reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze przepisy =)

Dziewczyny...może starajmy się o jak najmniej komentarzy w tym wątku, bo później ciężko będzie odszukać jakiś fajny przepis:)
 
reklama
Może na tę porę roku niekoniecznie pasuje ale dodaje ten przepis- jedna z moich ulubionych zup! Robi ją zawsze mój mąż kiedy jest sezon dyniowy- w sam raz na finiszu naszej drogi w ciężarówce- wbrew pozozrom łatwa w przygotowaniu- niebo w gębie..zatem przepis:
ZUPA Z DYNI PO TAJSKU

Zacznę od tego że jest to niesamowicie aromatyczna zupa pachnąca trawą cytrynową i limonka

Składniki
*dynia (obrana i wypestkowana- najlepsza hokaido)
*nieduza czerwona cebulka- ale można sie spokojnie bez niej obejsc
*czosnek- jeden ząbek starczy
*łyżeczka brązowego cukru- u nas często omijana- zupa nie traci na smaku w ogóle
*ciupka oleju roslinnego- do obsmazenia dyni
*2 liście limonki kaffir- tez mozecie sobie darowac liscie mozna wkropic 2-3 krople soku z limonki
*łodyga trawy cytrynowej- i tutaj raczej postrajcie sie dostac taką łodyge- najlepiej w sklepie chinskim, ewentulanie mozan kupic zmielona trawe cytrynową i wsypac takową do zupy- chodzi o ten cudowny aromat
*łyzka zielonej pasty curry- koniecznie (aczkolwiek wielkosc łyzki dopasujcie do tego czy lubicie ostre potrawy :)
*ok 125 ml mleczka kokosowego- nada aksamitny posmak zupie i cudowny zapach
*mozna dodac łyzeczke sosu rybnego- my nie dodajemy bo ja wole bez:)
*no i oczywsice ok 300 ml bulionu- chyba ze gotujecie wiecej zupki to wedle uznania


No to do roboty:

W garnku trzeba rozgrzac tę odrobine oleju- i dodac do niego cebulke drobno posiekana, czosnyczek i ewentualnie ten brązowy cukier- podsmazac ok 2-3 minutki :) Jak cebulka sie zeszkli dodajemy liscie limonki/albo sok z limonki :) lekko rozgniecioną trawe cytrynową- lub własnie tę w proszku no i łyżke curry. Chwilke trzeba posmazyc- az po kuchni uniesie sie aromat z przypraw, wtedy dodajemy pokrojoną w kostke dynie i podsmazamy. Nastepnie dodajemy bulion i gotujemy na malym ogniu ok 30 minut. Dynka wtedy zmieknie i zacznie sie rozpadac. Teraz trzeba zdjąc z ognia i wyjac trawe cytrynowa- jesli jest w lodydze i liscie limonki- jelsi nie uzywaliscie soku. Teraz nalezy dodac mleczko kokosowe- oraz ewentualnie odrobine sosu rybnego :)- jesli dynia sie nierozpadla do konca- polecam właczyc mikserek i wymiksowac na fajną konsystencje kremu.... zupa.jpg

Naprawde Wam polecam - obłedne danie!
 

Załączniki

  • zupa.jpg
    zupa.jpg
    7,6 KB · Wyświetleń: 63
o łaaaał ! przyznam się że nie jadłam nigdy zupy z dyni, a co dopiero ją robić :) raz tylko kosztowałam domowych przetworów, były boskie więc taka zupcia zapowiada się bosko :-D
 
ŁAZANKI
Składniki na 4 porcje:
-250 g makaronu łazanki
-500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)
-2 cebule
-10-12 pieczarek
-laska albo i dwie kiełbasy (u mnie dzisiaj podwawelska)
-3 łyżki oleju
-2 liście laurowe
-3 ziarnka ziela angielskiego
-pieprz, , chili

Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku. Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać. Może danie nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje świetnie.
 
Ostatnia edycja:
Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki - mniej więcej 15 szt klopsików wychodzi:
- 500 g mieszanego mielonego mięsa
- 1-2 czerstwe bułki
- mleko do namoczenia bułek
- 1 duża cebula
- olej, masło - kto co woli
- 2 jajka
- pieprz, sól
- mąka

- przecier pomidorowy ( max pół słoiczka małego )
- duża puszka krojonych pomidorów bez skóry
- ok. 1l bulionu (z kostki)
- suszona bazylia i oregano
- świeża natka pietruszki

Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle albo oleju, ostudzić i wymieszać z mielonym mięsem. Dodać bułki, jajka oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić jednolita masę. Uformować klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące. Smażyć ze wszystkich stron na oleju.

Zagotować wodę - na oko - zobaczymy ile wyjdzie klopsików - ale minimum 1l, wrzucić kostkę rosołową, wrzucić kilka liści laurowych. Przełożyć klopsiki z patelni, przykręcić ogień i dusić około 20 -30 minut. Dodać pomidory z puszki - ja je wcześniej blenderem miksuję, żeby sos był gładki. Gotujemy razem, dodajemy po chwili z 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - a później według uznania - możemy zagęścić mąką lub dodać śmietany. Na koniec bazylia, oregano, pietruszka. Trochę pieprzu i soli. Ja lubię podawać z ziemniaczkami ;) można dorzucić czerwone buraczki albo ogórka albo coś co się najbardziej lubi ;)
Oto dzisiejsze foto. Sosik bardziejj czerwony na żywo, ale zdjęcia robię telefonem ;)

IMAG1202.jpg SMACZNEGO! :)
 

Załączniki

  • IMAG1202.jpg
    IMAG1202.jpg
    22,3 KB · Wyświetleń: 83
CIASTO ANIELSKIE
Ciasto pracochłonne, ale upieczenie go jest warte zachodu:)anast.JPG


  • Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Ja robię tylko 2 biszkopty.

Masa orzechowa:

  • 250 g masła;
  • 0,5 l mleka;
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru);
  • 2-3 łyżki cukru kryształu;
  • 5-6 łyżek mielonych orzechów;
  • 2-3 łyżki spirytusu;
Z mleka, cukru, budyniu ugotować masę budyniową. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, orzechy i spirytus. Uwaga ode mnie: kiedy dodamy do masy orzechy, to masy za długo nie miksujemy, gdyż robi się rzadka od orzechów, wystarczy przemieszać.


Masa kokosowa:

  • 400 g masła;
  • 2 jaja;
  • 1,5 szklanki mleka;
  • 1,5 szklanki cukru kryształu;
  • 200 g wiórek kokosowych;
Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Wlewać cienkim strumieniem 0,5 szklanki gorącego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części.
Poncz:

  • 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody;
  • sok z 3 cytryn;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty.


Przełożenie ciasta:
Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej-polewa czekoladowa. Ciasto udekorować na koniec kokosem. Tak robi siostra Anastazja, a mi nie chce się tak bawić, więc robię:

Pierwszy biszkopt-->masa orzechowa-->masa kokosowa-->masa orzechowa-->drugi biszkopt (odcinam górę)--> masa orzechowa--> masa kokosowa--> masa orzechowa--> odciętą górę biszkoptu stroję polewą czekoladową i jak mnie fantazja poniesie :)
 

Załączniki

  • anast.JPG
    anast.JPG
    43,7 KB · Wyświetleń: 83
NAJŁATWIEJSZE I MEGASZYBKIE CIASTO RABARBAROWE :)

Sezon na rabar się rozpoczął- wiec zapodaje moje ulubione wiosenno letnie ciasto rabarbarowe:)

Składniki
p2.gif
250 g margaryny
p2.gif
1 szklanka cukru
p2.gif
3 łyżki wody
p2.gif
2 jaja
p2.gif
2 szklanki mąki pszennej
p2.gif
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
p2.gif
rabarbar, ewentualnie inne owoce sezonowe truskawki, wiśnie, jabłka ,śliwki- ale ja polecam RABARBAR NAJMOCKNIEJ!!!

Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości blachę- JA UZYWAM TORTOWNICY BO LUBIE OKRĄGŁE CIASTA:p o to moj rabarbarowiec:
Na wierzchu delikatnie poukładać obrany i pokrojony w cząstki rabarbar. RABARBAROWIEC.jpg Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest smaczne na ciepło i na zimno.

SMACZNEGO :)

 

Załączniki

  • RABARBAROWIEC.jpg
    RABARBAROWIEC.jpg
    35,3 KB · Wyświetleń: 81
ZUPA CEBULOWA

Łatwa szybka i smaczna zupka cebulkowa:)
- kilka cebul- w zalznosci ile zupiszcza chcecie zjesc (ja uzywam 2-3)
- bulion - albo lekki rosołek
-ewentualnie wino biale - ale niekoniecznie
-liści laurowy - koniecznie
- ser żółty
-chleb tostowy

Najpierw gotujemy sobie tradycyjny lekki rosolek- albo zwyczajnie bulion na szybko z kostki (czasem tak robie i tez jest pyszny) - do rosolku- bulionu dodoajemy liscie laurowe- 2-4 , w międzyczasie cebulke pokrojoną w piórka na maselku delikatnie szklimy na patlence- ale trzreb uwazyc zeby sie niezbrązowila bo bedzie gorzka!!!! Delikatnie podduszoną dodajemy do rosłku/bulionu i gotujemy jeszcze pare minutek:) dla "podbicia smaku " mozna dodac białego wina- ale w sumie nie ejst to jakkias koniecznosc- bez wina tez jest ok:) w miedzyczasie w tosterze chrupimy chlebek tostowy na grzanki, a w talerzach czeka straty żółty ser. Wrzącą zupe wlewamy do talerza z serkiem bierzemy grzanke i wpierdzielamy- mniam!
 
reklama
Kostka Cappucino

kostka_cappucino_3.jpg
To ciasto uwielbiam. Jak upiekłam je pierwszy raz to całą blachę zjadłabym sama, niestety musiałam się podzielić z mężem :-p

Składniki na ciasto:
  • 5 dużych jajek
  • 125 g gorzkiej czekolady
    , roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
  • 125 g masła, miękkiego
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto
dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.Blaty można naponczować. Ja zazwyczaj (jak są twarde)polewam je kawą rozpuszczalną.

Masa cappucino:
  • 250 g serka macarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappucino (proszku)
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)
Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.

Na górę:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
  • 20 g kawy cappucino (proszku)
Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.

Wykonanie:Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.Smacznego :)
 

Załączniki

  • kostka_cappucino_3.jpg
    kostka_cappucino_3.jpg
    38,2 KB · Wyświetleń: 70
Do góry