reklama
die_perle
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 18 Czerwiec 2012
- Postów
- 2 354
Może na tę porę roku niekoniecznie pasuje ale dodaje ten przepis- jedna z moich ulubionych zup! Robi ją zawsze mój mąż kiedy jest sezon dyniowy- w sam raz na finiszu naszej drogi w ciężarówce- wbrew pozozrom łatwa w przygotowaniu- niebo w gębie..zatem przepis:
Składniki
*dynia (obrana i wypestkowana- najlepsza hokaido)
*nieduza czerwona cebulka- ale można sie spokojnie bez niej obejsc
*czosnek- jeden ząbek starczy
*łyżeczka brązowego cukru- u nas często omijana- zupa nie traci na smaku w ogóle
*ciupka oleju roslinnego- do obsmazenia dyni
*2 liście limonki kaffir- tez mozecie sobie darowac liscie mozna wkropic 2-3 krople soku z limonki
*łodyga trawy cytrynowej- i tutaj raczej postrajcie sie dostac taką łodyge- najlepiej w sklepie chinskim, ewentulanie mozan kupic zmielona trawe cytrynową i wsypac takową do zupy- chodzi o ten cudowny aromat
*łyzka zielonej pasty curry- koniecznie (aczkolwiek wielkosc łyzki dopasujcie do tego czy lubicie ostre potrawy
*ok 125 ml mleczka kokosowego- nada aksamitny posmak zupie i cudowny zapach
*mozna dodac łyzeczke sosu rybnego- my nie dodajemy bo ja wole bez
*no i oczywsice ok 300 ml bulionu- chyba ze gotujecie wiecej zupki to wedle uznania
No to do roboty:
W garnku trzeba rozgrzac tę odrobine oleju- i dodac do niego cebulke drobno posiekana, czosnyczek i ewentualnie ten brązowy cukier- podsmazac ok 2-3 minutki Jak cebulka sie zeszkli dodajemy liscie limonki/albo sok z limonki lekko rozgniecioną trawe cytrynową- lub własnie tę w proszku no i łyżke curry. Chwilke trzeba posmazyc- az po kuchni uniesie sie aromat z przypraw, wtedy dodajemy pokrojoną w kostke dynie i podsmazamy. Nastepnie dodajemy bulion i gotujemy na malym ogniu ok 30 minut. Dynka wtedy zmieknie i zacznie sie rozpadac. Teraz trzeba zdjąc z ognia i wyjac trawe cytrynowa- jesli jest w lodydze i liscie limonki- jelsi nie uzywaliscie soku. Teraz nalezy dodac mleczko kokosowe- oraz ewentualnie odrobine sosu rybnego - jesli dynia sie nierozpadla do konca- polecam właczyc mikserek i wymiksowac na fajną konsystencje kremu....
Naprawde Wam polecam - obłedne danie!
ZUPA Z DYNI PO TAJSKU
Zacznę od tego że jest to niesamowicie aromatyczna zupa pachnąca trawą cytrynową i limonka
Składniki
*dynia (obrana i wypestkowana- najlepsza hokaido)
*nieduza czerwona cebulka- ale można sie spokojnie bez niej obejsc
*czosnek- jeden ząbek starczy
*łyżeczka brązowego cukru- u nas często omijana- zupa nie traci na smaku w ogóle
*ciupka oleju roslinnego- do obsmazenia dyni
*2 liście limonki kaffir- tez mozecie sobie darowac liscie mozna wkropic 2-3 krople soku z limonki
*łodyga trawy cytrynowej- i tutaj raczej postrajcie sie dostac taką łodyge- najlepiej w sklepie chinskim, ewentulanie mozan kupic zmielona trawe cytrynową i wsypac takową do zupy- chodzi o ten cudowny aromat
*łyzka zielonej pasty curry- koniecznie (aczkolwiek wielkosc łyzki dopasujcie do tego czy lubicie ostre potrawy
*ok 125 ml mleczka kokosowego- nada aksamitny posmak zupie i cudowny zapach
*mozna dodac łyzeczke sosu rybnego- my nie dodajemy bo ja wole bez
*no i oczywsice ok 300 ml bulionu- chyba ze gotujecie wiecej zupki to wedle uznania
No to do roboty:
W garnku trzeba rozgrzac tę odrobine oleju- i dodac do niego cebulke drobno posiekana, czosnyczek i ewentualnie ten brązowy cukier- podsmazac ok 2-3 minutki Jak cebulka sie zeszkli dodajemy liscie limonki/albo sok z limonki lekko rozgniecioną trawe cytrynową- lub własnie tę w proszku no i łyżke curry. Chwilke trzeba posmazyc- az po kuchni uniesie sie aromat z przypraw, wtedy dodajemy pokrojoną w kostke dynie i podsmazamy. Nastepnie dodajemy bulion i gotujemy na malym ogniu ok 30 minut. Dynka wtedy zmieknie i zacznie sie rozpadac. Teraz trzeba zdjąc z ognia i wyjac trawe cytrynowa- jesli jest w lodydze i liscie limonki- jelsi nie uzywaliscie soku. Teraz nalezy dodac mleczko kokosowe- oraz ewentualnie odrobine sosu rybnego - jesli dynia sie nierozpadla do konca- polecam właczyc mikserek i wymiksowac na fajną konsystencje kremu....
Naprawde Wam polecam - obłedne danie!
Załączniki
Kamcia2810
Fanka BB :)
ŁAZANKI
Składniki na 4 porcje:
-250 g makaronu łazanki
-500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)
-2 cebule
-10-12 pieczarek
-laska albo i dwie kiełbasy (u mnie dzisiaj podwawelska)
-3 łyżki oleju
-2 liście laurowe
-3 ziarnka ziela angielskiego
-pieprz, , chili
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku. Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać. Może danie nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje świetnie.
Składniki na 4 porcje:
-250 g makaronu łazanki
-500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)
-2 cebule
-10-12 pieczarek
-laska albo i dwie kiełbasy (u mnie dzisiaj podwawelska)
-3 łyżki oleju
-2 liście laurowe
-3 ziarnka ziela angielskiego
-pieprz, , chili
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku. Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać. Może danie nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje świetnie.
Ostatnia edycja:
P
_pietrucha_
Gość
Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki - mniej więcej 15 szt klopsików wychodzi:
- 500 g mieszanego mielonego mięsa
- 1-2 czerstwe bułki
- mleko do namoczenia bułek
- 1 duża cebula
- olej, masło - kto co woli
- 2 jajka
- pieprz, sól
- mąka
- przecier pomidorowy ( max pół słoiczka małego )
- duża puszka krojonych pomidorów bez skóry
- ok. 1l bulionu (z kostki)
- suszona bazylia i oregano
- świeża natka pietruszki
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle albo oleju, ostudzić i wymieszać z mielonym mięsem. Dodać bułki, jajka oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić jednolita masę. Uformować klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące. Smażyć ze wszystkich stron na oleju.
Zagotować wodę - na oko - zobaczymy ile wyjdzie klopsików - ale minimum 1l, wrzucić kostkę rosołową, wrzucić kilka liści laurowych. Przełożyć klopsiki z patelni, przykręcić ogień i dusić około 20 -30 minut. Dodać pomidory z puszki - ja je wcześniej blenderem miksuję, żeby sos był gładki. Gotujemy razem, dodajemy po chwili z 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - a później według uznania - możemy zagęścić mąką lub dodać śmietany. Na koniec bazylia, oregano, pietruszka. Trochę pieprzu i soli. Ja lubię podawać z ziemniaczkami można dorzucić czerwone buraczki albo ogórka albo coś co się najbardziej lubi
Oto dzisiejsze foto. Sosik bardziejj czerwony na żywo, ale zdjęcia robię telefonem
SMACZNEGO!
Załączniki
Towicz86266
Fanka BB :)
Coś dla fanów owoców morza ! Ja rownież korzystam z blogu kulinarnego -kwestia smaku a ten przepis na krewetki po tajsku zagościł na stałe w mojej kuchni Krewetki po tajsku - Przepis
Kamcia2810
Fanka BB :)
CIASTO ANIELSKIE
Ciasto pracochłonne, ale upieczenie go jest warte zachodu
- Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Ja robię tylko 2 biszkopty.
- 250 g masła;
- 0,5 l mleka;
- 2 budynie waniliowe (bez cukru);
- 2-3 łyżki cukru kryształu;
- 5-6 łyżek mielonych orzechów;
- 2-3 łyżki spirytusu;
Masa kokosowa:
- 400 g masła;
- 2 jaja;
- 1,5 szklanki mleka;
- 1,5 szklanki cukru kryształu;
- 200 g wiórek kokosowych;
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części.
Poncz:
- 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody;
- sok z 3 cytryn;
- 2 łyżki cukru kryształu;
Przełożenie ciasta:
Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej-polewa czekoladowa. Ciasto udekorować na koniec kokosem. Tak robi siostra Anastazja, a mi nie chce się tak bawić, więc robię:
Pierwszy biszkopt-->masa orzechowa-->masa kokosowa-->masa orzechowa-->drugi biszkopt (odcinam górę)--> masa orzechowa--> masa kokosowa--> masa orzechowa--> odciętą górę biszkoptu stroję polewą czekoladową i jak mnie fantazja poniesie
Załączniki
die_perle
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 18 Czerwiec 2012
- Postów
- 2 354
NAJŁATWIEJSZE I MEGASZYBKIE CIASTO RABARBAROWE
Sezon na rabar się rozpoczął- wiec zapodaje moje ulubione wiosenno letnie ciasto rabarbarowe
Załączniki
die_perle
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 18 Czerwiec 2012
- Postów
- 2 354
ZUPA CEBULOWA
Łatwa szybka i smaczna zupka cebulkowa
- kilka cebul- w zalznosci ile zupiszcza chcecie zjesc (ja uzywam 2-3)
- bulion - albo lekki rosołek
-ewentualnie wino biale - ale niekoniecznie
-liści laurowy - koniecznie
- ser żółty
-chleb tostowy
Najpierw gotujemy sobie tradycyjny lekki rosolek- albo zwyczajnie bulion na szybko z kostki (czasem tak robie i tez jest pyszny) - do rosolku- bulionu dodoajemy liscie laurowe- 2-4 , w międzyczasie cebulke pokrojoną w piórka na maselku delikatnie szklimy na patlence- ale trzreb uwazyc zeby sie niezbrązowila bo bedzie gorzka!!!! Delikatnie podduszoną dodajemy do rosłku/bulionu i gotujemy jeszcze pare minutek dla "podbicia smaku " mozna dodac białego wina- ale w sumie nie ejst to jakkias koniecznosc- bez wina tez jest ok w miedzyczasie w tosterze chrupimy chlebek tostowy na grzanki, a w talerzach czeka straty żółty ser. Wrzącą zupe wlewamy do talerza z serkiem bierzemy grzanke i wpierdzielamy- mniam!
reklama
Kamcia2810
Fanka BB :)
To ciasto uwielbiam. Jak upiekłam je pierwszy raz to całą blachę zjadłabym sama, niestety musiałam się podzielić z mężem
Składniki na ciasto:
dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.Blaty można naponczować. Ja zazwyczaj (jak są twarde)polewam je kawą rozpuszczalną.
Masa cappucino:
Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.
Na górę:
Wykonanie:Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.Smacznego
Składniki na ciasto:
- 5 dużych jajek
- 125 g gorzkiej czekolady
, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
- 125 g masła, miękkiego
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.Blaty można naponczować. Ja zazwyczaj (jak są twarde)polewam je kawą rozpuszczalną.
Masa cappucino:
- 250 g serka macarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappucino (proszku)
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)
Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.
Na górę:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
- 20 g kawy cappucino (proszku)
Wykonanie:Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.Smacznego
Załączniki
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 2 tys
- Wyświetleń
- 83 tys
- Odpowiedzi
- 2 tys
- Wyświetleń
- 116 tys
- Odpowiedzi
- 6 tys
- Wyświetleń
- 326 tys
- Odpowiedzi
- 5
- Wyświetleń
- 910
Podziel się: