reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty i zdjęcia USG

OBJAWY KLINICZNE
Świąd skóry jest zwykle bardzo nasilony, dotyczy kończyn oraz tułowia i może być przyczyną przeczosów skóry. Jawna żółtaczka często nie występuje, a diagnozę stawia się na podstawie nieprawidłowych wyników badań wątrobowych. Typowy obraz to: średnie (mniej niż trzykrotne) podwyższenie aktywności aminotransferaz, podwyższone stężenie fosfatazy alkalicznej (powyżej norm ustalonych dla okresu ciąży) i gammaglutamylotranspeptydazy oraz - rzadziej -bilirubiny. Całkowite stężenie kwasów żółciowych w surowicy jest podwyższone, dotyczy to głównie pierwotnych kwasów żółciowych (kwas cholowy i chenodeoksycholowy), których stężenie może zwiększyć się 10-100-krotnie. Najbardziej czułym, spośród podstawowych badań wątrobowych, jest ocena aktywności aminotransferazy alaninowej (AIAT)5, ale w niektórych przypadkach jedynym odchyleniem od normy w zakresie parametrów biochemicznych może być podwyższenie stężenia kwasów żółciowych. Może również wystąpić ciemne zabarwienie moczu, brak łaknienia oraz złe wchłanianie tłuszczów z biegunką tłuszczową i niedoborem witaminy K. Uważa się, że wydłużenie czasu protrombinowego z powodu niedoboru witaminy K może być odpowiedzialne za zwiększenie ryzyka krwotoku poporodowego u kobiet z cholestaza ciężarnych, a także za niektóre przypadki krwotoku wewnątrzczaszkowego u płodów.

reklama
Aga:) 3maj się....swędzenie się uspokoi:) ja idę po wyniki po obiedzie u teściów;):) w razie czego tam gdzie odbieram wyniki od razu podejdę na porodówkę do lekarza:):)

Ja czesto spie na prawym, bo tak mi wygodnie (raz tak, raz tak) :-)
Ja jutro ide na badanie, to zrobie sobie te proby watrobowe, bo tez mnie czasem skora na brzuchu swedzi (myslalam, ze to z tego, ze sie rozciaga), a nie zaszkodzi zrobic :-) Tez Was na brzuchu nieraz swedzi czy nie?

Mnie często ale robiłam badania i wyszły oki

ale dziewczyna która leżała ze mną na patologii i miała zatrucie ciążowe

to miała całe plamy czerwone na brzuchu rękach i nogach

i robili jej badania co 2 dni i jak mocno regularnie rosły pomimo leczenia

pojechała na cc w 36 tygodniu ciąży

i mały urodził się zdrowiutki...

więc najlepiej reagować i dmuchać na zimne żeby wszystko było oki...

Vileyka to już sama musisz próbować sposobów na przyspieszenie ciąży. A czy tam na Inflanckiej jest tak kiepsko w szpitalu?

Aguś 3004 to trzymamy kciuki, aby wyniki się polepszyły. Jakby co to masz już donoszoną ciąże i jakby co to spokojnie możesz rodzić. Pozdrowionka. Nie nudzi Ci się w szpitalu, bo mi się okropnie nudziło?

mnie brzuchol też swędzi, ale to najwyrażniej z rozciągania się skóry. Anastazzja możliwości jest wiele, może coś no proszek zaczął cie uczulać.... albo coś zeżarła, w ciąży cały organizm wywrócony do góry nogami, więc spodziewać się można wszystkiego:crazy:

reklama
no właśnie problem z tym, że w diecie nic nie zmieniałam, proszku do prania też, ciuchów nowych nie kupowałam...nie noszę nic wełnianego (bo może to podrażniać skórę i u mnie swędzenie powoduje, bo ja z atopowców jestem), kremuję się dwa razy dziennie kremem aptecznym+moją mustelą, którą używam od 2 miesiąca ciąży, wody piję dużo...co najmniej 1,5 litra dziennie + zielona herbata (jej z 3 litry dziennie), no i na skórze nie mam żadnych zmian świadczących o alergii...ale jutro gin, więc się go wypytam..

Do góry