reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

moja dzidzia juz ma - chwalimy sie co już mamy lub co kupiliśmy

reklama
anna a ja znow mialam wklesłe brodawki a niemowlak tak je wyssal ze teraz sa juz wypukłe. Oslonki nie byly mi potrzebne. Nie mialam problemow z karmieniem w tym zakresie. Jednak tym razem kupilam sobie te oslonki (bo w promocji byly za grosze) , gdyby maluch mi poranil brodawki, to wtedy sie przydadza.

nimfii a na poczatku nei miałaś problemów z tymi sutkami ja też mam małe i wklęsłe czasem stają :-D ale boje się o karminie chciałabym cycem...

ankusch w pierwszej-drugiej dobie mialam problem z karmieniem ale to dlatego ze nie umialam dziecka przystawic odpowiednio. Dopiero jak mi polozna pokazala ze trzeba brodawke z cala otoczka wepchnac do buźki to zalapalismy ( i ja i mały) na czym rzecz polega ;)
Choc na codzien byly one wklęsłe to pod wplywem ssania zawsze szybko wyskakiwaly.

A przyznam szczerze ze przed pierwszym porodem nie dotarla do mnie zadna informacja ze wklesle brodawki moga byc problemem. Moze dlatego nie stresowalam sie tym faktem, tylko z góry zakladalam ze karmienie mi sie uda i tak tez bylo.

Inna kwestia jest to ze maluch lezal w inkubatorze przez pierwszy dzien i wtedy musialam uzyc laktatora, a uzywanie laktatora niestety skomplikowalo mi karmienie. Tak ze po 4 msc pozbylam sie calkiem mleczka z piersi. Powoli zanikało.

Hej.CZytałam o tych nakładkach.Mam pytanie czy można je bezpiecznie stosować? Tzn. bez podrażniania sutków, które mogą wywołać skurcze? Na ulotce jest napisane że można, ale cz pytałaś się lekarza lub położnej? Jaka ich opinia?
powiem ci że wogóle nie podrażniają brodawek te nakładki ,no i pisze żeby najpierw stosować ok godziny dziennie i stopniowo wydłużać :tak:
ankusch w pierwszej-drugiej dobie mialam problem z karmieniem ale to dlatego ze nie umialam dziecka przystawic odpowiednio. Dopiero jak mi polozna pokazala ze trzeba brodawke z cala otoczka wepchnac do buźki to zalapalismy ( i ja i mały) na czym rzecz polega ;)
Choc na codzien byly one wklęsłe to pod wplywem ssania zawsze szybko wyskakiwaly.

A przyznam szczerze ze przed pierwszym porodem nie dotarla do mnie zadna informacja ze wklesle brodawki moga byc problemem. Moze dlatego nie stresowalam sie tym faktem, tylko z góry zakladalam ze karmienie mi sie uda i tak tez bylo.

Inna kwestia jest to ze maluch lezal w inkubatorze przez pierwszy dzien i wtedy musialam uzyc laktatora, a uzywanie laktatora niestety skomplikowalo mi karmienie. Tak ze po 4 msc pozbylam sie calkiem mleczka z piersi. Powoli zanikało.
mi jak dali Kube do karmienia zaraz po urodzeniu to położna tylko spojrzała i poleciała po nakładke , no i też mi nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi że może być z tym jakiś problem ,
zresztą Kuba potem nie chciał cyca bez nakładki co mnie dodatkowo stresowało i odpuścił ,dlatego tym razem wolałam się zabezpieczyć ;-) bo te nakładki są niedrogie (avent ma za 150zł :szok:) i mogę ich stale używać bez wydawania kasy na osłonki
myślałam żeby na początek odciągać laktatorem i dopiero dostawiać ale chyba wolę jednak takie rozwiązanie :tak::-)

AniaSm ja też używam tych nakładek od 32tc i na prawdę działaja:-) Szczerze mówiąc sceptycznie dotego podchodziłam, ale ze nie sa drogie to postanowiłam spróbować i teraz nie załuję.

Ja stosuje juz po 2 godziny dziennie i nic mi nie podrażnia.

A jesli chodzi o parawan to chcę go postawić miedzy łóżeczkiem dziecka a komodą na której stoi telewizor, zeby włączony telewizor nie przeszkadzał dzidzi.
Allegro przejżałam i nie ma zbyt duzego wyboru, ale jutro moze pojedziemy do Ikei. Mam nadzieję, ze coś znajdę.

Cocca ja za to mam inny problem z kotką. Ona jest o mnie strasznie zazdronsa. Ciągle by chciała zebym ja głaskała i nosiła na rękach jak dziecko ;-)
Nie lubi obcych, a jak mój mąż się do mnie wprowadził to sie obraziła na kilka dni. o i teraz boje się, ze będzie to samo.

Ponoć zwierzęta powinno się przyzwyczajać do noworodka tak jak starsze rodzeństwo, zanim sie wróci do domu dać jakis ciuszek dziecka do wąchania, a po powrocie nie odpychać tylko czas dzielić miedzy dwoje.
No nic, zobaczymy jak to będzie.

reklama
Ja cały czas szukam jakiejś ładnej pościeli na allegro. Chciałam mieć pościel z baldachimem bo zawsze mi się podobało jak takie malusie dzieciątko leżało w łóżeczku z baldachimem. I ludzie jak przyjadą oglądać małą to nie będą mi aż wciskac się i dmuchać na jej buzię tylko specjalnie będę tym baldachimem zasłaniać ładnie łóżeczko.

Do góry