reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2013

Dziewczyny, wpadam sie w zasadzie tylko przywitac, nie mam o czym pisac i tez jakis smutek mnie dopadl. Mama wrocila do Pl i smutno bez niej. Za tydzien troche bedziemy podrozowac wiec moze bedzie lepiej.

Kania, u nas tez wczesniej byla popudka ok 4. Ale lekarz mi poprzestawial posilki i teraz nie budzi sie na jedzenie. Zupke daje jej o 19 a na spiocha butle o 23. I spi potem.do 7.30-8.

Ile razy dziennie dajecie butle z mlekiem?

reklama
Królowa Dramatu to w ciągu dnia jaki ma plan jedzenia? Co je w południe zamiast obiadu/zupy? Moja pije mleko o tej 4 i czasami raz w ciągu dnia, plus kasza na mleku ale to max 120 ml. Na noc wypija 240 ml a nad ranem jakieś 180 ml.
Po obudzeniu je albo jogurt z sokiem owocowym albo kaszę, po drzemce zupę, do tego zje jakiegoś chrupka, banana między czasie a po kolejnej drzemce zjada deser lub kasza lub jogurt zależnie od tego co zjada rano.
Kanapki rzadko jada ostatnio, przez kaszel strasznie ją krztusi po bułce, chlebie.
Aaa i muszę przestać jej też miksować zupy, jak czuje grudki to coś za bardzo jeść nie chce, a teraz przy chorobie miksowałam by cokolwiek zjadła.
Jak jemy obiad to próbuje z nami to co jemy ale bez entuzjazmu, nie traktuję tego jako dodatkowego posiłku, bo są to znikome ilości.

Kania, jemy teraz tak: 1) rano po przebudzeniu - butla, 2) ok 10 - owoc, potem tu jest drzemka :))) 3) 13- obiad - zupa, 4) 16 - butla i znow drzemka, 5) 19- zupa, potem zabawa, kapiel i spi a o 23 daje jej butle z mlekiem. Wyciagam ja z lozka ale ona sie nie przebudza. Tak tutejszy lekarz zasugerowal by dawac i sprawdza sie bo potem spi do ok 8 (+/+ 30 min). Wczesniej budzila sie ok 4 wlasnie. A tu jest super. Moze to ze kolacja tresciwsza (tu kaszek nie ma dla dzieci) a moze to ze zaczelam rownolegle wprowadzac jej samodzielne zasypiania. Ale sie sprawdza. Za jakis czas (nie wiem kiedy bede miala odwage), utne jej ta butle o 23. Zwlaszcza jak sie wiecej zebow pokaze. A i dodam ze butle to do oporu pije - 210 ml + 7 miarek, ok 240 ml. Zostawia ok 10 ml.
A Gabi przy przeziebieniu ma apetyt? Jak Laura byla chora (ale u nas to zapalenie ukl.moczowego bylo z mega temp.) to tylko butla wchodzila w gre.

hej

co tam u Was. mnie jakiś wirus dopadł. pechopwo akurat na sesje..;/

Krolowa., Kuba je podobnie. ostatni posiłek ma o 23 wtedy tez kapiel. ale kuba maksymalnie zjada 230ml mleka.dostaje jeszcze kaszke 150ml i sloiczek.niestety jego dieta wciaz bardzo okrojona;/

Hej!
U Nas znowu jedzenie wygląda tak:
9-10 butla 240+8 mm
13-14 obiadek słoiczek
16-17 owoc albo jogurt plus mm z jakieś 150+5 mm
20 kaszka na gęsto 210 wody+7 łyżek kaszki, wychodzi cała miseczka i śpi do rana (8-9)

u nas 7-8 pije mleko
ok 9 kanapke
ok 10-10,30 dzemka
12-13 obiad ok 15 drzemka
16-17 podwieczorek,owoce lub jogurt
19 -20 kapiel i butla 280 + kaszka.idzie spac ostnio po 21.
z kubka niekapka za cholere pic nie bedzie ale jak widzi nasze kubki z piciem to pierwszy jest:)

Hej dawno sie nie odzywalam, ale czytam na bieżaco ;-) moj Kacper wazy 10 kg, cały dzień zasuwa na raczkach, wstaje przy wszystkim, na chwile sie puszcza i stoi sam. Miedzy nim a córką jest 2 lata różnicy i strasznie się kłóca, dosłownie o wszystko, o zabawki, o kubek, o łyżeczkę itd. Tlumaczę, tłumaczę i nic, biją się, szarpią ona mu wyrywa a on tak mocno trzyma, piszczy ona go popycha i musze byc w pogotowiu i to szybko. Ja nie wiem co to dalej bedzie. Ona przyzwyczajona , ze wszystko do tej pory bylo jej a teraz trzeba sie wszytkim dzielic. Nawet mamę ściągnęlam z Polski do pomocy, bo ja mieszkam w UK na jakies dwa miesiace, takze teraz super bo dodatkowe rece do pomocy ;-) A moj cwaniak nie chce jesc zup, musze go zagadywac żeby zjadł. U mnie karmienie wyglada tak o 5 rano mleko ze 150 ml , o 8 słoiczek z owsianka, o 11 zupka,drzemka, o 13 banan skrobie mu łyżeczka zje calego, ok 15 drzemka,17 mleko albo zupka jak zje malo, o 19 mleko o 23 mleko do tego daje mu jakiegos chrupeczka, albo ciasteczko czy biszkopcik, czasami jogurcik, uwielbia suchą bułke, lubi tez bardzo tosta z maslem, pije dużo wody, daje mu czasami rumianek, albo zaparzony majeranek jest bardzo dobry przy przeziębieniu i tez mu smakuje ;-) pozdrawiam Was wszystkie serdecznie.

Żabko moje menu podobne do Twojego, obiadek dajesz mi 2 daniowy, czy raczej zupka warzywno-mięsna?
I na noc dajesz mu mleko 280 ml? plus dosypujesz mu do tego mleka kaszki? Czy osobno jeszcze kaszkę?
Asinka Ninka po kąpieli grzecznie siada i je kaszkę? Podziwiam, mój chyba by się zapłakał ... On tylko marzy o butli wtedy i do spania. Ale nie śpi do rana. :(

Nasze menu:
Niestety często karmienie nocne, około 4.
ok. 9.00 kaszka 150 g (Nestle owocowa, malinowa, biszkoptowa), albo jajecznica z chlebkiem.
W międzyczasie przeważnie podjada coś z mojego śniadania typu kromka z chlebkiem, albo jakiś deserek.
ok. 13 obiadek (czasami jednodaniowy zupa mięsno-warzywna, a czasami zupa bardziej płynna, wtedy za około 2 godziny drugie danie)
raczej gotuję sama
ok.17 deser owocowy,albo jogurcik Nestle,albo mleczno- owocowy (słoik hippa)
ok. 19.30 240 ml mleka modyf. bebilon dobranoc (8 miarek)
Czasami prześpi do rana wtedy pierwsze mleko około 6-7 a czasami nie.
Do tego biszkopty, chrupki kukurydziane, ciasteczka ryżowe z Hippa, próbowałam naleśniki, raczuszki,ale nie chciał. Budyń na mleku modyfikowanym nawet zjadł

Ostatnia edycja:
Patula daje mu na noc mleko z kaszka. Na obiad zupka warzywa+miesko. Wczoraj mu zrobilam pulpecika z krolika do tego warzywa i ziemniaczek. Ja już nie kupuje sloiczkow. Chrupki i ciasteczka też je. U nas też grzecznie je przed spaniem kaszke jak nie jest zmęczony to lyzeczka a jak mu się oko zamyka ton butla w ruch :) no i dziubnie też z naszego talerza co nieco. Jajek nie lubi.

reklama
O Matko moje dziecko jeszcze nigdy nie wypiło powyżej 180 ml mleka czy kaszki... Robi parę łyków i zaczyna gryźć smoczek, potrząsać butelką tak że ma cała buzię w kropkach mlecznych i się chichra...

Zuzkon o 23 kąpiel??? To o której spanie??? Nie jesteś wymęczona?? Przecież Ty nie masz w ogóle chwili dla siebie żeby odetchnąć...

U nas wygląda to tak:
9-9.30 - kanapeczka albo jogurt albo kaszka (60-90 ml)
11 - drzemka
12 - herbatniki, sucharki, jakiś owoc w zależności od dnia
15 - obiad zupka lub ziemniaczki z mięskiem
15.30 - drzemka
16.30 - próbujemy wtłoczyć mleko :)
19 - kanapeczka + mleko 150-180 ml
20-21 - spanie
i później różnie... 2-3 pobudki i małe ilości mleka 90-120 ml

Do góry