Karo92
Fanka BB :)
Własnie znalazłam taki artykułHmm chyba z tego co kiedyś czytałam, to w któreś dobie ona ma prawo ciut urosnąć
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Własnie znalazłam taki artykułHmm chyba z tego co kiedyś czytałam, to w któreś dobie ona ma prawo ciut urosnąć
Wiem, sama przez to przeszłam. CP to podstępne g*wno...Gdyby to był ból nogi, czy palca, to ok, mozna poczekać. Ale tu kwestia cp, także uważam, że lepiej dmuchać na zimne.
Wychodząc ze szpitala po metotreksacie pytałam lekarki kiedy jest bezpiecznie, że wiadomo, ze nic mi tam nie pęknie. Na co lekarka odpowiedziała, że miała sytuację, że babeczce beta spadła do 0 i wtedy jej pękł jajowód.
Także ja (na miejscu autorki) bym dzisiaj podjechała na IP.
W 2h spadek o 25% ??? To wręcz niemożliwe wymaganiaMoja Beta przy podaniu metotreksatu wynosiła 1300 … dostałam jedną dawkę ,
Beta zaczęła maleć natychmiast …
Pamietam ze ważne było dla lekarzy aby Beta w ciągu 2h spadła przynajmniej o 25 % jeśli tak by się nie zadziało mialam dostać kolejną dawkę …
Na szczęście Beta szła w dół , nigdy w górę … pod sam koniec mojego 2 tygodniowego pobytu w szpitalu dosłownie chlusnęła ze mnie krew …
I to był koniec tego koszmaru …
Niestety w przypadku autorki spadek bety po tylu dniach jest słabiutki … już nie wspomnę o tym że wzrasta …
Nie chce straszyć ale No nie tak powinno to wyglądać …
Nie poinformowali, ale doczytałam to na szczęście. Dzwonilam na IP i mowili ze skoro nic mi sie nie dzieje to mam sie stosowac zalecen lekarza wiec i tak nic mi nie zrobią - no chyba ze dostane bóli. Pisałam do mojej dr - kazala zbadac bete za dwa dni. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak czekać.W 2h spadek o 25% ??? To wręcz niemożliwe wymagania
@Karo92 Zobacz sobie ten artykuł Link do: Leczenie zachowawcze ciąży ektopowej | Pniewska-Undro | Ginekologia i Perinatologia Praktyczna
Zobacz załącznik 1519044
U Ciebie spadek jest 20 proc na ten moment. Chyba bym jednak w poniedziałek sprawdziła tą betę dla świętego spokoju ale też nie uważam że panika jest tutaj wskazana. Trzymam kciuki
Ps. Poinformowali Cie ze nie możesz teraz suplemetowac kwasu foliowego, opalać się i pić alkoholu?
chodziło mi o 2 doby -W 2h spadek o 25% ??? To wręcz niemożliwe wymagania
@Karo92 Zobacz sobie ten artykuł Link do: Leczenie zachowawcze ciąży ektopowej | Pniewska-Undro | Ginekologia i Perinatologia Praktyczna
Zobacz załącznik 1519044
U Ciebie spadek jest 20 proc na ten moment. Chyba bym jednak w poniedziałek sprawdziła tą betę dla świętego spokoju ale też nie uważam że panika jest tutaj wskazana. Trzymam kciuki
Ps. Poinformowali Cie ze nie możesz teraz suplemetowac kwasu foliowego, opalać się i pić alkoholu?
Tak, jeśli pojawi się jakiś silny ból to od razu do szpitala. Ja pamiętam że 1-2 dni po podaniu byłam na paracetamolu bo mnie bolało ale nie był to ból który by mnie odcinał. Odpoczywaj dużo, nie przemęczaj się, wysiłek niewskazany. No i dbaj o siebie ogólnie.Nie poinformowali, ale doczytałam to na szczęście. Dzwonilam na IP i mowili ze skoro nic mi sie nie dzieje to mam sie stosowac zalecen lekarza wiec i tak nic mi nie zrobią - no chyba ze dostane bóli. Pisałam do mojej dr - kazala zbadac bete za dwa dni. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak czekać.
2 doby to już ma sens. Nie jest to zgodne z protokołem ale taki spadek praktycznie z całą pewnością świadczy o powodzeniu leczenia 1 dawką i napewno bardzo uspakaja zarówno pacjentkę jak i lekarza.chodziło mi o 2 doby -
Najzwyczajniej się przejęzyczyłam …
@Bibi89 ja jestem na skraju zalamania psychicznego , nie mam juz jednego jajowodu, to moja ostatnia szansa a i tak będę się bała przezywac to 3 raz jesli uda sie zachowac drugi wiec na razie nawet gdybym nie dostala metotreksatu wstrzymuje sie z planowaniem. Trzęsę się jak galareta a to czekanie dobija. Myslalam nad jakimiś lekami uspakajacymi ale chyba musze miec ,,trzeźwy umysł,,Tak, jeśli pojawi się jakiś silny ból to od razu do szpitala. Ja pamiętam że 1-2 dni po podaniu byłam na paracetamolu bo mnie bolało ale nie był to ból który by mnie odcinał. Odpoczywaj dużo, nie przemęczaj się, wysiłek niewskazany. No i dbaj o siebie ogólnie.
Ja zdecydowanie gorzej czułam się pod kątem psychicznym niż fizycznym po CP...
2 doby to już ma sens. Nie jest to zgodne z protokołem ale taki spadek praktycznie z całą pewnością świadczy o powodzeniu leczenia 1 dawką i napewno bardzo uspakaja zarówno pacjentkę jak i lekarza.