reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty i zdjęcia USG

OBJAWY KLINICZNE
Świąd skóry jest zwykle bardzo nasilony, dotyczy kończyn oraz tułowia i może być przyczyną przeczosów skóry. Jawna żółtaczka często nie występuje, a diagnozę stawia się na podstawie nieprawidłowych wyników badań wątrobowych. Typowy obraz to: średnie (mniej niż trzykrotne) podwyższenie aktywności aminotransferaz, podwyższone stężenie fosfatazy alkalicznej (powyżej norm ustalonych dla okresu ciąży) i gammaglutamylotranspeptydazy oraz - rzadziej -bilirubiny. Całkowite stężenie kwasów żółciowych w surowicy jest podwyższone, dotyczy to głównie pierwotnych kwasów żółciowych (kwas cholowy i chenodeoksycholowy), których stężenie może zwiększyć się 10-100-krotnie. Najbardziej czułym, spośród podstawowych badań wątrobowych, jest ocena aktywności aminotransferazy alaninowej (AIAT)5, ale w niektórych przypadkach jedynym odchyleniem od normy w zakresie parametrów biochemicznych może być podwyższenie stężenia kwasów żółciowych. Może również wystąpić ciemne zabarwienie moczu, brak łaknienia oraz złe wchłanianie tłuszczów z biegunką tłuszczową i niedoborem witaminy K. Uważa się, że wydłużenie czasu protrombinowego z powodu niedoboru witaminy K może być odpowiedzialne za zwiększenie ryzyka krwotoku poporodowego u kobiet z cholestaza ciężarnych, a także za niektóre przypadki krwotoku wewnątrzczaszkowego u płodów.

reklama
Aga:) 3maj się....swędzenie się uspokoi:) ja idę po wyniki po obiedzie u teściów;):) w razie czego tam gdzie odbieram wyniki od razu podejdę na porodówkę do lekarza:):)

Ja czesto spie na prawym, bo tak mi wygodnie (raz tak, raz tak) :-)
Ja jutro ide na badanie, to zrobie sobie te proby watrobowe, bo tez mnie czasem skora na brzuchu swedzi (myslalam, ze to z tego, ze sie rozciaga), a nie zaszkodzi zrobic :-) Tez Was na brzuchu nieraz swedzi czy nie?

Mnie często ale robiłam badania i wyszły oki

ale dziewczyna która leżała ze mną na patologii i miała zatrucie ciążowe

to miała całe plamy czerwone na brzuchu rękach i nogach

i robili jej badania co 2 dni i jak mocno regularnie rosły pomimo leczenia

pojechała na cc w 36 tygodniu ciąży

i mały urodził się zdrowiutki...

więc najlepiej reagować i dmuchać na zimne żeby wszystko było oki...

Vileyka to już sama musisz próbować sposobów na przyspieszenie ciąży. A czy tam na Inflanckiej jest tak kiepsko w szpitalu?

Aguś 3004 to trzymamy kciuki, aby wyniki się polepszyły. Jakby co to masz już donoszoną ciąże i jakby co to spokojnie możesz rodzić. Pozdrowionka. Nie nudzi Ci się w szpitalu, bo mi się okropnie nudziło?

mnie brzuchol też swędzi, ale to najwyrażniej z rozciągania się skóry. Anastazzja możliwości jest wiele, może coś no proszek zaczął cie uczulać.... albo coś zeżarła, w ciąży cały organizm wywrócony do góry nogami, więc spodziewać się można wszystkiego:crazy:

reklama
no właśnie problem z tym, że w diecie nic nie zmieniałam, proszku do prania też, ciuchów nowych nie kupowałam...nie noszę nic wełnianego (bo może to podrażniać skórę i u mnie swędzenie powoduje, bo ja z atopowców jestem), kremuję się dwa razy dziennie kremem aptecznym+moją mustelą, którą używam od 2 miesiąca ciąży, wody piję dużo...co najmniej 1,5 litra dziennie + zielona herbata (jej z 3 litry dziennie), no i na skórze nie mam żadnych zmian świadczących o alergii...ale jutro gin, więc się go wypytam..

Do góry