P
_pietrucha_
Gość
Przepis na Bogracz / strogonow/ Gulasz)) Proszę wybrać sobie nazwę
Więc tak – zależy jakie preferujecie albo jakie macie mięsko . Ja ostatnio ze schabu robię, oczywiście oryginał jest z wołowego. Ale cena wołowego powala, a schabik naprawdę pyszny i mięciutki
Na początku kroję w kosteczkę schab - Tak mniej więcej 4-6 kotletów schabowego mi wychodzi, na wielkiii gar
, doprawiam – solą, pieprzem( ew. wegetą ), papryką słodką, i oprószam mąką. Podsmażam na małym ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu. W garnku gotuję z dwa litry wody mniej więcej, z kostką bulionową, wrzucam mięso jak już jest podpieczone, wrzucam kilka liści laurowych i ziele angielskie… i gotuję pod przykryciem. Za chwilę dorzucam pokrojone na 4 części 4xząbki czosnku. W tym czasie na wok - z odrobioną oleju- wrzucam pokrojoną całą dużą cebulę w pół piórka, kilka ząbków czosnku, podsmażałam, dorzucam pokrojone pieczarki (dowolnie, jak lubisz, ale najlepiej nie w plastry, tylko w cząstki ) tak najlepiej 0,7kg i duszę, jak już są nieco miększa, dorzucam pokrojoną paprykę – różne kolory – jakieś 4szt . W kostkę, paski – jak się ukroi, tak wrzucam. Oby nie za małe, bo odejdzie nam skórka od papryki Duszę razem, dorzucam pomidory w puszcze – pokrojone, jedną DUŻĄ puszkę. Później wszystko z woka wrzucam do garnka z bulionem i mięskiem i duszę to razem, sprawdzam sobie czy wszystko jest mięciutkie i w zależności ile mi tego wyszło – albo dodaję jeszcze jedne pomidory w puszce , czasami przecier pomidorowy( ale tego tylko trochę) albo wody jeszcze.. dodaję trochę cukru, sól , pieprzu dużo, paprykę słodką, paprykę ostrą ( sporo, bo mąż lubi ostrzejsze), zioła: bazylię, oregano. Na koniec dodaję przyprawę do gulaszu, minimum jedno opakowanie, bo lubię mocny intensywny smak… Później na koniec zagęszczam mąką i czasami śmietaną.
TAdaaamm! Gotowe Generalnie wychodzi dużo, z głowy na kilka dni, bardzo sycące i nie drogie. Można zrobić jeszcze z kluseczkami, ale mój maż nie lubi – a po drugie , nie wolno ich wrzucać razem do garnka, tylko do każdej porcji osobno, bo inaczej po kilku gotowaniach będzie .. ciapa. My preferujemy z chlebkiem, a najlepiej ze świeżą bagietką……
Do każdej miseczki można wkroić jeszcze w kosteczkę ogórka kiszonego, ale dosłownie kilka kawałków, bo będzie za bardzoo kwaśne
SMACZNEGO!
Więc tak – zależy jakie preferujecie albo jakie macie mięsko . Ja ostatnio ze schabu robię, oczywiście oryginał jest z wołowego. Ale cena wołowego powala, a schabik naprawdę pyszny i mięciutki
Na początku kroję w kosteczkę schab - Tak mniej więcej 4-6 kotletów schabowego mi wychodzi, na wielkiii gar
TAdaaamm! Gotowe Generalnie wychodzi dużo, z głowy na kilka dni, bardzo sycące i nie drogie. Można zrobić jeszcze z kluseczkami, ale mój maż nie lubi – a po drugie , nie wolno ich wrzucać razem do garnka, tylko do każdej porcji osobno, bo inaczej po kilku gotowaniach będzie .. ciapa. My preferujemy z chlebkiem, a najlepiej ze świeżą bagietką……
Do każdej miseczki można wkroić jeszcze w kosteczkę ogórka kiszonego, ale dosłownie kilka kawałków, bo będzie za bardzoo kwaśne
SMACZNEGO!