reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

moja dzidzia juz ma - chwalimy sie co już mamy lub co kupiliśmy

dokładnie te ciuszki to moj na 100% nie wynosi, bo mam jakoś z 30 albo ponad par body :p rozmiar 62 wariatka jestem, ale są one z długim i krótkim rękawkiem...spodni mam sporo także też przydadzą się na dłużej na pewno tym bardzie, że mam w różnych rozmiarach od 0-3 miesięcy na pół roku i nawet rok, śpioszki, pajacyki takie też mam, że do ponad pół roku będzie no i bluzeczki długi i krótki rękaw różne rozmiary, skarpetusie, czapek to mam full, a do tego różne bluzy, zależy też jaki mały długi będzie, ja miałam 63cm byłam jak żyrafa musiałam śmiesznie wyglądać przy wadze 3700kg :p nawet nie wiem kiedy tak się zagapiłam i tyle ciuszków się uzbierało, mój mówi, że lumpeks mam otworzyć :p a jeszcze wszystkiego nie wyprałam, bo proszek mi się skończył będzie potrzebna kolejna szuflada w komodzie, nawet jakby ktoś chciałby mi teraz dać ciuszki to będę zmuszona podziękować nie będę chytra, bo i tak nie założe wszystkiego małemu choćbym chciała.

reklama
To widzę, ze wszystkie przesadziłyśmy z wyprawką?Ja też mam tych ciuszków tyle, że mogłabym pewnie jeszcze jedno dziecko obdarować. No ale dużo dostałam od znajomych. Nowe mam tylko 4 komplety kaftanik+śpioch, które kupiłam do szpitala i z 6 pajacyków.Jakoś pajacy nie dostałam więc kupiłam. No i czapeczki, kombinezon, skarpetki również kupiłam nowe.
Dużo ciuszków kupiłam z odzieży używanej. No ale naprawdę śliczności:):):)

Do wyprawki brakuje mi kołderki z podusią, materaca, kilku pieluszek flanelowych, termometru z giętką końcówką,pokrowca na przewijak,pieluszek rozm.1 do szpitala.
Muszę jeszcze kupić 2 koszyki na komodę, w której będę trzymac pieluszki i przybory dla dziecka oraz nawilżacz powietrza ceramiczny. No ale to wszystko zostawiam na październik. Rozkładamy te koszty i co miesiąc coś kupujemy:)

Zastanawiam się, czy kupić rogal dla dziecka do podpierania plecków, żeby dziecko leżało na boczku?
Są jeszcze takie wałeczki ale nie jestem do nich przekonana. Myślałam o takim rogalu dla dziecka.

Mam jeszcze do Was pytanie, czy kupujecie poduszkę do karmienia?Wydaje mi się, ze jest to zbędny wydatek bo można dziecko nakarmić na obojętnie jakiej poduszce. No ale nie wiem? Może się mylę, dlatego Was pytam o zdanie?

Kasiek u nas w pracy dziewczyny na maluszkach kładły np zwinięty w rulon kocyk, albo kołderkę. Poduszki do karmienia nie będę kupować, bo mam tą wielką fasolę do spania dla ciężarówek i z jej pomocą też można karmić, a jak nie to tak jak piszesz zwykła podusia, rożek i będzie ok:)
Dziewczyny też mam straszne ilości ciuszków, nawet nie wiedziałam ,że aż tyle tego, to ja coś kupiłam to mama, to dostałam w prezencie szok.
Brakuje mi: Przewijaka+pokrowiec, pościeli, kombinezoniku, ciepłej czapki i szaliczka, termometru, fridy do noska, jeszcze jednego ręczniczka z kapturkiem, szafy i komody (tych białych z IKEI), pampersów +reszta kosmetyków, aa i kocyka grubego, mam tylko jeden cieniutki z mikrofibry

kasiek gdy Maciek jeszcze miescil sie w rożku to nie było problemu z układniem go na boku, bo rożek był na tyle ściśniety, że nie dawal maluchowi zbyt wielkiej możliwości manewru wiec spal w takiej pozycji jak go polozylam.
Gdy już podrósl okolo 1 msc zycia to sie zrobil na tyle zwinny ze i tak sie odkrecał jak chcial, wiec mysle ze taki rogal do podpierania tez dziecko pokona :tak: mysle ze to byloby przydatne na 1-2 msc zycia wiec ja nie kupuje - najwyzej co zwine jakis kocyk w rulon i podloze pod plecy. Tak tez robilam.

Niektore mamy karmia dzieci w rozkach, inne na zwyklych grubych poduszkach. Moja sasiadka brala poduszke z lozeczka i na niej opierala maluszka do karmienia, a ja znow od samego poczatku wolalam bezposredni kontakt skora do skóry wiec Maćka główka lezala na moim ramieniu. No i niewygodnie bylo mi karmic w rozku czy na poduszce. \A wiec tak naprawde wszystko wyjdzie po porodzie :tak: Kazdej mamie inny sposob spasuje.

Mi brak jeszcze czapeczek po kąpieli, niedrapek ciepłej czapki i szaliczka... fridy, termometra... smoczka .... i paru kosmetyków
Do szpitala brak mi jeszcze podkładów poporodowych... mam 4 koszule do szpitala i nie wiem czy wystarczy?????i 7 par gatek fizelinowych, niby ta klinika co chcę rodzić zapewnie to wszystko ale jak przyjdzie mi ostatecznie rodzić w szpitalu państwowym to wolę się przygotować niż potem prosić o cokolwiek.... mam też tylko jeden komplet pościeli ale to dokupię z czasem i tak początkowo nie będe korzystać z niej zapewne

Właśnie dostałam kombinezon dla małego wylicytowany na Allegro za 20 zł ;D

Załączniki

• Kombinezonik.jpg
    Kombinezonik.jpg
    20,9 KB · Wyświetleń: 90
Ostatnio edytowane przez moderatora:
dokładnie te ciuszki to moj na 100% nie wynosi, bo mam jakoś z 30 albo ponad par body :p rozmiar 62 wariatka jestem, ale są one z długim i krótkim rękawkiem...spodni mam sporo także też przydadzą się na dłużej na pewno tym bardzie, że mam w różnych rozmiarach od 0-3 miesięcy na pół roku i nawet rok, śpioszki, pajacyki takie też mam, że do ponad pół roku będzie no i bluzeczki długi i krótki rękaw różne rozmiary, skarpetusie, czapek to mam full, a do tego różne bluzy, zależy też jaki mały długi będzie, ja miałam 63cm byłam jak żyrafa musiałam śmiesznie wyglądać przy wadze 3700kg :p nawet nie wiem kiedy tak się zagapiłam i tyle ciuszków się uzbierało, mój mówi, że lumpeks mam otworzyć :p a jeszcze wszystkiego nie wyprałam, bo proszek mi się skończył będzie potrzebna kolejna szuflada w komodzie, nawet jakby ktoś chciałby mi teraz dać ciuszki to będę zmuszona podziękować nie będę chytra, bo i tak nie założe wszystkiego małemu choćbym chciała.

Hehe, ja to miałam 60cm i 2700g więc dopiero musiałam wyglądać nieproporcjonalnie :p No, ale Filip też się za duży nie zapowiada.

A to, czego nie mam, to temat rzeka. Teraz zostały niecałe 2 tyg. do obrony mojego A. i on się uczy więc o zakupach nie ma mowy. Nie chcę go zmuszać do biegania po centrach handlowych, biedak trochę się stresuje wizją obrony publicznej. Ale w sumie tylko się cieszyć, że będzie to miał za sobą :) Potem już go zaciągnę na zakupowe szaleństwa, obym tylko nie dała się za bardzo ponieść emocjom jak tydzień temu w IKEA bo to już była przesada :-D No ale ja jestem nieobliczalna jeśli chodzi o zakupy dla małego :D

Gola cudne ciuszki,a te butki:szok::szok: och i ach normalnie ;-)
Bryszka śliczny kombinezon! ale to już jest taki zimowy ciepły?

Szalejecie dziewczyny.Ja moze takich ilości nie mam,ale i tak myślę,ze mam za dużo,bo wiem z doświadczenia,ze sie tego wszystkiego nie używa.
Mi brakuje kombinezonu (ale mam obiecany,o ile kumpela znajdzie),czapki,szaliczka,Sudocremu,tych gazików do pępuszka,kremu do buźki na mróz i Oilatum.Pieluchy ostatnio kupiłam w realu w pomocji rozm 2,ale jeszcze chcę jedną małą paczkę 1 do szpitala.
Poza tym dla siebie chyba gacie musze dokupić,ale te jednorazowe mnie jakoś odstraszają,tym bardziej,ze ja tylko bawełniane mogę,więc chyba po prostu kupię zwykłe bawełniane.Koszule mam dwie takie do karmienia i dwie bez guziczków (do porodu).
Jeszcze mi osłonek na brodawki brakuje i chyba od razu jakiś krem na nie kupię.

No i w końcu mamy szafę do dzieciaków,tylko trzeba skręcić,a to moze potrwać:sorry:wtedy będę mogła juz prać wszystko i prasować,bo narazie i tak nie mam gdzie układac.

Madzia no ciepły taki dość gruby jest myślę że wystarczy na zimę ... ma grubośc mniej więcej taką jak dwa solidne polary dla dorosłych. jest wypychany jakimś tworzywkiem i jest na podszewce ... fajny ;)

Bryszka fajny kombinezon

widzę że każdej z Nas coś jeszcze brakuję ja nie mam najważniejszej rzeczy wózka, zostawiam to na sam koniec a tak to jeszcze z drobnych rzeczy to muszę kupić pampersy 1 do szpitala, rozmiar 2 mam z biedronki, mam 1 smoczek więc myślę że kupię jeszcze 1 i paru kosmetyków
właśnie wygrałam aukcję kombinezon do tego gratis czapeczka i rękawiczki więc też już problem z głowy(w kolorze różowym ale to nic szybko myślę że wyrośnie z tego rozmiaru 62 na 68 mam w białym kolorze)

reklama
Do góry