reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

moja dzidzia juz ma - chwalimy sie co już mamy lub co kupiliśmy

reklama
Kupiłam octanisept bo w szpitalu, w którym będę rodzić położne zachwalają i same używają przy opiece nad noworodkami. Dodatkowo kupiłam opakowanie gazików Leko(10 szt).Nic więcej nie kupuję.
Zwariować można ile położnych tyle opinii.
W zeszłym roku gdy rodziłam córkę tylko spirytus polecali, teraz octanisept.W przyszłym roku znów coś wymyślą:-)

U mnie na SR równiez położna polecała Octanisept, ale dopiero w momencie kiedy coś tam się będzie "ślimaczyć", Przy normalnym gojeniu to tylko przemyć woda ( nawet nie spirytusem ) wietrzyć, odwijać pieluszkę, nie moczyć w kąpieli ( bo kąpiel to tez w sumie po co najmniej 2 tygodniach zalecają ) i taka pielęgnacja ma wystarczyć :)
Ja kupiłam tą pościel z rożkiem do kompletu w kolorze kremowym:
POŚCIEL HAFT 5-ELEMETOWA 90x120cm SUPER JAKOŚĆ (1832836147) - Aukcje internetowe Allegro
Bardzo fajnej jakości bawełenka, rożek też mięciusieńki i delikatny

Kupiłam octanisept bo w szpitalu, w którym będę rodzić położne zachwalają i same używają przy opiece nad noworodkami. Dodatkowo kupiłam opakowanie gazików Leko(10 szt).Nic więcej nie kupuję.
Zwariować można ile położnych tyle opinii.
W zeszłym roku gdy rodziłam córkę tylko spirytus polecali, teraz octanisept.W przyszłym roku znów coś wymyślą:-)

Otóż to - w przyszłym roku bedzie juz co innego co jest najlepsze i tylko to należy stosować. A w tym wszystkim chodzi tylko o kasę. Ja tam mam takie doświadczenia, ze spirytus najlepszy i jego bede uzywać. Tyle lat był super, a tu nagle ktoś wymyślił Octanosept i spirytus okazuje sie niedobry;-)

Agutek, ja słyszałam to samo co Ty i decyduję się na starą metodę ze spirytusem. Właśnie dzisiaj idę go nabyć i zastanawiam się, czy mi sprzedadzą, bo mojej koleżance w zaawansowanej ciąży nie sprzedali bo matki alkoholu nie powinny pić :-D

O matko, jak się uśmiałam....w razie potrzeby powiedz, że to dla chłopa na pępkowe:-D

I bądź tu mądry, w poniedziałek w SR pielęgniarka z intensywnej opieki noworodkowej zaleciła wyłącznie octenisept.

Co z tym środkiem jest nie tak ?

Nam tłumaczyła, że po tym środku pępek się ładnie nie obsusza, często się ślimaczą i proces jego odpadnięcia się wydłuża. A ta moja położna to bardzo aktywna kobieta, mocno w swoją pracę zaangażowana. Przy starszym synu używałam właśnie spirytusu i gazików leko i nie miałam problemów. Teraz też tak zrobię.

U mnie na SR równiez położna polecała Octanisept, ale dopiero w momencie kiedy coś tam się będzie "ślimaczyć", Przy normalnym gojeniu to tylko przemyć woda ( nawet nie spirytusem ) wietrzyć, odwijać pieluszkę, nie moczyć w kąpieli ( bo kąpiel to tez w sumie po co najmniej 2 tygodniach zalecają ) i taka pielęgnacja ma wystarczyć :)
Ja kupiłam tą pościel z rożkiem do kompletu w kolorze kremowym:
POŚCIEL HAFT 5-ELEMETOWA 90x120cm SUPER JAKOŚĆ (1832836147) - Aukcje internetowe Allegro
Bardzo fajnej jakości bawełenka, rożek też mięciusieńki i delikatny

Z tą kąpielą to też wymysł....nie wyobrażam sobie nie wykąpać dzieciaka przez dwa tygodnie. Będę tradycjonalistką i zrobię po swojemu. A wy mamusie co o tym myślicie?

Śliczna pościel :)

mi tylko zostały piżamy do szpitala, kapcie ,kombinezon, pościel dla maluszka i jakieś kremy i oliwka z bambino chcę używać, no i frida a tak poza tym chyba wszystko mam.

Sara- Mam taki sam fotelik tylko beż ;) ale w komplecie z wózkiem, bo całość kupowałam, myśle, że będzie ok.

A czy któraś z was decyduje się na używanie pieluch zamiast pampersów???

agutek jak dla mnie to też wymysł z tym niekąpaniem przez dwa tygodnie. Teraz w szpitalach wprowadza sie kąpiele noworodków co drugi dzień, bo niby nie ma potrzeby codziennie. A jaką kto bedzie miał potrzebe w domu to się okaże po powrocie. Zresztą taka codzienna kąpiel to tez stały rytuał dnia, który ponoć jest potrzebny maluszkowi.

prawda jest taka, że posłuchać różnych opini sobie można, a i tak wszystko wyjdzie w "praniu", każde dziecko jest inne przecież, po za tym mamy coś takiego jak instynkt i w niego też warto się wsłuchiwać;)

Dziewczyny, bardzo dziękuję za polecenie grubego kocyka, dzisiaj doszedł i jest super. Teraz proszę o polecenie dobrej jakości pościeli 90x120 z ochraniaczem i organizerem na łóżeczko w rozsądnej cenie.

reklama
Co do pępuszka to wydaje mi się że wszystko "rozbija się o kasę" octenisept nie jest tani, co do ką pieli to też gdzieś czytałam że co drugi dzień wystarcza w zupełności jeśli o higienę chodzi jeśli zaś o rytuał jak napisała Margana to codziennie bo jednak buduje to jakieś przyzwyczajenia i poczucie bezpieczeństwa u malucha a tak od siebie dodam że jednak jak człowiek taki umyty i pachnący sie kładzie spać to śpi sie o wiele fajniej ;) Jak na wsi bywamy a tam z ciepłą wodą problem i czasem myłam się dopiero jak wracałam do siebie to czułam się jakbym zmyła z siebie kilogramy brudu ...

Do góry