reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

moja dzidzia juz ma - chwalimy sie co już mamy lub co kupiliśmy

Anek tak jak już dziewczyny pisały płyn typu Oilatum w zupeności wystarczy i żadnych kremów czy oliwek.
Sara mi się huggiesy nigdy nie porwały a i zapach mi się podobał,tylko zwykle są za drogie,bo za 4 zł masz Dady w biedronce ,które też są ok.Ale skoro się trafiły w promocji to super zakup jak dla mnie.
Majuska ja też mysle nad chustą,ale chyba dopiero gdzieś na wiosnę.

Co do kąpieli,to myśmy Maciusia codziennie kąpali,mieliśmy wrazenie,ze lepiej później śpi,no i rytuał był zachowany ;-) a to ważne dla maluszka.Z tym,ze MAciuś urodził się w lipcu,chociaż upałów wtedy w UK nie było.Zobaczymy jak teraz będzie,być moze do ok miesiąca będziemy kąpać co drugi dzień,to się zobaczy.Mój m jest zwolennikiem codziennych kąpieli dzieci i to jest jego obowiązek ;-) Maciuś bardzo lubił się kapać,po tym jak zaczęliśmy mu nalewać wody cieplejszej niż 37 stopni.Fikał wtedy nózkami tak,ze łazienka była mokra :-) takie kapiele można wtedy przedłuzyć,zeby nie trwały kilka minutek ;-)

reklama
Ja słyszałam od koleżanek, ze po kąpieli jest dobrze dziecko nasmarować zwykłą parafiną.
Sama jeszcze się nad tym nie zastanawiałam w czym będę myć szkraba.
Wanienkę mam zwykłą(dostałam w spadku).Muszę dokupić do niej stojak bo w łazience nie za bardzo mam miejsce, żeby postawić np. na pralce.

U nas na szkole rodzenia osttnio była pani doktor neonatolog z noworodków i wlasnie mowila ze od jakis 6 m-cy oni w szpitalu nie kapia dzieci tylko wiadomo okolice krocza ale to husteczkami mowiła ze takie wytyczne sie pojawiły. Troche bylam z szoku ale skoro tak to ok jak wjdziemy do domku to napewno bedziemy kapać. Jesli chodzi o kosmetyki to ja napewno zakupie te typu Oilan Oilatum lub emolium wiem ze po tym raczej mi dzeciątka nie uczuli a skóra super nawilzona.

anek ja oliwkowalam i oliwkowac bede :tak: Oliwkowalam Macka tylko po kapieli i mialam na ten cel takie bodziaki "na straty" co mi ich nie bylo szkoda jak sie zafarbowaly od oliwki. Jesli chcesz uniknac plam to zdaje sie Johnsons baby maja przezroczysta oliwke dla dzieci, wiec nie brudzi.
A takie Oilatum do kapieli to dodatkowo jesli jest sucha skóra ;-) im wiecej to lepiej dla skóry maluszka, zwlaszcza w zimie - tak mysle.

Ja też zamierzam oliwkować maluszka, delikatnie oczywiście, nie trzeba wylewać oliwki na skórę dziecka. Wszystko z umiarem. Zacytuję pewien artykuł:

"Skóra dziecka jest bardzo cieniutka i zawiera niewiele gruczołów łojowych. Z tego powodu nie może jeszcze samodzielnie wytworzyć naturalnej warstewki tłuszczu, która chroniłaby ją przed podrażnieniami. Dlatego powinnaś właściwie pielęgnować skórę dziecka i uważać, by odpowiednio dobrać kosmetyki, nie przesadzić z ich ilością. Sprawdź, które naprawdę są potrzebne Twojemu dziecku. "

"Natłuszczająca oliwka dla noworodka
Przydaje się szczególnie w pierwszym miesiącu życia dziecka, gdy jego skórka jest wyjątkowo sucha i podatna na podrażnienia. Oliwka skutecznie zmiękcza naskórek i chroni go przed utratą wilgoci. Jest również bardzo pomocna w przypadku ciemieniuchy. Możesz jej też używać do wieczornego masażu. Gdy Twój malec podrośnie, stosuj ją ostrożniej, ponieważ może podrażniać skórę lub nasilać częsty u starszych niemowlaczków łojotok. Jeśli jednak używasz oliwki, nie sięgaj już dodatkowo po inne środki nawilżające, np. balsam czy mleczko."

Halo. znowu nic nie wiem o czym rozmawiacie. Ja nie wyobrazam siebie jako matki, nic nie wiem. Oliwkowac ,czy nie???

Chwale sie troche zakupkami w Mamas and Papas. Nie kupowalam ciuszkow bo mam ich masy.Jako ,ze strasznie podoba mi sie ich seria Scrapbook boy - Kupilam wiec:

1. firanki 703505100.jpg

2. karuzele 756067201.jpg

3. zabawke na bok lozeczka albo fotelik 758405100.jpg

4. reczniczek z kapturkiem i myjka721505100.jpg

5.posciel z bumperem 1300286158-67969100.jpggallery4ColPortraitT.jpg

6.przytulanke grzechotke images (3).jpg
7. bordiure do tapety. ( od podlogi do polowy bedzie jasnoniebieska tapeta w pasy ,potem bordiura ,a potem biale)1300288761-59644200.jpg

8. kocyk 1.jpg

Reszte rzeczy ( meble , i inne dodatki) zamierzam kupic biale i troche innych dekoracji w innych sklepach. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

winki - piękne te zakupy. Taki dopracowany pokoik na pewno będzie śliczny.

...Ja nie wyobrazam siebie jako matki, nic nie wiem. Oliwkowac ,czy nie???
No to mamy podobnie. Ja wizją bycia mamą bardzo się cieszę, ale jestem przerażona i pełna obaw "co i jak", bo sama wiem o opiece nad niemowlaczkiem wielkie NIC. Liczę na matkę naturę, która przecież musi nam podpowiedzieć co dla dzidzi jest najlepsze. Reszty będziemy musiały się podopytywać - choćby dziewczyn na naszym BB - a one precież są niezawodne :tak:

winki80 super rzeczy, już sobie wyobraziłam pokoik po umeblowaniu i wytapetowaniu, aż się rozmarzyłam :):) w wyobraźni dałam tam lekkie firanki bialusieńkie i do tego niebieskie zasłonki :D No po prostu cudo :) a cała kolekcja z mamas & papas czadowa;)!!
I też mam cykora, jak pomyślę o całym macierzyństwie... Oczywiście już się doczekać nie mogę, ale co poradzić... Lęk jest :D W końcu będę odpowiedzialna za taką kruchą, delikatną, bezbronną istotkę, każda moja decyzja będzie się na nim odbijać, od doboru kosmetyków, przez wybór sposobu karmienia itd itp. To trochę przeraża :D:D Ale co tam, tak jak anek82 wierzę w to, że natura i instynkt mnie nie zawiodą :)

reklama
Od oliwkowania się już odchodzi. Poleca się używanie emolientów, także dla dzieci bez problemów skórnych. Oillatum ma dwie serie, z których Oillatum soft jest właśnie dla zdrowej skóry do codziennej pielęgnacji. Po nim nie trzeba już oliwkować, jak skóra jednak sucha to lepiej balsam.

Do góry