reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

maniulka dostałam zwiększona dawke leków i powinnam leżeć plackiem, ale musze zajmowac sie synkiem więc leże ile tylko moge. Z męzem mi sie nie układa i podjelismy wspólna decyzje o niekupowaniu niczego dla dziecka tylko wyprawka do szpitala i to wszystko. ale i tego jeszcze nie mam:-( bo mam problemy z przejściem kawałka a gdzie jechac do miasta i kupić:-(

reklama
julia.l wiem jak to jest z tym leżeniem ja też mam leżeć ale nie plackiem no ale leżeć tylko też przy synku nie bardzo mogę szkoła muszę go zaprowadzić i przyprowadzić ale co zrobić też\ staram się leżeć ile mogę :tak:
Przykro mi że z mężem się nie układa ale tak to w życiu bywa może jak się szkrab pojawi to cos się zmieni
A czy juz znasz płeć???:-)
A co do wyprawi może na alegro dużo dziewczyn tak zrobiło i są zadowolone

maniulka ja tylko kupie tyle ile jest potrzebne do szpitala i prawdopodobnie bedzie synek Nataniel;-) a w razie czego to po synku cos mam to ubrac będe miała w co:tak:

Przepraszam dziewczyny, ale nie daję rady już czytać wszystkich postów - plecy zbyt bolą przy siedzeniu przy kompie :-(

Wiecie kiedy powinno się robić USG w III trymestrze? Nie pamiętam, a nie mogę znaleźć tej informacji na necie. Kiedy ma sens ocenianie wielkości dziecka przed porodem, wydajność łożyska itd?

julia.l no tak jak masz po synku to pewnie szkoda kasy :-)Ja po swoim już dawno nic nie mam kto by trzymał tyle lat w końcu kawał chłopa już mam :tak:
asiunia74 ja nie pomogę pierwszego rodziłam wczesniej więc nie wiem a teraz mam robione często bo ciąża z problemami,co do czytania ja jakos jeszcze daje rade ale tylko dlatego że robię to codziennie po paru dniach było by nie realne :-D:-D:-D

asiunia znalazłam na innym forum :

"Wg Rozp. Min. Zdr. Dz.U.04.276.2740 z załącznikami w czasie ciąży
należy wykonać trzy badania USG - ostatnie między 33-37tc. Jeśli
pojawiają się jakieś wątpliwości, które może wyjaśnić USG, to robi
się je dodatkowo, ale na pewno nie ma takiej konieczności w każdym
wypadku."

niestety z własnego doświadczenia nie mogę odpowiedzieć, bo ja jak na razie mam usg robione co każdą wizytę.

Witaj Julia!dawno tu nie zagladalas.
maniulka ma razcje moze jak sie dzidzia pojawi na swiecie to znow zacznie sie z Wam ukladac:-)

Ja tez nie wiem w ktorych tygodniach powinno sie robic usg w IIItrymesterze,ale na moje oko to tak jak Agusia napisala

czesc wam:-)

Czuje ze post bedzie dlugi-jesli ktos przez niego nie przebrnie to sie nie obraze hihi.Ja sama mam bol kregoslupa jak siedze wiec wybaczcie ale tez czytam pobierznie.
Wczoraj mialam b.udane popoludnie-zalatwione mam zaswiadczenie od okulisty na cc,odebralismy poduszke do karmienia od sprzedawcy (chuste bebelulu jednak nie-miala chyba ze 4m,kiepsko szlo mi wiazanie jej a sprzedawczyni sama przyznala ze dla noworodka lepsza kieszonka a taka to na pozniej) oraz co najwazniejsze zwiedzilismy izby przyjec i oddzialy poloznicze 2 szpitali ktore rozwazalam do porodu-Matke Polke i Kopernika.Do tych obu wejscia ma moja ginka,chociaz ona jest z kopernika.Nie bede tu was zanudzac nazwami szpitali,bo nie jestescie z Lodzi ale baaaardzo polecam taka wizyte jesli ktos jej jeszcze nie odbyl.My z mezem przeszlismy doslownie jakas przemiane wewnetrzna,ja o wiele mniej boje sie juz porodu,widzialam sale do cc wiec umiem juz sobie zwizualizowac w jakich warunkach bede lezec jak i sale przed- i poporodowe.W jednym szpitalu z wielu oddzialow zwiedzilismy 2 a w dugim 1.Wypytajcie sie o to co potrzebne do waszego szpitala-jak jak wyjelam liste rzeczy to polozna az sie usmiechnela-okazalo sie ze dla mnie wystarcza tylko podklady na lozko i wklady poporodowe(poza rzeczami oczywistymi typu pizama itp).Majtki tylko siatkowe,na cc idzie sie w ich koszuli.Dla dziecka z kolei potrzebne sa tylko pampersy,chusteczki nawilzone a cala reszta (wlasne kosmetyki,kocyki,reczniczki itp.)tylko jak ktos chce ale nie jest to wymagane.Fotelik nie jest wymagany,szpital pozostawia kwiestie bezpieczenstwa dzieci rodzicom,my zreszta fotelik juz mamy wiec nam wszytko jedno.Na oddzialach upal,wrecz goraco wiec nawet szlafrok nie musi byc konieczny.Na widok noworodka doznalam szoku-one sa takie male jakby mialy po 30 cm a nie po 50!Takie malutkie pomarszczone laleczki hii:tak:Pani polozna w Koperniku az sie zdziwila ze jeszcze miesiac mi zostal bo brzuch mialam wikszy niz niejedna oczekujaca lada dzien na porod:eek: Tatusiowie dzielnie sie udzielali przy noworodkach zachecani przez polozne-wszyscy mieli takie wystraszone miny!Na nas z mezem tak duze wrazenie odniosla ta wizyta w 2 szpitalach ze obudzilismy sie jednoczesnie w nocy o 4 i zaczelismy omawiac po raz setny wrazenia do 5 rano:-D
Jak mi sie cos jeszcze przypomni to napisze.
Teraz odnosnie waszych postow:
Vinniki,emil,maniulka-wspaniale ze z waszymi dziecmi wszystko ok!zazdroszcze wam usg,ja mala zobacze dopiero po porodzie (za miesiac?)
Julia-skorzystaj z allegro,polecam Batko.Poswiecisz moze godzine i masz cala wyprawke ta pozaszpitalna jak i szpitalna.
Linki ktore wkleilyscie odnosnie prawidlowego przystawiania dziecka do piersi sa b.przydatne,jak bede mila czas to je poczytam.
wpadne po poludniu,kiss:tak:

Julia ja sie zgodzę z waszym postanowieniem. Przeciez to jego dziecko i ma obowiązek dbać o nie skoro ma miec ubranka i potrzebne rzeczy to niech się dorzuci chociaz d...k jeden skoro nie chce Ci pomagac:((( sama sobie musisz radzić z zagrozoną ciaża i synkiem ktory potrzebuje całodobowej pomocy:(. Przykro mi się robi jak czytam takie historie...

reklama
Myfa, dzięki za szczegółowy opis i link – artykuł dobry. Mam nadzieję, że będę mogła karmić – choć na razie żadnej siary ani kropelki.

Sara – fajnie z tym wcześniejszym zwiedzaniem oddziału, na którym będzie się rodzić. Ja też byłam już, przy okazji jednego USG i na sali porodowej też. Warto choć trochę oswoić się z nowym miejscem boi tak będziemy się stresować i obawiać…

Wieczorem wybieramy się na imieniny do siostry męża – zawsze u niej jest fajnie no i jedzonko dobre i ciasta:-)

Najmilsze chwile w ciąży – to gdy z mężem kładziemy się wieczorem, on dotyka brzuszka a Mała odpowiada wierceniem się i wypinaniem:-D Tak bardzo chcemy ją już mieć z nami – myślę, że przeleci szybko, dziś właśnie uświadomiłam sobie, ze już jest po połowie stycznia…

Do góry