reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

moja dzidzia juz ma - chwalimy sie co już mamy lub co kupiliśmy

ja też podpinam się do pytania na temat proszku oraz plynu do płukania. A jak to jest z kosmetykami? Jakie są potrzebne na początku? Co i jakiej firmy wybieracie?

reklama
proszek i płyn nie wiem jaki, w sklepach widzialam dzidziuś, jelp i pewnie coś takiego kupię, a z kosmetyków, tylko do kąpania Oilan, krem jakiś np nivea i sudocrem i to wsio, aa i może profilaktycznie kupię jakąś maść na odparzenia np linomag albo tormentiol

Ja mam kupiony do białych z Lovelly (promocja była w biedronie) ale nie daję nikomu gwarancji ze Waszych dzidź ten proszek nie uczuli, niestety będziemy musiały sie przekonać na skórze naszych maluszków co je uczula a co nie. A kosmetyki to chyab tez każda z nas indywidualnie, ja jeszcze nie zdecydowałam czego będe używać;-)
Dziewczyny dizś koleżanka z pracy mi przyniosła cały wór ciuszków dla malutkiej w małych rozmiarach, wiec jeszcze tylko kombinezonik i mamy wsio na początek jesli chodzi o ubranka. Zostaje mi jeszcze mnóstwo innych rzeczy - łóżeczko, wózek, meble, kołederka, rożek, pośceil, kosmetyki... eh strasznie dużo jeszcze...

AniaSm do tego Quinny dokupiłaś gondolę? super,ze ten wydaetk już z głowy :-)
Mirelka na początku to chyba nie ma sensu zawieszać karuzelkę,myślę,ze tak po miesiącu czy 3 tyg.
Co do proszków to Nimfii polecała Dzidziusia,ja się też zastanawiam nad Lowellą.Nie wiem czy kupic proszek czy płyn do prania,ale to chyba bez róznicy.Do tego płyn do płukania też kupię.Nie lubie sztywnych rzeczy.
Ewika jeśli chodzi o kosmetyki to ja wybiorę:
Płyn do kąpieli -Oilatum
Krem do pupy-Sudocrem
nie wiem jeszcze jaki krem na dwór,ostatnio miałam nivea na każdą pogodę,ale sie ciężko rozsmarowywał.
Sobie na brodawki jakąś maść-ostatnio miałam linomag,ale średnio pomagała
Chyba jeszcze wodę morską trzeba do noska.
I to chyba wszystko,chyba,ze o czymś zapomniałam:sorry2:
Gola sudocrem raczej wystarczy na odparzenia:tak:,chyba lepszy jest niż linomag,za to tormentiol to słyszałam,ze już na takie mocne odparzenia pomaga.

Onanana ja tez właśnie wczoraj dostała dwie siaty ciuszków,ale poprzebierałam i z tego jedna tylko wyszła,bo miałabym juz za dużo,a znajoma od której dostała,ma jeszcze do obdzielenia jedną mamę,więc nie będę pazerna ;-)
I też jeszcze tylko kombinezon i będzie wsio:-)

Ja mam pytanie do doświadczonych juz mam-co na pępuszek? myśmy w UK dostali taki proszek antyseptyczny chyba,a tu czym się posypuje czy smaruje?

Ostatnia edycja:
Madzia, ja mam też płyn do płukania z Lovelly bo był w zestawie;-) Także do kolorów dokupię też taki zestaw i będe prać, ale to dopiero jak już na nowym mieszkaniu będziemy. A co do ciuszków to jedziemy na tym samym:-) Ja muszę fotki porobić co od kogo, bo na pewno tego nie spamiętam:shocked2:
Co do kosmetyków to rzeczywiście: Sudocrem mam i na odparzenia właśnie on jest chyba dobry a linomag to jest jego odpowiednik o ile się nie mylę?? Mamy też spray do noska kupiony, do kąpieli chyab tez coś takiego jak Madzia kupię, no i kremik na podórko, Może jakis balsamik do ciała bo do oliwek nie ejstem przekonana aczkolwiek jeszcze nie wiem. No dla siebie do brodawek tez trzeba coś, bo mnie cały czas bolą, tzn drażliwe max są i juz mnei to wkurza i mam wrażenie że zaś mi cyc wystartowł wprzód:baffled:

Onanana jeśli do kąpieli kupisz emolient (oilatum,oilan,balneum,czy emoilium) to już balsamu nie trzeba.I to też fajnie,bo nie trzeba dzieciaczka już męczyć.Pamiętam,ze na początku kąpaliśmy chyba w johnsonie i samrowaliśmy później oliwką to się młody darł z w niebogłosy:szok:
Ten linomag,który miałam do brodawek był w tubce i calkkiem inny niż sudocrem,taki przeźroczysty i rzadki.Ale teraz chyba są faktycznie takie kremy linomag podobne do sudocremu.Nie wiem,bo nie próbowałam.Mam sprawdzony Sudocrem i tego się będę trzymać ;-)

A i jeszcze co do proszku to ja kupię tylko jeden -obojętnie czy do białego czy do koloru. W sumie w większości jasne są te ciuszki to do białego byłby ok.

hey dziewczyny ja tak na chwilke ;) zamawialiście może kołderke i poduszkę z internetu możecie mi doradzić jaką kupić, bo nie mam pojęcia, a chciałabym zamówić na allegro jak możecie podajcie linki byłabym wdzięczna...
Nie będę już przechodzić na wątek listopad żeby pisać co u mnie, ale kiepsko się czuje brak mi sił ciągle śpiąca jestem i plecy bolą, a to przez to, że mały nie daję mi ani nocą spać, ani popołudniami ciągle kopie, albo się wierci dość mocno i nie da się wcale spać jeszcze 2,5 miesiąca, a może mniej jakbym miała cesarke już się nie mogę doczekać, pozdrowionka i smutno mi bez was, ale nie daje rady siedzieć przed netem, a tym bardziej, że jest taki zamulony :/

A jeśli chodzi o proszek ja też kupiłam lovela w bierdronce z płynem do płukania moim zdaniem najważniejsze żeby dużo razy ciuszki po praniu były przepłukane i będzie ok ;)

agutek nie wiem czy próbowałaś ale jak byliśmy w PL to kupiłam odplamiacz Ariela i jest rewelacyjny (zwłaszcza ten w żelu)

kupiłam w końcu gondolę do wózka więc jeden problem mam z głowy ,ciesze się bo niewiele mi już tego zostało :) muszę teraz poszukać materacyka do kołyski

Nie miałam tego odplamiacza, ale dziękuję Ci, zakupię go i zobaczymy co się da z tymi ubrankami zrobić :)

Fajnie, że wózeczek sobie skompletowałaś, dla mnie to najtrudniejszy zakup :)

No dziewczyny, ale WY już daleko z zakupami jesteście! Szok ile już macie :) Ja na razie mam LISTĘ zakupów. We wrześniu po wypłacie zacznę kupowanie.
Póki co mam wózek, łóżeczko, kombinezon na zimę, elektr. nianię, sterylizator do butelek, karuzelkę-pozytywkę, leżaczek-bujaczek... eh w sumie sporo mam. Sporo z tego dostałam.
Na wrzesień czeka nas zakup mebelków.
Pozdrawiam wszystkie mamcie.

To już bliżej niż dalej :)

właśnie mam pytanie czy na początku karuzela -pozytywka się przydaje od kiedy można zawieszać takie coś nad łóżeczko :-)
a jaki proszek do prania polecacie czy kupujecie do kolorowych rzeczy i białych osobny i jaki płyn do płukania a może macie już kupiony jak tak to jaki tyle tego :-)

Myślę, tak jak dziewczyny, że karuzelka tak po 3 tygodniu najwcześniej. Z terapuetycznego punktu widzenia ważne jest, żeby nie była w kolorach pastelowych, tylko jaskrawych, elementy czerwone, czarno-białe, wyraziste....pastele bardzo późno przez niemowlaczki są dostrzegane, dla nas, mam, są śliczne, ale dziecko z tych kolorów walorów rozwojowych nie ma za wielu.

Co do proszku ja stawiam póki co na jelpa...byłam z niego zadowolona, zmiękczacza zaczęłam używać dopiero jak mały skończył 3 miesiące i miałam pewność, że sam proszek go nie uczula.

nie wiem jeszcze jaki krem na dwór,ostatnio miałam nivea na każdą pogodę,ale sie ciężko rozsmarowywał.
Sobie na brodawki jakąś maść-ostatnio miałam linomag,ale średnio pomagała

Ja mam pytanie do doświadczonych juz mam-co na pępuszek? myśmy w UK dostali taki proszek antyseptyczny chyba,a tu czym się posypuje czy smaruje?

Z kremów na dwór bardzo chwalę sobie MUSTELA BEBE Cold Krem - ochrona przed wiatrem, chłodem, słońcem 40 ml - 19.99. Nivea rzeczywiście ma kiepską konsystencję.

Na brodawki miałam:
Medela - Krem łagodzący podrażnione brodawki PureLan (37g) | Dla mamy | Pielęgnacja piersi | MamaBebe.pl
i dla mnie był super, bepanthen wcale ulgi nie przynosił i nie poprawiał stanu piersi, dopiero ten mi się sprawdził.

A na pępuszek są takie gaziki:
LEKO GAZIKI DO PIELĘGNACJI PĘPKA 2szt - Ja i bobas.Grudziądz,jaibobas

nam szybko kikucik odpadł i nie miałam problemów.

mirelka karuzele pozytywke to dopiero w 2 msc zycia jest sens wieszac. W pierwszym miesiacy maluszek nie widzi tak dobrze odleglosci, ani kolorow. Kazdy maluch rozwija sie inaczej to zobaczysz kiedy bedzie on zainteresowany tym co znajduje sie przed nim :-)
No chyba ze chcesz go przezwyczajac do dzwieku melodi z pozytywki? Niektore maluszki lubia zasypiac przy delikatnych dźwiekach.

Ja piore w proszku Dzidziuś od samego poczatku i nie zamierzam zmieniac :tak: Jest tani a na taka ilosc prania jaka idzie dla maluszka to i tak spory wydatek. Plynu do plukania nie uzywalam. Wiele z nich jest z ograniczeniem wieku, wiec trzeba na to spojrzec. Aby zmiękczyc ubrania mnie wystarczalo prasowanie ich :tak:

A kosmetyki to ja zaopatrze sie w oliwke, krem do twarzy, plyn do kapieli (chyba cos jak Oilatum), mydelko, krem do pupy (pewnie Alantan Plus) oraz chusteczki i pieluszki. Dodatkowo gaziki do pepuszka i patyczki do uszu dla niemowlat.
Aha! No i wate bawelniano wiskozowa. Przy Maćku robilam z niej waciki i przemywalam (woda+mydlo) mu takie zagłebienia jak pod pacha, przy szyi, uszy itp. Sama woda albo roztworem z rumianku przemywalam tak oczka i cala buźke, oraz odparzenia.

Madzia dla Macka na pepuszek robilam roztwor ze spirytusu (taki 70procent) i gazikiem jalowym przecieralam. Teraz chyba zakupie takie gaziki juz nasaczone spirytusem -specjalne do pepuszka. mozna zapytac w aptece.

onanana z tego co mnie informowano w aptece to wlasnie Sudocrem i Linomag to dwie rozne rzeczy :tak:
Sudocrem wysusza pupke i jego zadanie jest takie aby nie powstawaly odparzenia. Taki zamienni starego i dawno uzywanego pudru (zasypki) na pupe.
A jesli juz powstana odparzenia to wtedy dajemu Linomag bo on ma inne wlasciwosci - natłuszczajace i nawlizajace. Odpowiednikiem Linomagu jest Alantan. Bepanthen to jest jeszcze cos innego ale tez podobnie dziala jak linomag, z tym ze jest skuteczniejszy.
A ja wyzej napisalam ze kupie Alantan Plus poniewaz ostatnio go stosowalam dla Macka. To jest polozecznie substancji z Linomagu i Bepanthenu wiec jak dla mnie ideal :tak:

andrzelika ja chce kupic ta kolderke
http://allegro.pl/kolderka-poduszka-90x120-produkt-polski-najtanie-i1748583201.html
i od tego sprzedawcy jeszcze inne rzeczy.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry