reklama
katiNJ
Fanka BB :)
Mi tez odradzali 3D. Na ten temat sa b podzielone zdania. Co najdziwniejsze tu gdzie mieszkam zwykle usg jest 2 lub 3x drozsze niz 3D.
A
azik
Gość
agao, na www.noworodek.pl jest kalkulator usg
a różnica taka, jest bardzo możliwa. jesli ty masz wg normy przytyć w 2 tygodnie prawie kilogram (w okresie 4-6 miesiąca) to coś w Tobie w te 2 tygodnie musi urasnąć
a różnica taka, jest bardzo możliwa. jesli ty masz wg normy przytyć w 2 tygodnie prawie kilogram (w okresie 4-6 miesiąca) to coś w Tobie w te 2 tygodnie musi urasnąć
A
azik
Gość
kurcze, USA zawsze jest dalej niż my we wszystkim ,moze już coś odkryli co jest dużym minusem, a u nas jeszcze tego nie ujawnili i zarabiająna tym ... ???
katiNJ
Fanka BB :)
No wlasnie sek w tym ze 3 D jest tansze niz zwykle usg. Za 2 D przyszedl rachunek ( na szczescie placilo ubezpieczenie) 540 dolarow a 3 D kosztuje 200. No i 3D nie robia lekarze w szpitalu a technicy w prywatnych gabinetach. Wszytskie te informacje znalazlam na stronie FDA( cos jak nasze ministerstwo zdrowia). Samo FDA nie poleca 3D , w ogole nie zalecaja czestego zwyklego usg. Standardowo robia tylko 2 lub 3 razy w czasie calej ciazy chyba ze cos jest nie tak-wtedy na zasadzie mniejszego zla.agao pisze:czemu tak odradzają 3d? ze względu na koszt??
Nie chce bron Boze was straszyc, czy wmawiac ze 3D jest szkodliwe.Poprostu przedstawiam opinie z jaka sie spotkalam.
A
azik
Gość
no bo wszystkie wymiary sa robione w 2D, t3D pozwala tylko dojrzeć głębsze wady, jezeli są, i zabawić rodziców - pieknymi zdjęciami.
ale zgadzam sie z myśleniem amerykanów: usg jak każde badanie nie jest obojetne, i nie ma potrzeby robić go co miesiąc (bez patologii),. w zeszłej ciąży miałam usg conajmniej 20 razy, do 20 tygodnia - już około 8, teraz na razie 1 - 3 sekundowe by sprawdzić czy dzidzio jest i drugie w 12 tygodniu by sprawdzić jak się rozwija. tearz następne mam w 20 tygodniu - ostatnie (mam nadzieje) - diagnostyczne.
natepne w powinno być przed porodem,by sprawdzic jak dzidzi osię ułozyło.
ale mi może być łatwiej wytrzymać bez usg, to juz drugi dzidziuś i rozumiem powody dla ktrórych wy chodzicie tak czesto. ale teraz nawet jak bym chciała - to mnie nie stać, za usg zapłacić 50 zł - a to paczka pieluch (która starcza na 2 tygodnie)....
ale zgadzam sie z myśleniem amerykanów: usg jak każde badanie nie jest obojetne, i nie ma potrzeby robić go co miesiąc (bez patologii),. w zeszłej ciąży miałam usg conajmniej 20 razy, do 20 tygodnia - już około 8, teraz na razie 1 - 3 sekundowe by sprawdzić czy dzidzio jest i drugie w 12 tygodniu by sprawdzić jak się rozwija. tearz następne mam w 20 tygodniu - ostatnie (mam nadzieje) - diagnostyczne.
natepne w powinno być przed porodem,by sprawdzic jak dzidzi osię ułozyło.
ale mi może być łatwiej wytrzymać bez usg, to juz drugi dzidziuś i rozumiem powody dla ktrórych wy chodzicie tak czesto. ale teraz nawet jak bym chciała - to mnie nie stać, za usg zapłacić 50 zł - a to paczka pieluch (która starcza na 2 tygodnie)....
tylko że jak ciąża jest zagrożona czy coś to robia takie usg non stop - nic już nie wiem !!!!
wszystko szkodzi : żarcie złe, usg złe, robienie tego i tamtego złe, ptasia grypa, zanieczysczenia, kurdę chyba sobie zamówię trumnę i dołek na powązkach
a tak na marginesie to mi 3d robiła ginekolog-położnik-endokrynolog
wszystko szkodzi : żarcie złe, usg złe, robienie tego i tamtego złe, ptasia grypa, zanieczysczenia, kurdę chyba sobie zamówię trumnę i dołek na powązkach
a tak na marginesie to mi 3d robiła ginekolog-położnik-endokrynolog
reklama
A
azik
Gość
to tak jak napisał Kati i ja, jak jest zagrożenie to wybiera sie mniejsze zło.
a ja mam ciążę wsyokiego ryzyka, i wiem że będę miała czesciej usg, ale może juz nie tak często w poprzedniej ciązy.
w ostatnim miesiącu ciązy z Piotrkiem co 3 dni miałam usg + przepływy (doppler)
a ja mam ciążę wsyokiego ryzyka, i wiem że będę miała czesciej usg, ale może juz nie tak często w poprzedniej ciązy.
w ostatnim miesiącu ciązy z Piotrkiem co 3 dni miałam usg + przepływy (doppler)