzo,mogą wywołać między innymi sepsę lub zapalenie opon mózgowych u maluszka. podaje się przed porodem dożylnie antybiotyk w kilku dawkach w odpowiednim odstępie czasowym,a następnie dziecku. podobno to wystarczy.choć przyznam,że i tak się martwię.tyle dowiedziałam się od pani dr na IP,bo musiałam się dowiedzieć czegoś wiecej,a z moja gin kontaktu nie posiadam. dlatego uważam że badanie powinno być wykonane obowiązkowo.

natomiast jeśli chodzi o wagę,hm...nie mam pojęcia. gin jakoś nie przejęła się specjalnie tym zgubionym kilogramem,ja zresztą też nie. może w poprzednim ważeniu wystąpił jakiś błąd.

Asiuk poproś jeszcze o ten posiew, on jest w kierunku streptococcus agitalis, to niegorźna dla nas bakteria, ale zakażenie płodu bywa groźne. Jeszcze zdąży wyrosnąć do daty Twojego porodu :).

A co do wagi, to może mniej teraz gromadzimy wody, pewnie różnie to u każdej z nas wygląda. Dziecko jeszcze chyba przybiera, ale i metabolizm może też się zmienić. Ja nie schudłam dużo, ale nawet jak by to było 2 czy 3 kilo to bym się nie martwiła :-)

Asiuk- zrob sobie koniecznie ten posiew. Tak jak pisza Dziewczyny to jest bardzo wazne badanie. Jak bylam w szpitalu, to bardzo tego pilnowali. Ja mialam robiony w 34 tc (bo wtedy sie to robi standardowo) i mialam wynik dobry. Ale spotkalam w szpitalu Dziewczyny, co mialy zly i wtedy koniecznie trzeba podac antybiotyk przed porodem. Wiec zadbaj o to, zeby sobie go zobic :-)

Ja miałam robiony posiew w 36tyg coś koło bo mi GIN powiedział, że się wtedy robi. 17 stycznia mam KTG i wtedy też się dowiem jak wyniki. I mój lekarz sam pamiętał, zresztą w mojej karcie ciąży jest rubryczka gdzie trzeba te wyniki wpisać.

Asiuk tak jak piszą dziewczyny, posiew w kierunku tej bakterii jest bardzo ważny bo o ile Tobie on nie zagraża (zamieszkuje przewód pokarmowy i drogi rodne kobiety), tak może być zagrożeniem dla maluszka. Ja miałam w 36tygodniu bodajże robiony i wyszedł ujemny. Nawet gin napisała na karcie ciąży (przy nazwisku) na zielono że nie wykryto! Żeby na IP wiedzieli co robić ;)

Jeśli jednak wykryty zostaje to podają antybiotyk przed porodem lub w pierwszych dniach życia dziecka ;)

reklama
Zmartwiłyście mnie z tym posiewem. (a czy to nie jest to samo co cytologia-bo takie coś to wymaz miałam robiony na początku ciąży)
Kurcze dziewczyny ja mam wizytę dopiero za 2 tyg, a mój gin jest wziętym lekarzem, o dużej "sławie" pozytywnych opiniach, jest od wielu kadencji ordynatorem w szpitalu w którym rodziłam i rodzić będę- nie wiem co robić. Mój K mu ufa a ja powoli się załamuję...........
Iśc do innego gina teraz chociaż na jedną wizytę????

Ostatnia edycja:
Do góry