reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze ciążowe brzuszki oraz waga...

Zdjęcie z dzisiaj pełne 25 tyg początek 26 tc :-)

IMG_1637.jpg

reklama
Dziewczynki odnośnie fajnych ciążowych pamiątek:
kiedyś będąc w Niemczech widziałam u jednej kobietki na jej ścianie coś na wzór obrazu- ale jakby "odlew" jej brzuszka i piersi (jakby wypukło-rzeźba :-)) obsadzone w pięknej ramie. chyba się na to skuszę, tylko pytanie jak to zrobić ? gips modelarski ??

pomyślałam że może warto najpierw spróbować zrobić to na jakiejś innej części ciała. posmarować wazeliną żeby łatwo odeszło, nałożyć cienką warstwę gipsu, ewentualnie bandaże gipsowe, poczekać chwilę aż stężeje i zdjąć.
może któraś z Was ma pomysł jak to zrobić ??

edit:
poszperałam i znalazłam coś takiego

Pierwszy etap wykonywania odlewu polega na płożeniu cienkiej, 2 milimetrowej warstwy gipsu. Przed jej położeniem gipsu brzuszek mamy jest smarowany odpowiednią warstwą wazeliny kosmetycznej, dzięki czemu odlew można łatwo zdjąć po zastygnięciu.
Drugi etap zazwyczaj ma miejsce w pracowni artystyczne. Powstaje wtedy gładki odlew odwzorowujący dokładnie kształty ciężarnej kobiety. Następnie gipsowy brzuch malowany jest na dowolny wzór, który wybierze sobie klientka. Brzuszek może też pozostać zupełnie biały, a wtedy przyszła mama puszczając wodze fantazji ozdobi go sama.

http://www.miluch.pl/product-pol-129-Zestaw-Zachowaj-Wspomnienia-Brzuszek-Baby-Art.html

Ostatnia edycja:
Dziewczynki odnośnie fajnych ciążowych pamiątek:
kiedyś będąc w Niemczech widziałam u jednej kobietki na jej ścianie coś na wzór obrazu- ale jakby "odlew" jej brzuszka i piersi (jakby wypukło-rzeźba :-)) obsadzone w pięknej ramie. chyba się na to skuszę, tylko pytanie jak to zrobić ? gips modelarski ??

pomyślałam że może warto najpierw spróbować zrobić to na jakiejś innej części ciała. posmarować wazeliną żeby łatwo odeszło, nałożyć cienką warstwę gipsu, ewentualnie bandaże gipsowe, poczekać chwilę aż stężeje i zdjąć.
może któraś z Was ma pomysł jak to zrobić ??

Kochana, ja się kiedyś bawiłam w liceum w robienie gipsowych masek (klasa teatralna... ;-) ). Cały proces nie jest trudny :no: :-)
Należy w sklepie z artykułami medycznymi (ew. może w aptece tez dostaniecie?) zakupić bandaże gipsowe. Do masek na twarz potrzebowaliśmy 1szt. bandażu na osobę, więc myślę, że w przypadku brzuszka wystarczą od 3 do 5 sztuk. Sam proces nakładania tez nie jest trudny do zrobienia. Wygodnie się położyć, nasmarować całe ciało (tam gdzie ma być pokryte tym gipsem) dość grubą warstwą zwykłej wazeliny kosmetycznej (żeby nam włosków nie powyrywało no i gips łatwiej odejdzie). Bandaż gipsowy pociąć na kawałki ok 10-15cm długości. Przy nakładaniu zamacza się go na kilka sekund w miseczce z ciepłą wodą i po kolei nakłada na ciało (tak, żeby kawałki na siebie nachodziły). Przed namoczeniem taki bandaż wygląda jak siateczka "oszroniona" warstwą gipsu, więc przy nakładaniu dobrze go lekko wygładzić palcami i wtedy nie widać tej siateczki tylko gips ładnie wszystko pokrywa :tak: No i tak nakładamy na całe ciało tam gdzie chcemy :tak: Dobrze jest nałożyć na siebie 2, a najlepiej 3 warstwy bandażu, odlew będzie wtedy trwalszy :tak: Bez problemu daje się po wyschnięciu przyciąć do porządanego kształtu, więc lepiej nałożyć go kawałek "za daleko" i później przyciąć ;-) Pamiętam, że z maskami na twarzy leżeliśmy jakieś pół godziny zanim wyschnęły, więc w przypadku brzuszka chyba lepiej byłoby dla pewności poleżeć jakieś 45 minut - godzinę. Przy zdejmowaniu zaczynamy od brzegów i powoli, systematycznie "odklejamy" po kawałku unosząc odlew. Koniecznie ktoś inny musi nakładać i zdejmować z nas ten odlew, bo same sobie rady nie damy :dry: Dobrze też przy zdejmowaniu ręką delikatnie oddzielać skórę od odlewu, wtedy wszystko ładnie odchodzi :tak:

Inka przy okazji, medyczny sklep gdzie ja kupowałam bandaże był na ul. Groszowej, ale że nie bywałam tam ostatnio, to pewności nie mam, czy dalej istnieje ;-)

Z tego, co pamiętam, opakowanie z 2 szt bandażu gipsowego kosztowało ok. 10-15zł :laugh2:

reklama
sergee dziękuję ślicznie!! faktycznie lepiej kupić te bandaże niż ten zestaw, bo taniej będzie!!
tylko trzeba będzie kogoś do tego "zatrudnić " :-D

Do góry