czesc wam:-)
Czuje ze post bedzie dlugi-jesli ktos przez niego nie przebrnie to sie nie obraze hihi.Ja sama mam bol kregoslupa jak siedze wiec wybaczcie ale tez czytam pobierznie.
Wczoraj mialam b.udane popoludnie-zalatwione mam zaswiadczenie od okulisty na cc,odebralismy poduszke do karmienia od sprzedawcy (chuste bebelulu jednak nie-miala chyba ze 4m,kiepsko szlo mi wiazanie jej a sprzedawczyni sama przyznala ze dla noworodka lepsza kieszonka a taka to na pozniej) oraz co najwazniejsze zwiedzilismy izby przyjec i oddzialy poloznicze 2 szpitali ktore rozwazalam do porodu-Matke Polke i Kopernika.Do tych obu wejscia ma moja ginka,chociaz ona jest z kopernika.Nie bede tu was zanudzac nazwami szpitali,bo nie jestescie z Lodzi ale baaaardzo polecam taka wizyte jesli ktos jej jeszcze nie odbyl.My z mezem przeszlismy doslownie jakas przemiane wewnetrzna,ja o wiele mniej boje sie juz porodu,widzialam sale do cc wiec umiem juz sobie zwizualizowac w jakich warunkach bede lezec jak i sale przed- i poporodowe.W jednym szpitalu z wielu oddzialow zwiedzilismy 2 a w dugim 1.Wypytajcie sie o to co potrzebne do waszego szpitala-jak jak wyjelam liste rzeczy to polozna az sie usmiechnela-okazalo sie ze dla mnie wystarcza tylko podklady na lozko i wklady poporodowe(poza rzeczami oczywistymi typu pizama itp).Majtki tylko siatkowe,na cc idzie sie w ich koszuli.Dla dziecka z kolei potrzebne sa tylko pampersy,chusteczki nawilzone a cala reszta (wlasne kosmetyki,kocyki,reczniczki itp.)tylko jak ktos chce ale nie jest to wymagane.Fotelik nie jest wymagany,szpital pozostawia kwiestie bezpieczenstwa dzieci rodzicom,my zreszta fotelik juz mamy wiec nam wszytko jedno.Na oddzialach upal,wrecz goraco wiec nawet szlafrok nie musi byc konieczny.Na widok noworodka doznalam szoku-one sa takie male jakby mialy po 30 cm a nie po 50!Takie malutkie pomarszczone laleczki hii
Pani polozna w Koperniku az sie zdziwila ze jeszcze miesiac mi zostal bo brzuch mialam wikszy niz niejedna oczekujaca lada dzien na porod
Tatusiowie dzielnie sie udzielali przy noworodkach zachecani przez polozne-wszyscy mieli takie wystraszone miny!Na nas z mezem tak duze wrazenie odniosla ta wizyta w 2 szpitalach ze obudzilismy sie jednoczesnie w nocy o 4 i zaczelismy omawiac po raz setny wrazenia do 5 rano
Jak mi sie cos jeszcze przypomni to napisze.
Teraz odnosnie waszych postow:
Vinniki,emil,maniulka-wspaniale ze z waszymi dziecmi wszystko ok!zazdroszcze wam usg,ja mala zobacze dopiero po porodzie (za miesiac?)
Julia-skorzystaj z allegro,polecam Batko.Poswiecisz moze godzine i masz cala wyprawke ta pozaszpitalna jak i szpitalna.
Linki ktore wkleilyscie odnosnie prawidlowego przystawiania dziecka do piersi sa b.przydatne,jak bede mila czas to je poczytam.
wpadne po poludniu,kiss