reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2009

Kasiullka, dobrze pamietałam :-) Znalazłam:

5. Praca w zmniejszonym wymiarze zamiast wychowawczego - podlega ochronie
Nowością jest także wprowadzenie ochrony przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem umowy o pracę dla pracowników, którzy będąc uprawnieni do urlopu wychowawczego zdecydowali się jednak z niego nie korzystać, lecz wykonywać pracę w zmniejszonym wymiarze czasu pracy. Ochrona ta będzie przysługiwała pracownikowi od momentu złożenia wniosku o obniżenia wymiaru, aż do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy - nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika. Dotychczas taka ochrona przewidziana była tylko dla pracowników korzystających z urlopu wychowawczego.
Data wprowadzenia zmian: 1 stycznia 2009 r.

Tu jest link:
Doczekaliśmy się zmian KP - ustawa prorodzinna przyjęta przez Sejm! - Portal kadrowy - porady prawne on-line

reklama
Tak, 20 tygodni, bo teraz zmienili i dlugosc macierzynskiego nie zalezy od tego, czy dziecko pierwsze, drugie czy trzecie, tylko ile dzieci się rodzi przy jednym porodzie. Czyli dluzszy macierzynski bedzie tylko przy blizniakach, trojaczkach itd.

Madzik - gratulacje dla p.inżynier!!!
U mnie jakoś leci. Byłam na wizycie u diabetologa. Tak jak myślałam dostałam insulinę: Przed śniadaniem, obiadem i kolacją mam po 2 jednostki Actrapid (te które biorą to wiedzą, że są to dawki minimalne) a na noc ok.21.30 - Insulatard 4 jednostki. Jestem właśnie po pierwszym zastrzyku (obiadek przez to, że miałam wizytę u lekarza trochę się opóźnił i zamiast o 14 to był dopiero ok.15.20). Zobaczymy jak będzie z poziomami cukru teraz. Na wszelki wypadek diabetolog wysłał mnie jeszcze na konsultację do mojego ginekologa (chodziło mu o wczorajsze wymioty). Zrobili mi gazometrię (wynik ok). Moja ginekolog powiedziała, że w razie jakiegoś skoku cukru albo powtórki z wczorajszych "atrakcji" mam od razu jechać do szpitala. Za tydzień znów mam wizytę u diabetologa, żeby ocenić jak działa insulinka.
Przy okazji dzisiaj kupiłam jeszcze parę drobiazgów do szpitala, bo jakby okazało się że mam tam iść to przecież mężulek nie będzie wiedział wszystkiego co wziąść. Kupiłam m.in. majtki poporodowe "Teny" - muszę przyznać, że fajne. Trochę tylko droższe niż te inne. Zapłaciłam za op.5szt. 20zł podczas gdy za jakieś inne płaciłam chyba coś ok.2zł szt tylko, że jak przymierzyłam w domu to czułam się tak jakbym miała ceratę na tyłku a te z "Teny" są takie milutkie.

Jak Was czytam to od razu przypomina mi się jak poszłam do lekarza na pierwsze usg i kazałam jej szukać czy aby na pewno jest jeden płód. Zresztą do tej pory ciągle się śmiejemy z moją ginekolog jak robi mi usg żeby szukała drugiego to może znajdzie. Niewiem czemu ale ja cały czas marzyłam o bliźniakach.

Przy okazji dzisiaj kupiłam jeszcze parę drobiazgów do szpitala, bo jakby okazało się że mam tam iść to przecież mężulek nie będzie wiedział wszystkiego co wziąść. Kupiłam m.in. majtki poporodowe "Teny" - muszę przyznać, że fajne. Trochę tylko droższe niż te inne. Zapłaciłam za op.5szt. 20zł podczas gdy za jakieś inne płaciłam chyba coś ok.2zł szt tylko, że jak przymierzyłam w domu to czułam się tak jakbym miała ceratę na tyłku a te z "Teny" są takie milutkie.

Edisku możesz mi pokazać je naocznie te z "Teny"...kupiłaś je na oko, bo na allegro przyznam, że obawiam się je kupić, pozatym oferuja tylko Hartmanna, wiesz nigdy nie byłam szczupła, i obawiam się, że takie z allegro jakbym zamówiła nie pasowałyby na mój tyłek.:zawstydzona/y::-p;-)

reklama
edis no właśnie co z tymi majtki, są naprawdę super i przepuszczają powietrze?? a są jakieś rozmiary no i gdzie je kupiłaś w aptece ??

Do góry