reklama
die_perle
Fanka BB :)
Może na tę porę roku niekoniecznie pasuje ale dodaje ten przepis- jedna z moich ulubionych zup! Robi ją zawsze mój mąż kiedy jest sezon dyniowy- w sam raz na finiszu naszej drogi w ciężarówce- wbrew pozozrom łatwa w przygotowaniu- niebo w gębie..zatem przepis:
Składniki
*dynia (obrana i wypestkowana- najlepsza hokaido)
*nieduza czerwona cebulka- ale można sie spokojnie bez niej obejsc
*czosnek- jeden ząbek starczy
*łyżeczka brązowego cukru- u nas często omijana- zupa nie traci na smaku w ogóle
*ciupka oleju roslinnego- do obsmazenia dyni
*2 liście limonki kaffir- tez mozecie sobie darowac liscie mozna wkropic 2-3 krople soku z limonki
*łodyga trawy cytrynowej- i tutaj raczej postrajcie sie dostac taką łodyge- najlepiej w sklepie chinskim, ewentulanie mozan kupic zmielona trawe cytrynową i wsypac takową do zupy- chodzi o ten cudowny aromat
*łyzka zielonej pasty curry- koniecznie (aczkolwiek wielkosc łyzki dopasujcie do tego czy lubicie ostre potrawy
*ok 125 ml mleczka kokosowego- nada aksamitny posmak zupie i cudowny zapach
*mozna dodac łyzeczke sosu rybnego- my nie dodajemy bo ja wole bez
*no i oczywsice ok 300 ml bulionu- chyba ze gotujecie wiecej zupki to wedle uznania
No to do roboty:
W garnku trzeba rozgrzac tę odrobine oleju- i dodac do niego cebulke drobno posiekana, czosnyczek i ewentualnie ten brązowy cukier- podsmazac ok 2-3 minutki Jak cebulka sie zeszkli dodajemy liscie limonki/albo sok z limonki lekko rozgniecioną trawe cytrynową- lub własnie tę w proszku no i łyżke curry. Chwilke trzeba posmazyc- az po kuchni uniesie sie aromat z przypraw, wtedy dodajemy pokrojoną w kostke dynie i podsmazamy. Nastepnie dodajemy bulion i gotujemy na malym ogniu ok 30 minut. Dynka wtedy zmieknie i zacznie sie rozpadac. Teraz trzeba zdjąc z ognia i wyjac trawe cytrynowa- jesli jest w lodydze i liscie limonki- jelsi nie uzywaliscie soku. Teraz nalezy dodac mleczko kokosowe- oraz ewentualnie odrobine sosu rybnego - jesli dynia sie nierozpadla do konca- polecam właczyc mikserek i wymiksowac na fajną konsystencje kremu....
Naprawde Wam polecam - obłedne danie!
ZUPA Z DYNI PO TAJSKU
Zacznę od tego że jest to niesamowicie aromatyczna zupa pachnąca trawą cytrynową i limonka
Składniki
*dynia (obrana i wypestkowana- najlepsza hokaido)
*nieduza czerwona cebulka- ale można sie spokojnie bez niej obejsc
*czosnek- jeden ząbek starczy
*łyżeczka brązowego cukru- u nas często omijana- zupa nie traci na smaku w ogóle
*ciupka oleju roslinnego- do obsmazenia dyni
*2 liście limonki kaffir- tez mozecie sobie darowac liscie mozna wkropic 2-3 krople soku z limonki
*łodyga trawy cytrynowej- i tutaj raczej postrajcie sie dostac taką łodyge- najlepiej w sklepie chinskim, ewentulanie mozan kupic zmielona trawe cytrynową i wsypac takową do zupy- chodzi o ten cudowny aromat
*łyzka zielonej pasty curry- koniecznie (aczkolwiek wielkosc łyzki dopasujcie do tego czy lubicie ostre potrawy
*ok 125 ml mleczka kokosowego- nada aksamitny posmak zupie i cudowny zapach
*mozna dodac łyzeczke sosu rybnego- my nie dodajemy bo ja wole bez
*no i oczywsice ok 300 ml bulionu- chyba ze gotujecie wiecej zupki to wedle uznania
No to do roboty:
W garnku trzeba rozgrzac tę odrobine oleju- i dodac do niego cebulke drobno posiekana, czosnyczek i ewentualnie ten brązowy cukier- podsmazac ok 2-3 minutki Jak cebulka sie zeszkli dodajemy liscie limonki/albo sok z limonki lekko rozgniecioną trawe cytrynową- lub własnie tę w proszku no i łyżke curry. Chwilke trzeba posmazyc- az po kuchni uniesie sie aromat z przypraw, wtedy dodajemy pokrojoną w kostke dynie i podsmazamy. Nastepnie dodajemy bulion i gotujemy na malym ogniu ok 30 minut. Dynka wtedy zmieknie i zacznie sie rozpadac. Teraz trzeba zdjąc z ognia i wyjac trawe cytrynowa- jesli jest w lodydze i liscie limonki- jelsi nie uzywaliscie soku. Teraz nalezy dodac mleczko kokosowe- oraz ewentualnie odrobine sosu rybnego - jesli dynia sie nierozpadla do konca- polecam właczyc mikserek i wymiksowac na fajną konsystencje kremu....
Naprawde Wam polecam - obłedne danie!
Załączniki
Kamcia2810
ŁAZANKI
Składniki na 4 porcje:
-250 g makaronu łazanki
-500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)
-2 cebule
-10-12 pieczarek
-laska albo i dwie kiełbasy (u mnie dzisiaj podwawelska)
-3 łyżki oleju
-2 liście laurowe
-3 ziarnka ziela angielskiego
-pieprz, , chili
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku. Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać. Może danie nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje świetnie.
Składniki na 4 porcje:
-250 g makaronu łazanki
-500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)
-2 cebule
-10-12 pieczarek
-laska albo i dwie kiełbasy (u mnie dzisiaj podwawelska)
-3 łyżki oleju
-2 liście laurowe
-3 ziarnka ziela angielskiego
-pieprz, , chili
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku. Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać. Może danie nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje świetnie.
Ostatnia edycja:
P
_pietrucha_
Gość
Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki - mniej więcej 15 szt klopsików wychodzi:
- 500 g mieszanego mielonego mięsa
- 1-2 czerstwe bułki
- mleko do namoczenia bułek
- 1 duża cebula
- olej, masło - kto co woli
- 2 jajka
- pieprz, sól
- mąka
- przecier pomidorowy ( max pół słoiczka małego )
- duża puszka krojonych pomidorów bez skóry
- ok. 1l bulionu (z kostki)
- suszona bazylia i oregano
- świeża natka pietruszki
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle albo oleju, ostudzić i wymieszać z mielonym mięsem. Dodać bułki, jajka oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić jednolita masę. Uformować klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące. Smażyć ze wszystkich stron na oleju.
Zagotować wodę - na oko - zobaczymy ile wyjdzie klopsików - ale minimum 1l, wrzucić kostkę rosołową, wrzucić kilka liści laurowych. Przełożyć klopsiki z patelni, przykręcić ogień i dusić około 20 -30 minut. Dodać pomidory z puszki - ja je wcześniej blenderem miksuję, żeby sos był gładki. Gotujemy razem, dodajemy po chwili z 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - a później według uznania - możemy zagęścić mąką lub dodać śmietany. Na koniec bazylia, oregano, pietruszka. Trochę pieprzu i soli. Ja lubię podawać z ziemniaczkami można dorzucić czerwone buraczki albo ogórka albo coś co się najbardziej lubi
Oto dzisiejsze foto. Sosik bardziejj czerwony na żywo, ale zdjęcia robię telefonem
SMACZNEGO!
Załączniki
Towicz86266
Coś dla fanów owoców morza ! Ja rownież korzystam z blogu kulinarnego -kwestia smaku a ten przepis na krewetki po tajsku zagościł na stałe w mojej kuchni Krewetki po tajsku - Przepis
Kamcia2810
CIASTO ANIELSKIE
Ciasto pracochłonne, ale upieczenie go jest warte zachodu
- Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Ja robię tylko 2 biszkopty.
- 250 g masła;
- 0,5 l mleka;
- 2 budynie waniliowe (bez cukru);
- 2-3 łyżki cukru kryształu;
- 5-6 łyżek mielonych orzechów;
- 2-3 łyżki spirytusu;
Masa kokosowa:
- 400 g masła;
- 2 jaja;
- 1,5 szklanki mleka;
- 1,5 szklanki cukru kryształu;
- 200 g wiórek kokosowych;
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części.
Poncz:
- 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody;
- sok z 3 cytryn;
- 2 łyżki cukru kryształu;
Przełożenie ciasta:
Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej-polewa czekoladowa. Ciasto udekorować na koniec kokosem. Tak robi siostra Anastazja, a mi nie chce się tak bawić, więc robię:
Pierwszy biszkopt-->masa orzechowa-->masa kokosowa-->masa orzechowa-->drugi biszkopt (odcinam górę)--> masa orzechowa--> masa kokosowa--> masa orzechowa--> odciętą górę biszkoptu stroję polewą czekoladową i jak mnie fantazja poniesie
Załączniki
die_perle
NAJŁATWIEJSZE I MEGASZYBKIE CIASTO RABARBAROWE
Sezon na rabar się rozpoczął- wiec zapodaje moje ulubione wiosenno letnie ciasto rabarbarowe
Załączniki
die_perle
ZUPA CEBULOWA
Łatwa szybka i smaczna zupka cebulkowa
- kilka cebul- w zalznosci ile zupiszcza chcecie zjesc (ja uzywam 2-3)
- bulion - albo lekki rosołek
-ewentualnie wino biale - ale niekoniecznie
-liści laurowy - koniecznie
- ser żółty
-chleb tostowy
Najpierw gotujemy sobie tradycyjny lekki rosolek- albo zwyczajnie bulion na szybko z kostki (czasem tak robie i tez jest pyszny) - do rosolku- bulionu dodoajemy liscie laurowe- 2-4 , w międzyczasie cebulke pokrojoną w piórka na maselku delikatnie szklimy na patlence- ale trzreb uwazyc zeby sie niezbrązowila bo bedzie gorzka!!!! Delikatnie podduszoną dodajemy do rosłku/bulionu i gotujemy jeszcze pare minutek dla "podbicia smaku " mozna dodac białego wina- ale w sumie nie ejst to jakkias koniecznosc- bez wina tez jest ok w miedzyczasie w tosterze chrupimy chlebek tostowy na grzanki, a w talerzach czeka straty żółty ser. Wrzącą zupe wlewamy do talerza z serkiem bierzemy grzanke i wpierdzielamy- mniam!
reklama
Kamcia2810
To ciasto uwielbiam. Jak upiekłam je pierwszy raz to całą blachę zjadłabym sama, niestety musiałam się podzielić z mężem
Składniki na ciasto:
dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.Blaty można naponczować. Ja zazwyczaj (jak są twarde)polewam je kawą rozpuszczalną.
Masa cappucino:
Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.
Na górę:
Wykonanie:Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.Smacznego
Składniki na ciasto:
- 5 dużych jajek
- 125 g gorzkiej czekolady
, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
- 125 g masła, miękkiego
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.Blaty można naponczować. Ja zazwyczaj (jak są twarde)polewam je kawą rozpuszczalną.
Masa cappucino:
- 250 g serka macarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappucino (proszku)
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)
Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.
Na górę:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
- 20 g kawy cappucino (proszku)
Wykonanie:Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.Smacznego
Załączniki