Właśnie nie wiem co myslec z tym czekaniem szczerze mówiac. W szpitalu zalecili 3 miesiace. Zadzwoniłam do mojego lekarza i on tez powiedział, ze po 3 miesiacach mamy sie starac. Ja mam juz 38 lat, wiec czas nas goni, a staramy sie juz od 4 lat.O to widzę ze w Irlandii szybciej i drożność tez szybko, w Polsce niby tez niektórzy zalecają czekać 3msce ale są tez tacy co mówią żeby czekać rok, ogólnie srednio większość co się spotkałam kaze 6mscy, a 3 msce bezwzględnie skuteczna antykoncepcja
reklama
Metotreksat jest teratogenny wiec te 3 msce obligatoryjne, ja poczekam 6mscy i zrobię to badanie drożności jajowodów.Właśnie nie wiem co myslec z tym czekaniem szczerze mówiac. W szpitalu zalecili 3 miesiace. Zadzwoniłam do mojego lekarza i on tez powiedział, ze po 3 miesiacach mamy sie starac. Ja mam juz 38 lat, wiec czas nas goni, a staramy sie juz od 4 lat.
A jeśli można spytać miałaś przez te 4 lata jakies poronienia czy to jest pierwsza?
Ja tak długo planowałam i to była moja pierwsza ciąża…
3 miesiace to minimum, pierwsza ciaża tak upragniona, dlatego tak ciezko sie pogodzic.Metotreksat jest teratogenny wiec te 3 msce obligatoryjne, ja poczekam 6mscy i zrobię to badanie drożności jajowodów.
A jeśli można spytać miałaś przez te 4 lata jakies poronienia czy to jest pierwsza?
Ja tak długo planowałam i to była moja pierwsza ciąża…
miedzyczasie dwie operacje na endometrioze, duzo by opowiadać. Wciaż w glebi serca wierze, że sie uda
Uda się! Musimy w to wierzyć! Ja narazie mam mało siły w sobie, główny cel to chce wyzdrowieć.3 miesiace to minimum, pierwsza ciaża tak upragniona, dlatego tak ciezko sie pogodzic.
miedzyczasie dwie operacje na endometrioze, duzo by opowiadać. Wciaż w glebi serca wierze, że sie uda
A potem trzeba zrobić ta drożność zaraz przed rozpoczęciem starań bo naprawdę dużo osób znalazłam co potwierdza ze po drożności udawało się szybko zajść w ciąże
Ja w przyszłym roku kończę 35 lat, wiec tez kazde czekanie jest dla mnie niekorzystne…3 miesiace to minimum, pierwsza ciaża tak upragniona, dlatego tak ciezko sie pogodzic.
Tak! Koniecznie musi sie udać, jednak najwazniejsze jest nasze zdrowie.Uda się! Musimy w to wierzyć! Ja narazie mam mało siły w sobie, główny cel to chce wyzdrowieć.
A potem trzeba zrobić ta drożność zaraz przed rozpoczęciem starań bo naprawdę dużo osób znalazłam co potwierdza ze po drożności udawało się szybko zajść w ciąże
Tak, ta drożność zdecydowanie trzeba zrobic, ja jednak sklaniam sie do tego, zeby zrobić z Lipiodolem.
Poki co musimy organizm przygotowac po tym calym mtx i oczywiscie psychike.
Powodzenia!
Ja Tobie tez zycze powodzenia!Tak! Koniecznie musi sie udać, jednak najwazniejsze jest nasze zdrowie.
Tak, ta drożność zdecydowanie trzeba zrobic, ja jednak sklaniam sie do tego, zeby zrobić z Lipiodolem.
Poki co musimy organizm przygotowac po tym calym mtx i oczywiscie psychike.
Powodzenia!
I czekam na dalsze wieści jak beta
NiebieskookaEM
Fanka BB :)
Po mtx, jeśli się zajdzie w ciążę wcześniej, niż mówią lekarze, to jest spora szansa na chore dziecko (mtx ciągle jest w organizmie i to wpłynie na kształtowanie się płodu).Właśnie nie wiem co myslec z tym czekaniem szczerze mówiac. W szpitalu zalecili 3 miesiace. Zadzwoniłam do mojego lekarza i on tez powiedział, ze po 3 miesiacach mamy sie starac. Ja mam juz 38 lat, wiec czas nas goni, a staramy sie juz od 4 lat.
Po mtx, jeśli się zajdzie w ciążę wcześniej, niż mówią lekarze, to jest spora szansa na chore dziecko (mtx ciągle jest w organizmie i to wpłynie na kształtowanie się płodu).
reklama