reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2013

W poprzedniej ciąży co chwila miałam stany zapalne dróg moczowych/pęcherza i też bez objawów żadnych, no ale widocznie jakieś niepotrzebne bakterie tam są skoro wychodzi w badaniach. Ważne, że nic groźnego :) Ja w ostatnich wynikach moczu, które mnie tak przeraziły co prawda leukocytów nie miałam, ale za to bardzo liczne bakterie i azotany obecne. Te azotany mnie przeraziły. No i co okazało się, że to nie przez pęcherz tylko infekcja w cytologii mi wyszła i stąd to świństwo w moczu.
W ogóle dostałam na tę infekcję 6 globulek dzisiaj poszłam wykupić i kobieta w aptece do mnie: "3.40 proszę" A ja normalnie zdębiałam, myślałam, że się przesłyszałam, że tak tania musiała mi dwa razy powtarzać :p A receptę miałam na 100%

reklama
betina tą toxo to jak dziewczyny piszą - nie ma co się przejmować. Oczywiście trzeba uważać szczególnie z surowym mięsem i brudnymi warzywami ale pewnie większość z nas tego nie miała - aż tak łatwo się nie łapie. Ja przy poprzedniej ciąży też nie miałam (teraz jeszcze nie wiem) i nawet nie powtarzałąm badań... Za to problem jest jak coś się niedawno przechodziło bo tak ostatnio miałam z CMV że z wyników tak nie było pewności czy już po, czy jeszcze nie i musiałam robić dodatkowo awidność i mała po porodzie miała badane. Troszkę ode mnie złapała ale na szczęście poziom sam szybko malał... (po szpitalu oczywiście badania musiałam robić na własną rękę mimo zalecenia w książeczce zdrowia...) A zapalenie pęcherza wcale nie trzeba czuć... Ja w poprzedniej ciąży ciągle łapałam jakieś zapalenia pęcherza lub pochwy a widać to byłó tylko po podwyższonych leukocytach we krwi a potem dopiero posiew pokazywał co i jak... I nic nie czułam i nie wiadomo skąd to świństwo się bierze... ale w ciąży potrafi. Ważne żeby szybko wykryć i wyleczyć...

Czytam przez tego mojego bobasa na raty i przez to niestety zapominam co i komu napisać... wybaczcie mi...
kociatka no pewnie troszkę będzie ciężko ale bez przesady... Mam 3 koleżanki z dziećmi z podobną różnicą i wszystkie twierdzą, że drugie to już luzik (no może sam początek) za to potem świetna różnica wieku. Tu na forum też poczytałam i dziewczyny pisały, że gorsza ciąża z małym dzieckiem niż potem to drugie... damy radę:)

Ostatnia edycja:
kiniusia , basieniak dzieki za rady. zobaczymy co mi moj gin przepisze

basieniak fajnie ze Ci sie udalo jedno po drugim, bedziesz miec plac dzieciecy zrealizowany od razu a rodzenstwo fajny kontakt :)

Hej Laski:)
znów Was nie mogę "dogonić" z czytaniem:)
Dziś znów byłam u lekarza:) i widziałam CZŁOWIEKA:)jak to się zmienia:)byłam w ub tygodniu i było jeszcze fasolką a tu proszę, co za niespodzianka:)ale jaka miła:)
Co do farbowania włosów nie wierzę, żeby to miało jakiś wpływ na ciążę...całą 1 ciążę farbowałam się regularnie i to normalnymi amoniakowymi farbami, bo z ciemnych na blond i nic absolutnie nic się nie działo z Zosią.
Teraz też mimo 9 tygodnia poszłam na farbę, gdyż żyć już bez niej nie mogłam:)
Co do pękniętych zębów- dokładnie identyczną sytuację miałam w 1 ciąży. Ząb mi pękł na 2 tyg przed TP. Okazało się, że muszę kanałówkę itd. Któraś pisała, że ten ząb nie boli i miała rację. Nic a nic nie bolało, bo jak pękł to znaczy, że martwy:/ więc bez stresu ze znieczuleniem, bo po prostu niepotrzebne:)
Co do leukocytów w moczu, to rzeczywiście informują o zapaleniu...moja Córka w swoim 20 miesięcznym życiu przeszła już 3 takie zapalenia:/- przez te cholerne Pampersy:/
Leczy się to antybiotykiem z tego co wiem, albo jak nie daje objawów to się zostawia:) może źle złapany mocz??:)
Trzymajcie się ciepło, bo teraz ja zaczynam URLOP:) Jadę w góry i będę się byczyć w pseudo SPA:)
Do usłyszenia za tydzień:)

Daga -współczuję zęba, ja też tak miałam w pierwszej ciąży - wyleciała mi plomba, do tego wdał się stan zapalny i miałam leczenie kanałowe... Zneczulenie i leczenie dentystyczne można normalnie przeprowadzić, mi nawet lekarz robił prześwietlenie, ale jakimś aparatem płytkowym, więc dawka promieni była minimalna;) Trzymaj się;)

Ja byłam wczoraj u lekarza i maluszek jest strasznie ruchliwy - zawiązki raczek i nózek jak trzeba, serducho bije aż miło. No i fasolka ma już 2,5 cm;) Co do Toxo, to tak jak piszecie, ja zawsze w domu miałam dużo zwierząt, treaz też mamy kota, który włóczy się wte i wewte, a na wynikach badań wyszło, że z toxo nigdy nie miałam do czynienia;)

Ulkan super, że na usg już tyle było widać i jak pięknie urosła Twoja fasolinka:-)

Ja dziś od rana z bólem głowy walczę a to wszystko przez cholerne zęby, już normalnie sił mi brak, w nocy nie wytrzymałam i ratowałam się paracetamolem. Najgorsze, że powtórka z rozrywki, ze Szczepkiem było identycznie, i to te same zęby albo ząb nie wiem bo mam całą szczękę po lewej stronie obolałą i na górze i na dole, a ponoć miałam tam wszystko zaleczone bo i w ciąży i potem biegałam do dentysty. Tylko jeden ząb mi załatwili bo na początku niby do leczenia ale babka powiedziała, że nic pilnego więc zatruła tylko a plombę po porodzie miała założyć ( jakaś duża, specjalna itp) a po porodzie okazało się, że ząb już martwy ale kanały takie wąskie, że tylko część mogła zrobić no i wydaje mi się, że teraz te niezatrute się odzywają co jakiś czas:wściekła/y:

Dziewczyny mam pytanie, co używacie na ból gardła?w nocy się z deka pociłam a dzisiaj gardło mnie boli, czosnek?a coś do ssania można?

Jula, ja na suche gardło dostałam od lekarza Glosal do psiukania + inhalacje z soli bocheńskiej 2 razy dziennie.
Co do czosnku to myślę że nigdy nie zaszkodzi.

reklama
Do góry