Z serii szybkie i dobre:
LASAGNE z mięsem mielonym
Składniki
1. Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5-2 szkl. mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2. Nadzienie mięsne:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, magi)
- 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka obranych pomidorów w zalewie - najlepiej w kawałkach
Dodatkowo:
- ok 30 dkg żółtego sera
- makaron lasagne - ok 14-15 płatów
Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym ogniu. Proszę uważać, żeby masło się za bardzo nie nagrzało, bo się nam "spali". Na masło wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy łyżką lub trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany - ważne żeby nie było grudek. Szybko się zagotuje i zdejmujemy go z ognia.
Mięsko i sos: Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną cebulę, podsmażam i dodajemy mięso, kiedy mięsko jest już ładnie podsmażone, przeciskamy czosnek i dodajemy przyprawy. Chwilę dusimy. Dodajemy pomidory z puszki, razem z zalewą, jak się zagotuje wszystko, dodajemy przecier pomidorowy - tyle ile uważamy. Ma być smaczne dla nas
Chwilę razem gotujemy. Można zagęścić mąką - jeżeli uważamy , że sos jest zbyt wodnisty.
Zawsze gotuję makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju przez 3 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Dlatego najlepiej wrzucać do garnka po 4 szt. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały. Ja wkładam jedną warstwę już na swoje naczynie żaroodporne. Wtedy zaczynam robić
a kolejne płaty w tym czasie się obgotują
I układamy w naczyniu żaroodpornym - ja używam tego podstawowego w kształcie prostokąta. Można je wysmarować nieco masłem, ale nie koniecznie. Układamy na dno makaron, na makaron sos beszamelowy, sos z mięskiem i ser żółty ( starty lub w plasterkach) . I znowu makaron, beszamel, sos z mięskiem i ser.. i jeszcze jedna warstwa i kończymy na serku
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 15-20 min - jak zobaczymy, że ser się pięknie zarumienił - gotowe
Dobrze, że został kawałek chociaż, bo się wszyscy rzucili Tak wygląda już na zimno - bo musiałam pierwsze zjeść;p zanim zrobiłam zdjęcie :-)
Smacznego!