reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nabiałowe sprawy

witam
agamal- dzieciom ze skaza biakowa nie wolno jesc zadnych produktow mlecznych, tym bardziej serkow homogenizowanych ani dankow poniewaz zawieraja one za duzo wapnia, ktore nie jest przyswajane przez takie male dzieci,,,,
Ale skoro mowisz ze dalas synkowi danonki i jesli nic sie mu po nich nie dzialo to wydaje mi sie ,ze maly raczej skazy bialkowej nie ma,,,,,
Moje doswiadczenie ze skaza jest dosc duze tz moj maly ma skaze z ktorej powoli wyrasta (bo szczescie ze dzieci z tego wyrastaja-moze nie wszytskie ale jednak),,,,i maly po podaniu jakiego kolwiek produktu z bialkiem mleka krowiego byl caly zesypany, do tego mial zatwardzenia co tez jest objawem skazy,,ale sa tez inne objawy, np biegunka, czy jakies inne zmiany skorne,,,,
Ja mojemu malemu nie podawalam zadnych serkow, jogurtow, dopiero jak skonczyl 2 latka zaczelam wprowadzac nabial zaczelam od zup ze smietana, teraz jestesmy na etapie jogurtow i widze ze maly nawet dosc toleruje bialko,,jednak jak zje juz dwa jogurty to zaraz ma zmiany skorne na twarzy,,
A co do danonkow to kiedys wyczytalam w madrej gazecie ze je powinno sie dopiero podawac po 3 roku zycia,,,
ale jesli chcesz to mzoesz wyprobowac jakis jogurt, a jak zauwazysz jakies zmiany to po prostu odstawisz i bedziesz wiedziala z czego ma wysypke,,,
Co do firmy to ja obecenie podaje z wszytskich firm, tylko musze jeszcze zwracac uwage zeby jogurt nie byl truskawkowy poniewaz maly ma takze uczulenie na truskawki i efekty sa takie same ze jest zsypany caly,,,
pozdrwiam

reklama
ja często podaję naturalny serek bez konserwantów z różnymi owockami, czasem z biszkopcikiem, z sokiem malinowym, dobre są też deserki z twarożkiem albo koktajle jogurtowo-owocowe z gerbera :tak:

ja daję po trochu małemu koktajl z menu smakosza, bardzo mu smakuje i nie widzę żadnych negatywnych reakcji. ale mój mały nie ma skazy.

:tak:Witam dziewczyny:-) jestem 21 letnia mama rocznego bartusia:-)chciala,m przedstawic swoją wersje:tak:na temat zywienia niemowlaka od urodznia mały najpierw był na piersi potem przeszlam na mleko modyfikowane po 7 miesiacu ,malemu często nie wystraczalo samo mleko w proszku mama poradzila mi zebym zaczela do mleka dawac kaszke manne raz na mleku krowim raz na takim w proszku modyfik. rewelacja maly sie dajadal nie potrzebowal dodatkowych porcji mleka:tak::-)nic mu sie nie stalo do tego daje mu kaszki strasznie lubi ryzowe nestle jabłka i gruszki:tak:bobovite nie bardzo bo jest za slodka ale nie mowie bo mialam tylko malinową:-)dotego obiadki albo musy gerbera bobovity albo hipa herbatke z bobovity:-)a raz z hipa wiatminki mu daje vobovit czsami maly mi w ogole nie choruje a jaki ma apetyt:-D:-Dnie raz sama zetre mu jabluszko takie zdrowsze:tak:chrupki kukurydziane:tak:dzisiaj kupilam musy Bakusia jablko i gruszke niczym sie nie rozną od bobovity:no:pychaa wzielam, 8 maly wmucil 2 naraz za jeden dalam 1.65 zl:-D:-Dmleko Bebilon:-)nieraz zje te \bioszkpty z nestle:tak:chcialam dodac ze szlak mnie nie raz TRAFIA JAK SZLYSZE ze dziecko ma 3 latka mleka krowiego w buzi nie mialo:tak:naprawde nic nie nie dzieje znam tabele zywienia mleko w proszku do 3 roku ale wcale nioe trzeba ja daje nza zmiane jak teraz maly skonczyl roczek:-)w tych sloiczkach tez jest jakas chemia niby dlaczego one sie nie psują:crazy:zrobcie sobie w domu i zpbaczycie ze postoji dzien i sie zepsuje a e sklepie ma rok waznosci to aje do myslenia:crazy:na mleku modyfik mozna robic budyn płatki itp ja tak zaczne robic a nie jestem przeciwna kaszy mannie jak innni nie raz przesadzją:angry: :-):-)pozdrawiam:-)danonki tez są ok nie widze problemu w ich podawaniu jezeli dziecko dobrze reaguje na gluten do zamiast mleczka w proszku moze pic kaszke manne od 1 roku albo kaszke np z nestle z butli posilek jest bardziej syty mleko nie polecam mleka w kartonie sama chemia natomiast w foli jest okej:tak:jak my bylysmy male to nie bylo takiej wygody i jakos zyjemy zdrowe hehe ....te zywnosc specjalnie dla dzieci jak najbardziej moga jesc nawet 14 letnie mozna a maluchom podawac z posilkami dla doroslych

Ostatnia edycja:
Ola nie zgadzam sie z Toba.
Kiedys dawano mleko krowie i to ze zyjemy nie znaczy, ze nam nie szkodzilo. Czesto nawet nie wiemy ze mamy na nie alergie. 80% ludzi ma nietolerancje mleka krowiego. I tak na zdrowy rozsadek- ktory ssak pije mleko po okresie "niemowlęctwa"? a tym bardziej innego ssaka? TYLKO LUDZIE. Czy to nie jest dziwne?
Mleka nie powinno sie dawac dzieciom do 3-go roku zycia, bo uklad trawienny dziecka nie radzi sobie ze strawieniem go.
A danonki? To czysty cukier. I jest zalecany (przez samego producenta rowniez) aby byl dawany po 3-cim r.z. Co on takiego zreszta wnosi do zycia? Wapn? Jest go wystarczajaco w mleku modyfikowanym. Cukier? a na cholere malemu dziecku tyle cukru w diecie.

A co do sloiczkow. Wiesz na czym polega proces pasteryzacji? Jak wiadomo pasteryzacja to nie chemia (bo niby gdzie? :-D)

Zalecenia zywieniowe nie wziely sie z kosmosu.

A jeszcze tak a'propo zywienia z lat ubieglych.
Moja prababcia (bardzo dobra kobieta acz prosta i niedouczona) miala blizniaki. Jak mialy trzy miesiace dala im jajecznice z boczkiem i cebula i do tego herbate. Efekt? Przezyl tylko moj dziadek.
Wniosek: przezyl silniejszy organizm. Ale czy to bylo dobre? Oczywiscie, ze nie.
I jezeli ktos jeszcze mi powie, ze nasi przodkowie jedli wszystko i nic im nie bylo to niech to co napisalam o blizniakach przeczyta dwa razy.
Moja prababcia nie chciala zle, tylko byla prosta babą ze wsi i nie wiedziala czym takie jedzenie grozi ( w tym przypadku smiercia jednego z dzieci). Wtedy nie bylo tabel zywieniowych itp.

Witam. Mam takie pytanie.Synek ma 11mies. i nie wiem czy mogę a jeżeli mogę to jakie jogurty mu podawać. Zastanawiałam się nad danonkami,ale wyczytałam że nie są dobre dla takich małych dzieci. Co podajecie swoim pociechą ?

Danonki nieodpowiednie dla 11-sto miesiecznego dziecka???Pierwsze slysze:szok:
Ja zaczelam podawac danonki jak moje coreczki mialy ok 6 miesiecy:tak:
Jogurty mozesz podawac naturalne jak i owocowe-oczywiscie jezeli dziecko nie ma skazy bialkowej!!!!

Danonki nieodpowiednie dla 11-sto miesiecznego dziecka???Pierwsze slysze:szok:
Ja zaczelam podawac danonki jak moje coreczki mialy ok 6 miesiecy:tak:
Jogurty mozesz podawac naturalne jak i owocowe-oczywiscie jezeli dziecko nie ma skazy bialkowej!!!!

Danonki sa dla dzieci ktore skonczyly 3!!! lata!!!
Zreszta to jest sam cukier. Lepiej dac jogurt naturalny i wrzucic do niego swieze owoce.

Witaj,
Zgadzam się z dowiklą, że możesz podawać danonki ale musisz sprawdzić czy dziecko dobrze je toleruje - mój młody ma 5,5 roku i po danonkach wymiotuje, mimo, że inne jogurty, monte itp zjada i nic mu nie jest.

reklama
Ja danonków też nie podaję i uważam że mam jeszcze czas na wprowadzenie danonków monte itp. Lepiej dać jogurt naturalny lub te specjalne dla niemowlaków np z Hippa owoce z jogurtem.

Do góry